Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

30 σπάνιες φωτογραφίες από τις Αρχάνες του Νομού Ηρακλείου!!!

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

«Οι φίλοι μου οι Ερακλειώτες με πήγανε να δω τις Αρχάνες και τις κληματαριές τους. Είναι ένα θέαμα που πουθενά αλλού δεν μπορείς να το δης (…). Εκεί είναι οι πραγματικοί ναοί του Διόνυσου. (…) Μπορείτε να περπατάτε ώρες κάτω απ’ τον αδιάσπαστο θόλο των αμπελόφυλλων, και να μη σας βρίσκει ο ήλιος του θέρους, και από παντού να κρεμάζουν γιρλάντες τα βλαστάρια, και από παντού να κρέμουνται τα Αρχανιώτικα σταφύλια». (Απόσπασμα από τα «Ταξιδιωτικά» του Στρατή Μυριβήλη.)

1944. H μαγειρική γινόταν έξω από το σπίτι όπως και τα μαγειρικά σκεύη φυλάγονταν στην οροφή της παράγκας. Δύσκολες εποχές.

Φωτογραφία από τη δεκαετία του ’40

Ο Κωστής Γριβάκης εξηγεί πώς ξεκίνησαν όλα:

Με αυτή τη μικρή παράγραφο-προτροπή ξεκίνησα την ομάδα Αρχάνες-Αrchanes πριν από τρεις βδομάδες.   “Η σελίδα αυτή ανήκει σε όλους όσους γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, έζησαν σαν μόνιμοι κάτοικοι ή περιστασιακοί, εργάστηκαν, παντρεύτηκαν η απλά αγάπησαν σ’ αυτόν τον ιστορικό τόπο. Ανοίξτε λοιπόν τα συρτάρια, τα παλιά άλμπουμ με τις φωτογραφίες, ρωτήστε τις γιαγιάδες, τους παππούδες σας για ιστορίες, για οτιδήποτε μπορεί να συμπληρώσει το παζλ των Αρχανών και θα προσπαθήσουμε μαζί να το λύσουμε… και αν δε λυθεί δε χάλασε και ο κόσμος!”

Σκοπός μου ήταν οι δημότες (και όχι μόνο) της κωμόπολης των Αρχανών να αγαπήσουν ξανά από την αρχή τον τόπο τους για όλους τους σωστούς λόγους. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου, αναρτήθηκαν περισσότερες από 1500 φωτογραφίες (ως τώρα) που μέσα τους κρύβουν όλη την ιστορία του τόπου. Για πρώτη φορά το facebook μού φάνηκε χρήσιμο. Η μέρα μας γέμισε με συγκινητικά σχόλια για τις παραδόσεις, τις φιλίες, το ντύσιμο, την εργασία, τη συμπεριφορά των προγόνων μας αλλά και την δικιά μας, που όλοι μα όλοι τα είχαμε ξεχάσει. Σαν project λοιπόν είναι άκρως επιτυχημένο και εγώ λίγο πιο περήφανος για την καταγωγή μου, αλλά και γιατί κατάφερα σε μια τόσο δύσκολη εποχή να κάνω τόσους πολλούς ανθρώπους χαρούμενους με ένα τόσο απλό πράγμα, όπως είναι ένα φωτογραφικό άλμπουμ, έστω και αν αυτό είναι ηλεκτρονικό.

Η μεταφορά του σταυρού στο όρος Γιούχτας (φωτογραφία από την Ελένη Καλοχριστιανάκη)

 

Η τοποθέτηση του σταυρού στην κορυφή του όρους Γιούχτας (φωτογραφία από την Ελένη Καλοχριστιανάκη)

 

14 Νοεμβρίου 1964. Οι πρώτες ανασκαφές στην Τουρκογειτονιά

 

1949. Ένα μικρό ενθύμιο

 

Δεκαετία του 80. Η περιφορά του Επιτάφιου

 

Δεκαετία του 60

1978. Η Βίκυ Μοσχολιού σε αποκριάτικο χορό στις Αρχάνες

 

Η συλλογή της σταφίδας

 

Δεκαετία του 80

 

Δεκαετία του 50. Σχολική εκδρομή

 

Δεκαετία του 80. Αρχανιώτης τεχνίτης του σιδήρου

Το παλιό ξενοδοχείο ΔΙΑΣ στις Αρχάνες. (Φωτογραφία από τον Μένο Μαρκοδημητράκη)

 

Δεκαετία του 70. Μαθητές και ποδοσφαιριστές

 

Περίπου το 1897

Δεκαετεία του 50

 

Δεκαετία του 40

 

1952. Βόλτα με κάθε είδους όχημα..

 

Από τα γυρίσματα αμερικάνικης ταινίας με θέμα τον κρητικό γάμο. Δεκαετία του 60

 

Δεκαετία του 50

Το παλιό παντοπωλείο την δεκαετεα του 50 και ξανά η ίδια φωτογραφία την δεκαετία του 90

«Μιαν άλλη μέρα πήγαμε οι τρεις φίλοι εκδρομή σ’ ένα αρχοντοχώρι, ξακουστό για τ’ αμπέλια τον, δυο ώρες μακριά από το Κάστρο. Ήταν απλωμένο στα πόδια του ιερού βουνού, του Γιούχτα, όπου είχε θαφτεί, λεν, ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων, ο Δίας…» (Νίκου Καζαντζάκη, Αναφορά στον Γκρέκο, 30.11.1924.)

Πηγή:lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]