Κόσμος
Ποιο είναι το φάρμακο που γεννά ελπίδες στη μάχη κατά του κορονοϊού;
Ελπιδοφόρα μηνύματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας στέλνουν οι δοκιμές που έγιναν στο φάρμακο EIDD-2801 από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ.
Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ζώα (ποντίκια) και σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων το φάρμακο φαίνεται πως να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες η νόσος Covid-19.
Σύντομα αναμένεται ότι θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει τη σχετική άδεια.
Εάν οι τα στοιχεία που θα προκύψουν επαληθεύσουν τις έως τώρα προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.
Σύμφωνα με τη μελέτη των ερευνητών, όταν το EIDD-2801 χορηγείται ως θεραπεία 12 ή 24 ώρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον βαθμό πνευμονικής βλάβης και απώλειας βάρους σε ποντίκια. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους γιατί η περίοδος έναρξης της νόσου επεκτείνεται.
Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι το φάρμακο «όχι μόνο έχει υψηλές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, αλλά φαίνεται επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία άλλων σοβαρών λοιμώξεων κορωνοϊού».
Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, θέλησε να ξεκαθαρίσει τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικής αγωγής βασισμένης στην ρεμδεσιβίρη και τη χλωροκίνη. Όπως είπε είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθούμε για την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς δεδομένα.
Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε το ζήτημα με αφορμή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και παρουσίαζε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της ρεμδεβισίρης έναντι του κορωνοϊού. Η μελέτη όπου συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς δεν είχε ολοκληρωθεί και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στο Σικάγο, είπε ο λοιμωξιολόγος.
Μια σύνοψη των συμπερασμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναρτήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτή, το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences δεν έδειξε αποτελέσματα στην κατάσταση ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή στην Κίνα, κάτι που αναμετέδωσε και η Financial Times.
Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε επιπλέον πως ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει πολύ θετική απόκριση ενός νέου φαρμάκου απέναντι στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα αναφορικά με φάρμακο που θα δίδεται από το στόμα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Έμορι.
Την Τετάρτη, ομάδα Αμερικανών ειδικών, συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με κορωνοϊό υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων. «Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.
Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.
Πηγή: ekriti
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.