Διαφήμιση

Κόσμος

Βίντεο-αποκάλυψη του Sky News: Ζωντανές νυχτερίδες μέσα στο εργαστήριο της Γουχάν

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Οι εικόνες αυτές έρχονται αντίθεση με όσα υποστήριξαν οι ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι είχαν διαβεβαιώσει κατά της έρευνες που διεξήγαγαν για την προέλευση του κορονοϊού, στη χώρα, ότι ποτέ δεν υπήρξαν ζωντανές νυχτερίδες μέσα στα εργαστήρια, κάνοντας μάλιστα λόγο για σενάρια συνωμοσίας.

Το εργαστήριο της πόλης Γουχάν από όπου ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών αναφορικά με την «διαρροή» του ιού που άλλαξε ολόκληρο τον πλανήτη. Στα πλάνα που δημοσίευσε το Sky News Australia, φαίνονται ζωντανές νυχτερίδες σε κλουβιά εντός του εργαστηρίου.

Τα πλάνα που πρόβαλε το Sky προέρχονται από ένα κινεζικό κρατικό διαφημιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε το 2017 για να συμπέσει με τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν. Το βίντεο το ανακάλυψε η ομάδα DRASTIC- η οποία όπως ισχυρίζεται είναι μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που διερευνά την προέλευση του κορονοϊού- και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι. Το Sky News δεν πρόβαλε ολόκληρο το βίντεο, αλλά συμπεριέλαβε μικρά αποσπάσματα του υλικού σε ένα ρεπορτάζ που προβλήθηκε την Κυριακή.

Ένα σύντομο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων δείχνει νυχτερίδες μέσα σε ένα κλουβί, ακολουθούμενο από περισσότερα πλάνα που δείχνουν παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο. Υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στη Γουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – είναι γνωστό ότι διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί ότι το βίντεο είναι αυθεντικό θα αντικρούει τα λεγόμενα του Πίτερ Νταζάκ, ζωολόγο και μέλος της ομάδας του Παγκόσμιου Οργφανισμου Υγειας. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο επιστήμονας είχε γράψει στο Twitter, ότι «καμία νυχτερίδα δεν στάλθηκε στο εργαστήριο της Γουχάν για γενετική ανάλυση ιών που συλλέχθηκαν στο πεδίο. Έτσι λειτουργεί πλέον αυτή η επιστήμη. Συλλέγουμε δείγματα νυχτερίδων και τα στέλνουμε στο εργαστήριο. Απελευθερώνουμε τις νυχτερίδες εκεί που τις πιάνουμε!» Αργότερα πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας. Αναφέρεται σε έρευνα στην οποία είμαι επικεφαλής και εργαστήρια με τα οποία συνεργάζομαι εδώ και 15 χρόνια. Δε διατηρούν ζωντανές ή νεκρές νυχτερίδες. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πουθενά ότι αυτό συνέβη. Είναι ένα λάθος που ελπίζω να διορθωθεί».

Έκτοτε, ο Νταζάκ διέγραψε αυτές τις αναρτήσεις και αυτό το μήνα φάνηκε να αναθεωρεί κάπως τη θέση του, λέγοντας ότι «δεν θα εκπλαγώ αν, όπως πολλά άλλα εργαστήρια ιολογίας, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια αποικία νυχτερίδων».

Στη συνέχεια, ο Sky πρόβαλε ένα δεύτερο βίντεο, παραγωγής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο επίσης αποκάλυψε η DRASTIC.

Το βίντεο δείχνει τον Γιουάν Ζίμινγκ, διευθυντή του επίμαχου εργαστηρίου, ο οποίος λέει: «Αυτή είναι η κεντρική αίθουσα ελέγχου. Το προσωπικό στην κεντρική αίθουσα ελέγχου παραμένει σε στενή επαφή με το προσωπικό του εργαστηρίου μας. Παρέχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για τα πειράματα καθώς και για τυχόν ατυχήματα».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού καναλιού Fox, Τάκερ Κάρλσον, φιλοξένησε τη δημοσιογράφο του SKY Σάρι Μάρκσον η οποία παρουσίασε το επίμαχο βίντεο, το βράδυ της Δευτέρας. Η Μάρκσον δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Ζίμινγκ υποδηλώνουν ότι υπήρχε η ανησυχία για πιθανόν ατύχημα στο εργαστήριο και ενισχύουν τις δηλώσεις που είχε κάνει η Ζενγκλί τον Απρίλιο του 2020.

Η επιστήμονας είχε πει τότε στους συναδέλφους της ότι ανησυχούσε ότι ο ιός ίσως είχε διαρρεύσει από το εργαστήριο στην αρχή της πανδημίας, Ωστόσο ησύχασε όταν ανακάλυψε ότι η γενετική αλληλουχία του ιού δεν ταυτιζόταν με εκείνες του εργαστηρίου της, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, ορισμένα κινεζικά μέσα ενημέρωσης- συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποστήριζαν ότι ένα εργαστηριακό ατύχημα ήταν υπεύθυνο για τον νέο κορονοϊό- είχαν αναφέρει την άνοιξη του 2020 ότι η Ζενγκλί διατηρούσε νυχτερίδες στα εργαστήρια της στη Γουχάν.

Ο Δρ Ντάζακ είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι δεν έχουν νυχτερίδες στη Γουχάν», είχε πει σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο είδος νυχτερίδας (horseshoe bat) δεν αντέχει σε συνθηκες αιχμαλωσίας.

Σύμφωνα με συνέντευξή της στο Scientific American η Ζενγκλί έψαξε μανιωδώς τα αρχεία του δικού της εργαστηρίου από τα προηγούμενα χρόνια για να ελέγξει για τυχόν κακό χειρισμό πειραματικών υλικών, ειδικά κατά την απόρριψή τους.

Επιπλέον υπάρχουν ανησυχίες ότι το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένο για να φιλοξενήσει τόσο επικίνδυνα πειράματα.

Το Vox ανέφερε ότι το εργαστήριο χειριζόταν δείγματα του κορονοϊού με προφυλάξεις επιπέδου βιοασφάλειας 2, όταν συνιστάται επίπεδο βιοασφάλειας 3 ή υψηλότερο.

  • Στο επίπεδο βιοασφάλειας 2, η πρόσβαση στο εργαστήριο είναι περιορισμένη, οι ερευνητές πρέπει να φορούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και μεγάλο μέρος των πειραμάτων διεξάγεται σε ερμάρια βιοασφάλειας που φιλτράρουν τον αέρα αντί για ανοιχτούς πάγκους εργαστηρίου.
  • Το επίπεδο βιοασφάλειας 3 περιλαμβάνει όλες τις προφυλάξεις των κατώτερων επιπέδων καθώς και ιατρική παρακολούθηση για τους εργαζόμενους στο εργαστήριο, χρήση μάσκας αναπνευστικής προστασίας, ενώ η πρόσβαση στο εργαστήριο ελέγχεται με δύο σειρές αυτοκλειόμενων και κλειδωμένων θυρών.

Τα μέτρα του επιπέδου βιοασφάλειας 3 αποσκοπούν στον έλεγχο των δυνητικά θανατηφόρων παθογόνων του αναπνευστικού συστήματος που εξαπλώνονται μέσω του αέρα, ενώ το επίπεδο βιοασφάλειας 2 προορίζεται για παθογόνα που ενέχουν μέτριο κίνδυνο.

Πηγή: newsbomb

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]