ΚΡΉΤΗ
Στο σφυρί ακίνητο στην Αθήνα γνωστού Κρητικού επιχειρηματία | ΦΩΤΟ
Στο σφυρί βγαίνει στις 8 Νοεμβρίου από την Alpha Bank, η πάλαι ποτέ εμβληματική μπουτίκ του οίκου Carouzos στην γωνία των οδών Κανάρη και Σέκκερη στο Κολωνάκι, για χρέη που αγγίζουν το 1.476.710 ευρώ.
Πρόκειται για τη ναυαρχίδα της αυτοκρατορίας που ξεκίνησε ο αείμνηστος Αντώνης Καρούζος αλλάζοντας για πάντα το ντύσιμο των Ελλήνων.
Όπως αναφέρει το mononews.gr, ήταν αυτός που τους έμαθε τον Zegna,την Prada, τα κουστούμια του οίκου Brioni, τα κασμιρένια πουλόβερ της Cornegliani και ο κατάλογος θα μπορούσε να συνεχίσει. Όμως δεν υπάρχει πια ούτε κανένας κατάλογος, ούτε ο Carouzos.
Υπάρχουν χρέη που πρέπει να αποπληρωθούν και τίποτε άλλο που να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της ιστορικής φίρμας, τότε που πολιτικοί, εφοπλιστές, επιχειρηματίες και εκδότες πέρναγαν την είσοδο της μπουτίκ στην Κανάρη.
Αυτής, που άντεξε μέχρι τον Μάϊο του 2014 να κρατάει μόνη της τα βάρη μιας τσακισμένης αυτοκρατορίας, οι κληρονόμοι της οποίας δεν κατάφεραν τελικά να την σώσουν.
Ήταν η τελευταία που έκλεισε ένα Σάββατο του Μάη, πριν τρία χρόνια με τους υπαλλήλους να κλαίνε μαζί με τους τελευταίους πελάτες που μπήκαν για να ψωνίσουν.
Στις 8 Νοεμβρίου πλειστηριάζεται σε μια από αυτές τις θλιβερές τελετές που λαμβάνουν χώρα στα ειρηνοδικεία της χώρας, με ανθρώπους να αγοράζουν ότι απέμεινε από αλλοτινές κραταιές επιχειρήσεις.
Σαν αυτή που ξεκίνησε πριν από δεκαετίες ένας Κρητικός με όραμα…
Ο Κρητικός που λάτρεψε τον Zegna
Ο Αντώνης Καρούζος λάτρευε να βλέπει τα ηλιοβασιλέματα στη Μύκονο, ένα νησί που γνώρισε καλά και αγάπησε πολύ, πριν γίνει η επιδρομή των νεόπλουτων, που κατέβαιναν ντυμένοι με τα Brioni και τα Prada που προμηθεύονταν από τις μπουτίκ του.
Τότε που στο νησί των ανέμων όλα ήταν πιο απλά. Εκείνη την ώρα που ο ήλιος «βούταγε» στη θάλασσα, το βλέμμα του χανόταν στο απέραντο γαλάζιο, έχοντα δίπλα του την σύζυγό του Σοφία, συνοδοιπόρο μιας ολόκληρης ζωής.
Μιας ζωής που τέλειωσε αθόρυβα, σε μια ιδιωτική κλινική μια Παρασκευή του 2012, για τον άνθρωπο που έμαθε τους Έλληνες να ντύνονται όπως παραδέχονται ακόμα και οι ανταγωνιστές του.
Έναν άνθρωπο με φιλοδοξίες και όραμα που δεν έκανε πίσω ακόμη και όταν κάτι φάνταζε αδύνατο θυμούνται τον Αντώνη Καρούζο οι φίλοι του από την Κρήτη.
Ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσε να περιοριστεί στο Ηράκλειο, εκεί όπου και γεννήθηκε το 1948, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέρθει από την κατοχή και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω του ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος.
Μεγαλώνοντας σε μια οικογένεια που τον έμαθε να σέβεται τους κώδικες τιμής της Κρήτης, ο γοητευτικός νεαρός είχε ένα πάθος με τα καλά ρούχα, βλέποντας εικόνες σε περιοδικά αλλά και καλοντυμένους Ιταλούς τουρίστες, που απολάμβαναν τις διακοπές τους στην Κρήτη.
Όταν κατάλαβε ότι το Ηράκλειο ήταν πολύ μικρό για τα όνειρά του, δεν δίστασε να φύγει και να έρθει στην Αθήνα της δικτατορίας, αναζητώντας διέξοδο στις επαγγελματικές του ανησυχίες.
Πριν παντρευτεί τη γυναίκα της ζωής του, είχε γνωρίσει αρκετές γυναίκες, που γοητεύτηκαν από τους τρόπους του και το ντύσιμό του, που ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεγμένο, ενώ ο ίδιος δεν έμπαινε ποτέ σε πιπεράτες λεπτομέρειες, όταν έβγαινε με κολλητούς του.
Ο Αντώνης Καρούζος έχει πει ότι όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ιταλία, κατάλαβε αμέσως πόσο μπροστά ήταν οι «γείτονες» σε ότι είχε να κάνει με τη μόδα και λάτρεψε με την πρώτη ματιά τις γραμμές του οίκου Ermenegildo Zegna.
