ΚΡΉΤΗ
Αποκάλυψη: Πόρισμα – Φωτιά δείχνει τους ηθικούς αυτουργούς για την δολοφονία Γιακουμάκη!
Μετά την εντολή κατεπείγουσας διενέργειας διοικητικής εξέτασης με σκοπό τη διερεύνηση για το εάν υπήρχαν και υπάρχουν εντός της Γαλακτομικής Σχολής ΕΠΑΣ Ιωαννίνων φαινόμενα ενδοσχολικής βίας, για το εάν αυτά είχαν διαπιστωθεί από τους διοικούντες της Σχολής και σε αυτήν την περίπτωση ποια μέτρα είχαν ληφθεί σχετικά, στις 24 Φεβρουαρίου 2015 ξεκίνησε η εν λόγω εξέταση.
Ως γνωστόν, αφορμή για τη διενέργεια ΕΔΕ η εξαφάνιση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, τότε μαθητή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, καθώς και τα όσα είχαν ακουστεί κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαιτίας της εξαφάνισής του και πριν ακόμη βρεθεί το πτώμα του.
Οι καταθέσεις των μαρτύρων
Στην εν λόγω εξέταση κατέθεσαν ανωμοτί 15 μάρτυρες, από τους οποίους 5 ήταν μαθητές και οι υπόλοιποι ανήκουν στο προσωπικό της Σχολής (καθηγητές, φύλακες, τυροκόμοι, κ.λ.π.). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ΕΔΕ της «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ», στις 2 Μαρτίου 2015, εξετάστηκαν ως μάρτυρες τόσο ο θείος όσο και η μητέρα του Βαγγέλη.
Ας δούμε, όμως, ενδεικτικά τι δήλωσαν οι μάρτυρες και πώς οι περισσότεροι αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες του διευθυντή της γαλακτοκομικής, ο οποίος αν δεν είχε εισακούσει τις παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων (και όχι μόνο) και ειδικά αν είχε μεριμνήσει –ως ώφειλε– για την οριστική και αμετάκλητη αποβολή της ομάδας των επικίνδυνων Κρητικών-μαθητών, το πιθανότερο είναι να μην είχε δολοφονηθεί (και όχι όπως υποστηρίζουν αυτοκτονήσει) ο Βαγγέλης Γιακουμάκης.
Παναγιώτα Παπαπέτρου (μαρτ. κατάθεση 1), καθηγήτρια υπεύθυνη της εστίας, για τη συμπεριφορά ορισμένων μαθητών σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη καταθέτει από τις πληροφορίες που της παρασχέθηκαν ότι όντως το 2014 ήταν απαράδεκτη, βίαιη και εξευτελιστική. Ειδικότερα, του έκλειναν το ζεστό νερό όταν ο Βαγγέλης έκανε μπάνιο, τον κλείσανε σε ντουλάπα, του ρίχνανε κέρματα, τον ξύρισαν παρά τη θέληση του.
Ανδρέας Τζώρτζης (μαρτ. κατάθεση 2), ιδιωτικός υπάλληλος, φύλακας της σχολής τα δύο τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων καταθέτει ότι το 2014 έγινε ένα συμβούλιο και ενημερώθηκε για τον Β. Γιακουμάκη ότι «του κάνανε καψώνια κάποιοι συμμαθητές του Κρητικοί». Στις 8/0/2014, μάλιστα, έχει καταχωρίσει στο τετράδιο παρατηρήσεων φυλάκων γεγονότα που αναφέρονται σε απαράδεκτες συμπεριφορές των Κρητικών μαθητών.
Μαρίνα Μπάνια (μαρτ. κατάθεση 3), εργολάβος φύλαξης της σχολής, επιβεβαιώνει ότι τον Μάρτιο του 2014 ο διευθυντής μαζί με τους καθηγητές κάλεσαν τους φύλακες αναφορικά με το θέμα των επεισοδίων που είχε ο Γιακουμάκης με τους συγκατοίκους του.
Κασσιανή Πάσχου (μαρτ. κατάθεση 6), εργαζόμενη στο μαγειρείο της σχολής, καταθέτει ότι παρατήρησε τον Β. Γιακουμάκη στην τραπεζαρία να κάθεται με την πλάτη προς το τραπέζι των Κρητικών και ότι δεν κάνουν παρέα. Καταθέτει, επίσης, ότι ο Γιακουμάκης τον Ιανουάριο του 2015 ήταν ανήσυχος και παρατήρησε ότι χαμήλωνε το βλέμμα του. Άκουσε ότι ο διευθυντής έκανε μόνο απλές συστάσεις για τη συμπεριφορά των μαθητών απέναντι στον Βαγγέλη.
Φωτεινή Σιούλα (μαρτ. κατάθεση 8), καθηγήτρια. Η μάρτυς αυτή καταθέτει ότι ο διευθυντής υπέδειξε να ενημερώσουν τους γονείς του Γιακουμάκη για ένα σοβαρό γεγονός σε βάρος του παιδιού τους, το οποίο πάντως δεν διευκρίνισε. Επιβεβαιώνει την επίσκεψη της κοινωνικής λειτουργού της περιφέρειας. Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του Τσικνάκη άκουσε ότι προ της εξαφάνισης του Γιακουμάκη παρουσιάστηκε στη σχολή και ότι ζήτησε να του παραδοθεί το πτυχίο.
Δεν του παραδόθηκε το πτυχίο, γιατί είχε προκαλέσει ζημιές στη σχολή και έπρεπε να αποκατασταθούν πρώτα για να πάρει το πτυχίο. Επίσης καταθέτει ότι ο Τσικνάκης ήταν συγκάτοικος με τον Γιακουμάκη και ότι συμμετείχε στην παρέα των Κρητικών που τον πείραζαν. Κάνει λόγο για παρέμβαση πολιτικών για την επιβολή ποινής στον μαθητή Ρικουνάκη και της παρέας το 2014 και η ποινή τροποποιήθηκε για τον λόγο αυτόν.
Ηλίας Σιώζος (μαρτ. κατάθεση 9), καθηγητής. Ο μάρτυς αναφέρεται στο γεγονός της ενημέρωσής του από τον δ/ντή που έγινε με την παρουσία της Παπαπέτρου, ότι οι μαθητές δεν συμπεριφέρονταν καλά στον Β. Γιακουμάκη. Τέθηκε θέμα ενημέρωσης της μητέρας του Γιακουμάκη. Πληροφορήθηκε ότι έγινε αλλαγή δωματίου.
Λοΐζος Λοΐζου (μαρτ. κατά θέση 10), μαθητής της σχολής. Χαρακτηριστικό είναι το τμήμα της κατάθεσής του που έχει αυτολεξεί ως ακολούθως: «Μια μέρα λίγο μετά τις εκλογές του Ιανουάριου του 2015 άκουσα ότι του λέγανε (εννοεί τους Κρητικούς) να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απάντησε ότι “αν θέλετε δέστε με”. Ξέρω ότι τον κλείσανε στην ντουλάπα δεμένο και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει.
Οι καθηγητές γνώριζαν τα πάντα. Γνωρίζω παιδιά που τους είχαν ενημερώσει. Για την μη τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων δηλώνει ότι έγιναν πολιτικές παρεμβάσεις. Ακόμα, αναφέρεται και σε άλλο επεισόδιο, όπου ο μαθητής Κρητικός Βαρδαλαχάκης, κατά τα λεγόμενά του, απείλησε τον μαθητή Ευσταθιάδη ότι θα τον κρεμάσει από το παράθυρο. Για το θέμα είχε λάβει γνώση ο διευθυντής!
Γρηγόρης Γλυνέλλης (μαρτ. κατάθεση 14), μαθητής. Ο μάρτυς ήταν συγκάτοικος με τον Γιακουμάκη από τον Μάρτιο του 2014 μέχρι την εξαφάνισή του. Σε συνέχεια καταθέτει ότι πριν τη συγκατοίκηση είχε δει τον Βαγγέλη χτυπημένο στο πρόσωπο και στα αυτιά. Διευκρινίζει ότι Ιανουάριο – Φεβρουάριο 2015 ακούστηκε πως την ημέρα των εκλογών οι Κρητικοί μαθητές είχαν δέσει τον Βαγγέλη σε καρέκλα σε δικό τους δωμάτιο.
