«Έφυγαν οι νέοι»
Πλέον τόσο τα γύρω χωριά όσο και η ιστορική έδρα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας ερημώνουν, οι νέοι άνθρωποι δεν είχαν πλέον πού την κεφαλήν κλίναι, πίσω αντίκρυζαν το χάος και μπροστά το άγνωστο. Χωρίς δεύτερες σκέψεις με τη συντριβή της καταστροφής να τους τυλίγει από παντού επέλεξαν το δρόμο αναζήτησης νέας εστίας μακριά από τον τόπο τους.
«Μία μεγάλη ροή νέων ανθρώπων που εγκατέλειψαν το Αρκαλοχώρι ξεκίνησε ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις προσέγγισε το 70-80%. Τις επόμενες ημέρες κάποιοι άνθρωποι επέστρεψαν φτιάχνοντας όπως- όπως τα σπίτια τους και πιστεύοντας πως αυτά που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα υλοποιηθούν. Έδωσαν στον κόσμο μια ελπίδα ότι σύντομα θα αποκατασταθούν τα σπίτια. Κάτι που μέχρι σήμερα που μιλάμε πολλά από αυτά που εξαγγέλθηκαν δεν έχουν υλοποιηθεί», αναφέρει στο cretapost ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Η Ελπίδα» κ. Μάρκος Κοκολάκης.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, από την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού (σ.σ. 2021, τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία), μόνο στο Αρκαλοχώρι ζούσαν 2.700 μόνιμοι κάτοικοι. Στην απογραφή του 2011 οι μόνιμοι κάτοικοι Αρκαλοχωρίου ήταν 4.300! Αυτό αποτυπώνει γλαφυρά μια εικόνα μετανάστευσης ενώ η ροή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Εάν λοιπόν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης αναιρούνται, εκ των υστέρων θα οδηγηθούμε στην ερημοποίηση της περιοχής».
«Όσοι επισκευάσουν μόνοι τους σπίτια ή καταστήματα δεν θα λάβουν αποζημιώσεις»
«Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: Να μείνουμε να κάνουμε τι; Να φύγουμε να πάμε πού; Εάν δεν γίνουν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις ώστε να ξεκινήσουν οι επισκευές δυστυχώς η εικόνα που θα αντικρίσουμε τα επόμενα 2-3 χρόνια θα θυμίζουν μία έρημη πόλη. Λυπούμεθα για τη στάση που κρατάει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απέναντι στους σεισμόπληκτους καθώς ως Σύλλογος έχουμε προτείνει επανειλημμένα συναντήσεις σε Υπουργεία για να προβούμε σε συγκεκριμένες προτάσεις αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση», επισημαίνει ο κ. Κοκολάκης.
Και όλα αυτά διότι, όπως εξηγεί: «Ενώ ξεκίνησε ο κόσμος να επιστρέφει του τέθηκε ένα δεύτερο δίλημμα: αν ξεκινήσει από μόνος του επισκευές στα κτήρια που είχαν υποστεί ζημιές δε θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί για αυτά αν δεν κάνει πρώτα σύσταση και κατάθεση φακέλου όπως προβλέπεται από το νόμο. Οπότε ο κόσμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε επισκευές διότι δεν θα λάβει αποζημίωση».
Ζωή λοιπόν μέσα σε μισογκρεμισμένα και έρημα σπίτια, χωρίς κοινωνική ζωή, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες (υπενθυμίζεται ότι ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι είχε φτάσει να έχει δεκάδες χιλιάδες συμμετοχές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τα promo video του Ημιμαραθωνίου γίνονταν viral με εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο youtube).
Πλέον οι κάτοικοι ζουν μία ζωή σε… παύση. Μόνο που ο χρόνος δεν περιμένει, τρέχει αμείλικτος.
Ένα κτήριο, τρεις χαρακτηρισμοί…:
Το παρών οίκημα έχει υποστεί καθίζηση και έχει πάρει κλίση: