ΚΡΉΤΗ
Κινδυνεύουν οι ελιές της Κρήτης από τον δάκο και… τη γραφειοκρατία
Έντονη ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί και φέτος για το έργο της δακοκτονίας καθώς καταγγέλλονται σοβαρές καθυστερήσεις τόσο στην εξέλιξη του έργου όσο και στην επίβλεψη του.
Η γραφειοκρατία, φαίνεται, πως έχει και πάλι «βάλει το χεράκι της» και λειτουργεί ως τροχοπέδη στις διαδικασίες για τον περιορισμό των δακοπληθυσμών ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλεται πως τα περσινά αποθέματα σε φάρμακα τελειώνουν και νέα δεν έχουν αγοραστεί καθόλου, όπως αναφέρει το rethemnosnews.
Ιδιαίτερα επικριτικός για τα θέματα αυτά είναι ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα μας τόνισε, ότι «Δεν αρκεί η τυπική εκτέλεση ψεκασμών. Ανάγκη είναι να γίνουν σωστά ώστε να είναι και αποτελεσματικοί. Και αυτό δεν φαίνεται από όσα πληροφορούμαστε να συμβαίνει. Τα μόνιμα προβλήματα ευθύνης της κεντρικής διοίκησης, όχι μόνο δεν επιλύονται ή έστω περιορίζονται αλλά αντίθετα επαυξάνονται, προκαλώντας αλυσιδωτές οδυνηρές επιπτώσεις. Φτάσαμε αισίως στα μέσα του Θέρους, που είναι μέσα της περιόδου δακοκτονίας και οι Γεωπόνοι επόπτες των ψεκασμών (Τομεάρχες) που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ δεν έχουν προσληφθεί ακόμα! Παράλληλα και τα φάρμακα της φετινής περιόδου δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί και αυτά που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται, αποτελούν υπόλοιπα της περσινής περιόδου. Όμως και αυτά, κατά πληροφορίες, βρίσκονται προς το τέλος τους.»
Συνεχίζοντας ο κ. Μιχελάκης, κατήγγειλε τα εξής: «όλα αυτά βέβαια, δεν συμβαίνουν μόνο φέτος. Επαναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια με τον ίδιο περίπου ρυθμό, αποτελώντας πλέον κανόνα και όχι εξαίρεση! Και οι συνέπειες, όσο και αν ο καιρός βάζει το χέρι του, είναι δύσκολο να αποφευχθούν. Και μην ξεχνάμε, η παραγωγή φέτος είναι πολύ μειωμένη και αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να γίνει βορά στον Δάκο. Έτσι, εμείς, έστω και αν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε «γραφικοί», θα συνεχίσουμε να επαναλαμβάνουμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει ριζική αναδιοργάνωση του συστήματος. Και αυτό αφού δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητό κεντρικά, θα πρέπει να ζητηθεί κατά τρόπο σαφή από τους πολιτικούς και αγροτο-συνδικαλιστικούς παράγοντες της περιφέρειας. Διαφορετικά η σύνταξη φακέλων για αποζημιώσεις από την ΕΕ, θα καταστεί πλέον ειρωνική και αναξιόπιστη!»
Σύσκεψη της Περιφέρειας Κρήτης για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στο νησί
Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας εξετάστηκε σε τηλεδιάσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης καιτων ΥπεύθυνωνΔακοκτονίας των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών εξελίσσεται κανονικά σε ολόκληρη την Κρήτη, με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από μέτρια έως χαμηλά ποσοστά καρποφορίας της ελιάς για τις περισσότερες περιοχές.
Προβληματισμό προκαλεί η παρουσία υψηλών δακοπληθυσμών σε ορισμένα τμήματα του νησιού ενώ καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.
Όσον αφορά τους εκτός προγράμματος ψεκασμούς κάλυψης,στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν το παρόν χρονικό διάστημα, τονίστηκε ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα και να διασφαλίζεται η τήρηση των ελάχιστων χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτωνφυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν επιτρέπονται σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.