Για τον Τσικνάκη καταθέτει ότι την προηγούμενη χρονιά (2014) ήταν αρχηγός της ομάδας των Κρητικών και λειτουργούσε ως «εκπρόσωπός» τους για θέματα που προέκυπταν στη Σχολή με τον διευθυντή.
Τέλος, αναφέρεται και σε περιστατικό σοβαρών ζημιών από τους Κρητικούς, στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ο Τσικνάκης, σε ένα μπουζουκτσίδικο της πόλης. Μάλιστα, λέει ότι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος επικοινώνησε με τον διευθυντή της Σχολής προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι μαθητές του.
Γεώργιος Βιδιακάκης (μαρτ. κατάθεση 16), θείος Βαγγέλη Γιακουμάκη. Ο εν λόγω μάρτυς που είχε μεταβεί στα Ιωάννινα την επομένη από την εξαφάνιση του Βαγγέλη ημέρα καταθέτει ότι στο πλαίσιο των ερευνών ήρθε σε επικοινωνία με μαθητές της σχολής και το εκπαιδευτικό προσωπικό αυτής, με αποτέλεσμα να γίνει κοινωνός διάφορων γεγονότων, που αποδεικνύουν τη σωματική και ψυχολογική βία που είχε υποστεί ο εξαφανισθείς ανιψιός του από την παρέα των Κρητικών μαθητών, τόσο κατά το σχολικό έτος 2013-2014 όσο και το διάστημα του μηνός Ιανουάριου του 2015 μέχρι την εξαφάνισή του.
Επιβεβαιώνει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του Βαγγέλη η καθηγήτρια της Σχολής, υπεύθυνη της εστίας, κ. Παπαπέτρου, για την πληροφορία περί της βίας και του μαρτυρίου που περνούσε ο υιός της από τη συγκατοίκηση με τους Κρητικούς συμμαθητές του, καθώς και για την απόφαση για αλλαγή δωματίου και ορόφου για να ηρεμήσει ο Βαγγέλης, συγκατοικώντας με άλλον φιλήσυχο συμμαθητή του.
Στη συνέχεια ο μάρτυς διευκρινίζει αναλυτικά τα βίαια γεγονότα που υπέστη ο εξαφανιστείς ανιψιός του από την παρέα των Κρητικών. Πρόκειται για γεγονότα που όντως προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό σε οποιονδήποτε εχέφρονα άνθρωπο. Σημειωτέον, επί του προκειμένου συμπίπτουν και οι καταθέσεις σχεδόν σε μεγάλο βαθμό των προαναφερόμενων μαρτύρων.
Μαρία Φρονιμάκη (μαρτ.κατάθεση 17), μητέρα του Βαγγέλη. Η μάρτυς αυτή κατέθεσε τηλεφωνικά, αφού προηγουμένως επαληθεύθηκε ότι πρόκειται όντως για τη μητέρα του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Επιβεβαιώνει την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υπεύθυνη της εστίας της Σχολής, καθηγήτρια Παπαπέτρου, για τις παρασχεθείσες πληροφορίες περί σωματικής και ψυχολογικής βίας του Βαγγέλη από τους Κρητικούς μαθητές τόσο το 2014 όσο και το διάστημα του Ιανουάριου 2015 μέχρι την εξαφάνισή του.
Επίσης ότι πληροφορήθηκε από την ίδια την καθηγήτρια για αλλαγή δωματίου και ορόφου και για συγκατοίκηση του Βαγγέλη με άλλον φιλήσυχο μαθητή. Σε ερωτήσεις της προς τον υιό της, που βρισκόταν με άδεια στην Κρήτη, ενημερώθηκε ότι πραγματικά οι Κρήτες μαθητές τού έκλειναν το νερό όταν έκανε μπάνιο, ότι σφουγγάριζαν με την πετσέτα του το πάτωμα, ότι του είχαν σπάσει δύο τάβλες από το κρεβάτι του και ότι του έριχναν σφαλιάρες στο κεφάλι στο διάδρομο.