Έχοντας ανοίξει το πρώτο του μαγαζί στην Κυψέλη-τότε ήταν η πιο σικ γειτονιά της Αθήνας-καταφέρνει μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, να κλείσει την αποκλειστική αντιπροσώπευση του διάσημου οίκου στην Ελλάδα.
Είναι η αρχή για το χτίσιμο μια αυτοκρατορίας στον χώρο της ένδυσης, που έγινε σε ένα μικρό μαγαζάκι στην συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Δροσοπούλου, το οποίο έφερε την επιγραφή Carouzos.
Τo Ψυχικό, η Μύκονος και οι επώνυμοι πελάτες
Στο σπίτι του στο Ψυχικό, την ημέρα που έφυγε από την ζωή, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ βαριά και δεν θύμιζε σε τίποτα παλιότερες ευτυχισμένες στιγμές, που πάντοτε έμεναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Αντώνης Καρούζος απεχθανόταν τα άσκοπα φλας και χαμογελούσε στο φακό, μόνο όταν έδινε το παρόν σε κάποιο από τα events της εταιρίας του, πάντοτε δίπλα στη σύζυγό του και τα παιδιά του, τον Μανόλη, τον Βασίλη και την Ιρίνα.
Το ίδιο συνέβαινε και τα καλοκαίρια, όταν μοίραζε το χρόνο του, ανάμεσα σε μια εξοχική κατοικία που είχε όπως λένε στη Βουλιαγμένη και την μόνιμη βίλα του στο συγκρότημα Santa Marina, του Ηλία Παπαγεωργίου.
Είχε πάντα παγωμένη ρακί στο ψυγείο του, για να «φιλέψει» όπως έλεγε φίλους και γνωστούς που περνούσαν μια βόλτα από το σπίτι, ανάμεσά τους ο κοσμηματοπώλης κ. Κώστας Καίσαρης με τη σύζυγό του Χριστιάννα και ο γνωστός αρχιτέκτονας Θοδωρής Αγιοστρατίτης.
Η εκτόξευση της εταιρίας του- με την αντιπροσώπευση του οίκου Prada και η έλευση δυνατών brands όπως ο Tom Ford, ο αγαπημένος του Valentino, αλλά και ο John Varvatos μεταξύ άλλων-έκανε την επώνυμη Αθήνα να συνωστίζεται στις σικ μπουτίκ Carouzos του Κολωνακίου.
Επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εκδότες, κοσμικές περσόνες και πολιτικοί υπέκυψαν στην γοητεία των πανάκριβων δημιουργιών για τις οποίες πολλές φορές δινόταν πραγματική μάχη, ειδικά ανάμεσα στις κυρίες!
Με κουστούμια αγορασμένα από την μπουτίκ του Κολωνακίου κυκλοφορούσαν ισχυροί άντρες όπως o πρώην τσάρος της οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο κ. Μιχάλης Σάλας της Πειραιώς και ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος της Alpha Bank, ενώ ο χρεωκοπημένος εκδότης κ. Αντώνης Λυμπέρης είχε την εποχή της παντοδυναμίας του ιδιαίτερη προτίμηση στα κουστούμια του Tom Ford.
Η καταξίωση και ο προσωπικός του Γολγοθάς
Όταν έφτασε να αντιπροσωπεύει πάνω από δεκαπέντε επώνυμους οίκους, ο Αντώνης Καρούζος είχε κάνει ακόμα και σχέδια να ανοίξει καταστήματα στο εξωτερικό, μόνο που η μοίρα είχε δυστυχώς άλλα σχέδια για τον διορατικό επιχειρηματία.
Η επάρατη νόσος τον χτύπησε ύπουλα, δεν το έβαλε όμως κάτω.
Παράλληλα με την θεραπεία του, εξακολουθούσε όποτε αυτό ήταν εφικτό να πηγαίνει στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και να έχει γνώμη για ότι αφορούσε τον όμιλο.
Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του αποφάσισε να ξεκουραστεί παραδίνοντας την σκυτάλη στης εταιρίας στους δύο γιους του με τον Μανόλη να αναλαμβάνει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και τον Βασίλη αυτή του εμπορικού διευθυντή.
Κάποιοι λένε ότι στενοχωρήθηκε πολύ όταν έχασε την αντιπροσωπεία του οίκου Zegna-άνθρωποι που τον ξέρουν καλά τονίζουν ότι κάθε χρόνο περίμενε με αγωνία τη νέα κολεξιόν-τoν οποίo καθιέρωσε στη χώρα μας
O ίδιος δεν ήθελε να συζητάει καθόλου για την περιπέτεια της υγείας του η οποία επιδεινώθηκε με αποτέλεσμα την εισαγωγή του σε ιδιωτική κλινική.
Εκεί όπου έμελλε να κλείσει για πάντα τα μάτια του, ο άνθρωπος που έμαθε τους Έλληνες να εκτιμούν το καλό ρούχο και έχτισε τον δικό του μύθο στον χώρο της ένδυσης, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό, λίγο πριν το τέλος της αυτοκρατορίας που έχτισε.
Πηγή:www.economy365.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.