ΚΡΉΤΗ
Γνωρίζετε την σπουδαία ιστορία του Φάρου στην Γαύδο; | ΦΩΤΟ
Στον νοτιότερο νησί της Ελλάδας και της Ευρώπης, στην Γαύδο, βρίσκεται ένας από τους πιο ιστορικούς φάρους. Ο φάρος της Γαύδου, πλέον πλήρως ανακατασκευασμένος, έχει τις ρίζες του στο μακρινό 1880. Τότε η Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων ανοικοδόμησε μια σημαντική για την εποχή κατασκευή σε ύψωμα 360 μέτρων κοντά στον οικισμό Άμπελος της Γαύδου.
Ο ισχυρός φάρος λευκών αναλαμπών ανά κάθε λεπτό είχε σημαντικό ρόλο στην διευκόλυνση των διερχόμενων πλοίων μεταξύ Κρήτης και Γαύδου καθώς οι αναλαμπές του με αίθριο καιρό ήταν ορατές από τα 42 μίλια! Να σημειώσουμε πως σε ορατότητα και κατασκευή ήταν ο δεύτερος παγκοσμίως μετά από αυτόν στη Γη του Πυρός…
Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης
Η λειτουργία του φάρου στηριζόταν απόλυτα σε πετρέλαιο και φιτίλι και απασχολούσε σταθερά περίπου 10 άτομα, επιστάτες και φαροφύλακες. Επίσης, στην γύρω περιοχή είχαν κατασκευαστεί πολλά σπίτια τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως αποθήκες καυσίμων ή κατοικίες για τον εκάστοτε επιστάτη και τους φαροφύλακες. Ωστόσο, ένα ιστορικό γεγονός και ένα κατασκευαστικό λάθος καθόρισαν την ιστορική συνέχεια του σπουδαίου φάρου της Γαύδου.
Το δεύτερο στοιχείο που κόστισε στην λειτουργία και την μακροχρόνια σημασία του φάρου ήταν μια τεχνική αδυναμία. Παρότι ο σπουδαίος φάρος ήταν ορατός από απόσταση 42 θαλασσίων μιλίων, όταν ο καιρός δεν ήταν αίθριος αλλά επικρατούσε ατμοσφαιρική διατάραξη, τα σύννεφα που επικάθονταν στην κορυφή απέκρυπταν τελείως τον φάρο.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.