Δηλαδή επρόκειτο για ομολογία του υιού της. Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της κάνει λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις, ερμηνεύοντας την αναφορά του δ/ντή της σχολής που της είπε, όταν βρισκόταν στα Γιάννενα, ότι του ασκήθηκαν παρεμβάσεις και ότι πιέστηκε ο ίδιος για να μην αποβάλει τους υπαίτιους Κρητικούς μαθητές. Ακόμη, επιβεβαιώνει βάσει των πληροφοριών της ότι την ημέρα των εκλογών οι Κρητικοί δέσανε τον Βαγγέλη σε καρέκλα.
Κων/νος Μάντζαρης (μαρτ. κατάθεση 15), δ/ντής της Σχολής. Ο εν λόγω μάρτυς με την ιδιότητα που έχει δέχεται ότι υπήρχαν φαινόμενα ενδοσχολικής βίας και ότι προς αντιμετώπισή τους έχουν ληφθεί μέτρα με ποινές όπως αυτά περιγράφονται στο Βιβλίο Επιβολής Κυρώσεων ή λύνονται με προσωπική επαφή των υπευθύνων της σχολής με τους μαθητές.
Ειδικότερα, για τον Γιακουμάκη αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε καμμία παραβατική συμπεριφορά σε βάρος του εξ όσων είναι σε θέση να γνωρίζει! Αντίθετα, για την προηγούμενη χρονιά (2014) επιβεβαιώνει τη δυσμενή συμπεριφορά και τα επεισόδια που έλαβαν χώρα σε βάρος του Γιακουμάκη εκ μέρους των Κρητικών μαθητών, καθώς και τα μέτρα που είχαν ληφθεί προς αντιμετώπισή τους με την αλλαγή δωματίου και ορόφου, συγκατοίκησης με άλλον μαθητή και προφορικές συστάσεις.
Εκ των υστέρων θεωρεί ότι ήταν λάθος του το ότι δεν τιμώρησε τον μαθητή Τσικνάκη, που πρωτοστατούσε στα επεισόδια αυτά. Σε ό,τι αφορά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη δεν δέχεται τα όσα αναγράφονται στον τύπο. Ο διευθυντής καταθέτει ότι δεν ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση (Αθήνα) για τα γεγονότα του παρελθόντος (2014), γιατί δεν θεώρησε σημαντικό το γεγονός!
Οι απόντες
Να σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίζεται στην ΕΔΕ, δεν κατέστη δυνατή η εξέταση των μαθητών Βαρδαλαχάκη, Ρικουνάκη, Γαβαλά και Καψάλη, οι οποίοι ήταν απόντες, όπως προκύπτει και από το ημερήσιο Δελτίο Απουσιών που συνημμένα υποβάλλεται.
Συμπεράσματα – καταπέλτης
Είναι σαφές ότι συνεχώς και αδιαλείπτως ελάμβαναν χώρα γεγονότα ενδοσχολικής βίας, τόσο σε βάρος του μαθητή Γιακουμάκη όσο και άλλων μαθητών, από την ομάδα των Κρητικών μαθητών, που ενεργούσε σε κλειστό κύκλο, προκαλώντας εύλογο φόβο στους συμμαθητές της, έχοντας άλλωστε ασυλία, λόγω των στενών σχέσεων του διευθυντή με πολιτικά πρόσωπα.
Η δ/νση της Σχολής αποδέχεται ότι υπήρχαν γεγονότα άσκησης βίας εντός της Σχολής και θεώρησε ότι για την αντιμετώπισή της αρκούσαν απλώς οι αλλαγές δωματίου, ορόφου και συγκατοίκου.
Συστάσεις, παρατηρήσεις και κυρώσεις σε βάρος των μαθητών που προέβησαν σε βίαιες πράξεις επιβλήθηκαν μόνο σε περιπτώσεις που προκλήθηκαν φθορές στην υποδομή της σχολής!
Δεν ελήφθησαν τα προσήκοντα αυστηρά μέτρα, καθώς και δεν καταλογίστηκαν ποινές κατά των Κρητικών μαθητών που πρωτοστατούσαν σε βιαιότητες και απειλές σε βάρος τόσο του εξαφανισθέντος Β. Γιακουμάκη, όσο και σε βάρος άλλων μαθητών, από κανένα όργανο της Σχολής.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.