Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Canyoning και Αναρρίχηση στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Στην έντονα ανάγλυφη Κρήτη, κατά την πορεία τους, τα ποτάμια δημιουργούν εκατοντάδες άγρια και απροσπέλαστα φαράγγια, με πολλές απόκρημνες καταβάσεις και εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Τα τελευταία χρόνια, ένα νέο άθλημα έχει αποκτήσει πολλούς φίλους στην Κρήτη. Το canyoning, δηλαδή η διάσχιση φαραγγιού με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό, προσφέρεται κυρίως από τα σπηλαιολογικά σωματεία και κάποιες εξειδικευμένες πιστοποιημένες επιχειρήσεις με θεαματική αποδοχή.

Τα πιο γνωστά φαράγγια της Κρήτης μεγάλης τεχνικής δυσκολίας είναι το επιβλητικό σχίσμα του Χα και το φαράγγι της Άρβης, που στην πορεία μετατρέπεται σε υπόγειο ποτάμι. Στην περιοχή του Τσούτσουρα και του Κερατόκαμπου υπάρχουν πολλά φαράγγια, που έχουν ασφαλιστεί και χρησιμοποιούνται συχνά για τις σχολές μύησης των νέων μελών στο άθλημα.

Εκτός από την κατάβαση των φαραγγιών, πολλές οργανώσεις και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ασχολούνται με το άθλημα της αναρρίχησης. Κάθε σαββατοκύριακο δεκάδες αθλητές συνδυάζουν την εξόρμηση στη φύση με το αγαπημένο τους άθλημα στα αναρριχητικά πεδία του Αγιοφάραγγου, στο Βουλισμένο Αλώνι, του Θερίσου, του Καλαθά, του Σταυρού, του Πλακιά, των Μαλίων, της Κρύας Βρύσης, του Λατζιμά, του Κόφινα, του Αγίου Νικολάου και άλλων.

Επιπλέον, η Κρήτη διαθέτει καταφύγια και στους τρεις μεγάλους ορεινούς όγκους της, τα οποία συντηρούν οι Ορειβατικοί Σύλλογοι του νησιού.

Στα καταφύγια μπορούν να μείνουν οι ορειβάτες κατόπιν συνεννόησης με τους συλλόγους. Το πιο γνωστό από τα καταφύγια της Κρήτης, το καταφύγιο Καλλέργη, βρίσκεται πάνω ανατολικά του Ομαλού στα Λευκά Όρη, σε ένα από τα εντυπωσιακότερα τοπία στο νησί σε υψόμετρο 1680μ.. Άλλα καταφύγια στα Λευκά Όρη βρίσκονται στο οροπέδιο της Ταύρης (υψόμετρο 1210μ.), του Χουλιόπουλου στη Σβουριχτή (υψόμετρο 1980μ.) και του Βόλικα στα Κεραμειά (υψόμετρο 1450μ.). Επίσης, πάνω από το καταπράσινο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης έχει κτιστεί το καταφύγιο της Γρελέσκας για την παρακολούθηση της άγριας πανίδας της περιοχής.

Στον Ψηλορείτη υπάρχουν τα καταφύγια του Τουμπωτού Πρίνου (υψόμετρο 1590μ.), του Λάκκου του Μιγερού (υψόμετρο 1710μ.), από όπου ξεκινάει μονοπάτι για την κορυφή του Τιμίου Σταυρού, του Πρίνου πάνω από τους Ασίτες (υψόμετρο 1100μ.) και του Ζαρού στο Σαμάρι (υψόμετρο 1417μ.).

Ακόμη, στο οροπέδιο του Λιμνάκαρου υπάρχει το καταφύγιο του Ορειβατικού Συλλόγου Λασιθίου στην τοποθεσία Στροβίλι, σε υψόμετρο 1533μ. και στη Θρυπτή υπάρχει ένα μικρό καταφύγιο στην κορυφή του Αφέντη Σταυρωμένου, στα 1476μ..

incrediblecrete.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]