Κόσμος
Διπλό «χτύπημα» Μπάιντεν: Ανέφερε την Κωνσταντινούπολη ως «Constantinople»
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η χρησιμοποίηση του όρου «Κωνσταντινούπολη» στη δήλωση και η συνολική στάση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγούν την Άγκυρα στη διεθνή απομόνωση.
Μέσα από τα ρεπορτάζ του Newsbomb.gr έχει αναλυθεί διεξοδικά το πώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αποφύγει τον μεγαλύτερο φόβο του. Τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας. Τη στιγμή που η οικονομία της χώρας του καταρρέει, ο ίδιος «γκρεμίζεται» δημοσκοπικά και οι πολίτες πλέον έχουν φτάσει στα όριά τους από την αυταρχική πολιτική, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά κυρίως την ανέχεια που αντιμετωπίζουν, ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά παντού συμμάχους. Αντί, όμως, να «κερδίσει» κάποιους από αυτούς, καταφέρνει να χάσει και τους μεγαλύτερους.
Η αναμενόμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, ήταν ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα για την Άγκυρα. Στη δήλωση που έκανε για την ημέρα μνήμης (24.04), ο Αμερικανός Πρόεδρος, χρησιμοποίησε αρκετούς συμβολισμούς κι αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση για την Τουρκία. Δεν ήταν μόνο η διπλή αναφορά στον όρο «Γενοκτονία», που έκανε εκτός εαυτού τον Τούρκο πρόεδρο και τους κυβερνώντας τη γειτονική χώρα.
Υπήρξε μια ακόμα συμβολική λέξη στο κείμενο που δημοσιεύτηκε επίσημα στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, η χρήση της οποίας ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία. Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι έμπειροι συνεργάτες του σε θέματα διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, επέλεξαν να αναγραφεί η Κωνσταντινούπολη ως «Constantinople» και όχι ως «Istanbul». Προφανώς και αυτό δεν μπορεί να συνέβη τυχαία. Επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί, πιθανόν να μην δοθεί και ποτέ, ωστόσο ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις και αναλύσεις επί του θέματος.
Το σίγουρο είναι πως «χτυπάει» πολύ άσχημα στους Τούρκους η εν λόγω κίνηση. Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, βέβαια, αυτό μπορεί να είναι και μια κίνηση διπλωματίας από πλευρά των ΗΠΑ. Θέλησε, δηλαδή, χρησιμοποιώντας το επίσημο όνομα της Πόλης πριν από το 1930 αλλά και την αναφορά σε «Οθωμανούς» και όχι σε «Τούρκους», αναφορικά με τις σφαγές κατά των Αρμενίων, να κρατήσει αποστάσεις από τη σύγχρονη Τουρκία, έχοντας το περιθώριο μελλοντικά να ισχυριστεί ότι δεν της επιτέθηκε σε επίπεδο διεθνών σχέσεων.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων αποτελεί ένα βαθύ «ρήγμα» στις σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας το οποίο θα επιφέρει συνέπειες. Ήταν ένα ακόμα «χτύπημα», άλλωστε, από πλευράς ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μετά τις κυρώσεις για τους S-400 και το γεγονός ότι η γειτονική χώρα έμεινε… πανηγυρικά εκτός του προγράμματος των F-35.
«Πολιτικοποίηση από τρίτους» κατήγγειλε ο Ερντογάν, «βράζουν» στην Άγκυρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Κανείς δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι οι συζητήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς, πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμα που απηύθυνε προς τον Αρμένιο Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη ελάχιστα λεπτά μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου το απόγευμα του Σαββάτου (24.04).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως «τα λόγια δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία». Μάλιστα, ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει να μάθει τίποτα και από κανέναν για το παρελθόν της, κάνοντας λόγο για πολιτικό οπουρτουνισμό, ο οποίος αποτελεί την κορυφαία προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης!
«Απορρίπτουμε απόλυτα αυτή τη δήλωση που βασίζεται μόνο στον λαϊκισμό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Αντίστοιχα επιθετική ήταν και η τοποθέτηση του Φαρεντίν Αλτούν. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας τη στιγμή που δημοσιευόταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, αναρτούσε στο Twitter βίντεο στο οποίο χαρακτήριζε ως τρομοκράτες τους Αρμένιους.
«Σκότωσαν δεκάδες πολίτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γαλλίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, σε δολοφονίες, επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες. Θυμόμαστε τα θύματα με εκδηλώσεις σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και το Λος Άντζελες», σχολίαζε μεταξύ άλλων.
«Βαθιά πληγή στη φιλία και την εμπιστοσύνη Τουρκίας και ΗΠΑ»
Στο ίδιο μήκος κύματος, και με ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Είναι σαφές ότι η προαναφερθείσα δήλωση δεν βασίζεται σε επιστημονική και νομική βάση ή σε εύρημα σχετικά με το θέμα. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν υπήρχε καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκφραση της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ενώ γίνεται λόγος για πίεση που ασκήθηκε προς τον Τζο Μπάιντεν και επηρεασμό από ριζοσπαστικές ομάδες Αρμενίων έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση.
«Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα κυκλικά πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια βαριά παραμόρφωση της ιστορίας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ στη συνέχεια επικαλείται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει τη θέση της Άγκυρας.
«Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία», προσθέτει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως η Τουρκία δεν θα πάρει ποτέ μαθήματα από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Αρμένιους που θα διεξαχθούν στην Τουρκία σε συνεννόηση με Αρμένιους κληρικούς και με πρωτοβουλία του Ερντογάν, ενώ τονίζεται πως «η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ θα πολώσει τους λαούς και θα κάνει την ειρήνη και τη σταθερότητα δύσκολες στην περιοχή».
«Η δήλωση αυτή διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού. Θα ανοίξει βαθιά πληγή που συγκλονίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ ο Τζο Μπάιντεν καλείται να «διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος που εξυπηρετεί μόνο την ικανοποίηση ορισμένων πολιτικών κύκλων».
«Αντί να υπηρετούμε την ατζέντα αυτών των κύκλων που προσπαθούν να δημιουργήσουν εχθρότητα από την ιστορία, σας προσκαλούμε να στηρίξετε τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των λαών των Τούρκων και των Αρμένιων», αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.