Κόσμος
Πόλεμος στη Ουκρανία: Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε – Είναι η ήττα του Πούτιν;
Την 30η μέρα του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ίδια ώρα που ο Τζο Μπάιντεν έβγαζε σέλφι με Αμερικανούς στρατιώτες σε νατοϊκή στρατιωτική βάση στην Πολωνία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστελνε ένα μήνυμα περί ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της κατά το Κρεμλίνο “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” που επιδέχεται σειρά ερμηνειών. Κομιστής του ο υπαρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Σεργκέι Ρουντσκόι και όχι ο “εξαφανισμένος” υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού – αλλά αυτό είναι μια παράπλευρη ιστορία του ρωσικού πολέμου.
Πώς έγινε δεκτή η ανακοίνωση στη Δύση
Η πρώτη άμεση ανάλυση από στρατιωτικούς αναλυτές κατατείνει στο ότι αφενός πρόκειται για παταγώδη αποτυχία να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι της Ρωσίας και αφετέρου ότι διευκολύνει τον Πούτιν δίνοντάς του την ευκαιρία να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό αλλά και σε επίπεδο ρητορικής και να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη.
Η πολεμική εκστρατεία που διεξάγεται σε πολλά μέτωπα από ξηρά, αέρα και θάλασσα κατά της Ουκρανίας της αναδιαρθρώνεται: “Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς”, είπε ο Σεργκέι Ρουντσκόι.
Στις 24 Φεβρουρίου η Ρωσία εισήλθε στην Ουκρανία με δύο κεντρικά επιχειρήματα: την “αποστρατιωτικοποίηση” και την “αποναζιστικοποίηση” της χώρας με τα σενάρια να μιλούν για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης Ζελένσκι.
Πλέον, ο πραγματικός στόχος εμφανίζεται να είναι μόνο η “απελευθέρωση” του Ντονμπάς, της επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, μεγάλα εδάφη των οποίων από το 2014 έχουν αυτοανακηρυχθεί αυτόνομες Λαϊκές Δημοκρατίες και όπου τα τελευταία οκτώ χρόνια οι φιλο-Ρώσοι αυτονομιστές δεν έπαψαν να πολεμούν τον ουκρανικό στρατό, πάντοτε με την υποστήριξη της Ρωσίας. Ένα βασικό ρωσικό επιχείρημα για το Ντονμπάς είναι ότι εκεί οι Ουκρανοί έχουν διαπράξει “γενοκτονία”. Αν όμως εξαρχής ο Πούτιν ήθελε μόνο τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς γιατί ξεδίπλωσε συντονισμένη επίθεση σε τόσα μέτωπα;
“Εχουν αποτύχει τελείως σε ό,τι είχαν βάλει σκοπό να κάνουν”
“Προφανώς έχουν αποτύχει τελείως σε ό,τι είχαν βάλει σκοπό να κάνουν και έτσι τώρα επαναπροσδιορίζουν ποιος είναι ο σκοπός ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν τη νίκη”, δήλωσε ο Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη που τώρα εργάζεται για το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
“Σαφώς δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις συνεχείς επιθετικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας. Τα προβλήματα επιμελητείας τους ήταν εμφανή σε όλους, έχουν σοβαρά ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού και η [σ.σ. ουκρανική] αντίσταση ήταν πολύ πέρα από οτιδήποτε θα μπορούσαν να φανταστούν.”
Διαβάστε Επίσης
Πόλεμος στη Ουκρανία: Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε – Είναι η ήττα του Πούτιν; – Τι λένε διεθνείς αναλυτές – εικόνα 4
Γιατί ο ρωσικός στρατός κόλλησε στη λάσπη της Ουκρανίας;
“Η προέλαση έχει σταματήσει ή στην καλύτερη περίπτωση είναι πολύ αργή σε αυτό το στάδιο”, υποστηρίζει ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής χερσαίου πολέμου στο think-tank RUSI στο Λονδίνο. “Η αρχική στρατηγική της Ρωσίας είναι πλέον εντελώς ανέφικτη. Η αρχική της στρατηγική ήταν να “καρατομίσει” την ουκρανική κυβέρνηση ή να προκαλέσει την πτώση της απλώς και μόνο εισβάλλοντας στρατιωτικά στη χώρα… Προφανώς αυτό δεν συνέβη. Συνέβη το αντίθετο.”
Η ρωσική αναδιάρθρωση σημαίνει ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων;
Για τους αναλυτές αυτό θα παραμένει διαρκώς ένα ερώτημα ωστόσο, Μπεν Χότζες υποστηρίζει ότι η Δύση πρέπει να αποδειχθεί τολμηρή ξεπερνώντας τους φόβους για επικίνδυνης ρωσικής κλιμάκωσης με χρήση χημικών ή πηρηνικών όπλων που, όπως λέει, δεν θα πρόσφεραν κανένα τακτικό πλεονέκτημα στη Μόσχα – και να ενισχύσει την υποστήριξη στην Ουκρανία ακόμα περισσότερο.
Τι χρειάζεται τώρα το Κίεβο
“Περισσότερος εξοπλισμός, όπως πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε συνδυασμό με παροχή δυτικών πληροφοριών, θα επέτρεπαν στο Κίεβο να περάσει από την άμυνα στην επίθεση”.
“Δίνουμε μόνο υποστήριξη στην Ουκρανία αντί να την κατακλύσουμε από μέσα”, σημειώνει. Και συμπληρώνει ότι “φαίνεται ότι θέλουμε να τους αποτρέψουμε από την ήττα, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους αφήσουμε να κερδίσουν”.
Υποχωρεί όμως πράγματι η Ρωσία ή κάνει έναν ελιγμό;
Οι δηλώσεις Ρουντσκόι θέτουν τις βάσεις για το Κρεμλίνο ώστε να μπορέσει να προβάλει το επιχείρημα ότι η Ρωσία πήρε αυτό που ήθελε παρά τις προκλήσεις στο πεδίο της μάχης, είναι η εκτίμηση των New York Times.
Ο πλήρης έλεγχος της επαρχίας του Ντονμπάς είναι ένα σκέλος των αρχικών πολεμικών στόχων της Ρωσίας, οι οποίοι περιελάμβαναν την κατάληψη του Κιέβου και την ανατροπή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Και θυμίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει οποιαδήποτε σημαντική πόλη της Ουκρανίας έχοντας απέναντί της σκληρή αντίσταση ενώ η Ουκρανία ξεκίνησε μια σειρά από αντεπιθέσεις για να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε ορισμένες περιοχές.
Ο Πάβελ Λουζίν, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, προειδοποιεί ότι οι δηλώσεις Ρουντσκόι θα μπορούσαν να είναι απλώς προσποιητές καθώς η Ρωσία ανασυντάσσεται για μια πιθανή νέα επίθεση. “Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα μήνυμα ότι δεν επιμένουμε πλέον να διαλύσουμε της Ουκρανία ως κράτος”, είπε στους NYT ο Λούζιν υπογραμμίζοντας ότι κατά την εκτίμησή του πρόκεται περισσότερο για “έναν ελιγμό που αποσπά την προσοχή”.
πηγή: thetoc.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.