Διαφήμιση

Κόσμος

Αυτή είναι η δεκάδα των 10 υπερπλουσίων όλων των εποχών! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Μια επιστημονική κατάταξη των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών επιχειρεί το περιοδικό Τime. Μετά από ώρες συνεντεύξεων με ακαδημαϊκούς οικονομολόγους και ιστορικούς κατέταξε τους 10 ανθρώπους με την μεγαλύτερη οικονομική ισχύ όλων των εποχών. Κάποια ονόματα σας είναι γνωστά και κάποια άλλα τα αγνοείτε παντελώς.

Ανάμεσα στους πλουσιότερους από τους γνωστούς είναι Γκειτς Ροκφέλερ και Στάλιν και στους αγνώστους ο Τζένγκις Χαν!


Η δεκάδα των 10 υπερπλουσίων

Τζένγκις Χαν
Έζησε: 1162-1227
Χώρα: Μογγολική Αυτοκρατορία
Πλούτος: Απέραντες εκτάσεις γης

Ο Τζένγκις Χαν είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες όλων των εποχών. Ως ηγέτης της μογγολικής αυτοκρατορίας, που εκτεινόταν από την Κίνα έως την Ευρώπη, ήλεγχε την μεγαλύτερη συνεχόμενη αυτοκρατορία στην ιστορία. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη του δύναμη, οι ιστορικοί λένε πως ο Τζένγκις ποτέ δεν κράτησε τον πλούτο για τον εαυτό του. Αντίθετα, η γενναιοδωρία του ήταν το κλειδί της επιρροής του.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του ήταν ότι μοιραζόταν τα λάφυρά με τους στρατιωτικούς του και άλλους διοικητές» λέει ο Μόρις Ροσάμπι, ένας διακεκριμένος καθηγητής ιστορίας στο Queens College.
Ο Τζακ Γουέδερφορντ, συγγραφέας του «Genghis Khan and the Making of the Modern World», εξηγεί πως οι Μογγόλοι στρατιώτες, σε αντίθεση με τους μοντέρνους στρατούς, δεν επιτρεπόταν να παίρνουν προσωπικά λάφυρα. Μόλις κατακτούσαν μία περιοχή, κάθε αντικείμενο που έπαιρναν, καταγραφόταν από επίσημους υπαλλήλους και στη συνέχεια διανέμονταν μεταξύ των στρατιωτικών και των οικογενειών τους. Ο Τζένγκις λάμβανε ένα μέρος των λαφύρων, αλλά μόλις και μετά βίας αυτά τον έκαναν πλούσιο. «Δεν έχτισε ούτε ένα παλάτι για τον εαυτό του, ούτε ένα ναό, ούτε έναν τάφο, ούτε καν ένα σπίτι» δήλωσε ο Γουέδερφορντ. «Ακόμη και όταν πέθανε, τυλίχτηκε σε τσόχα, όπως κάθε κοινός θνητός, και στη συνέχεια θάφτηκε».

Μπιλ Γκέιτς
Έζησε: 1955 – σήμερα
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες
Πλούτος: 78,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Ως ο πλουσιότερος άνθρωπος εν ζωή, ο πλούτος του Μπιλ Γκέιτς είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Φέτος, το Forbes υπολογίζει την καθαρή αξία του ιδρυτή της Microsoft στα 78,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπολογίζεται πως είναι κατά 8 δισεκατομμύρια πλουσιότερος από τον συνιδρυτή του Zara, Amancio Ortega, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο.
Alan Rufus (γνωστός και ως Alan o Κόκκινος)
Έζησε: 1040 – 1093
Χώρα: Αγγλία
Πλούτος: 194 δισεκατομμύρια δολάρια

 

Ο ανιψιός του Γουλιέλμου του Κατακτητή, ο Rufus εντάχθηκε στην ομάδα του θείου του, για την κατάκτηση της Νορμανδίας. Πέθανε με 11.000 λίρες Αγγλίας, σύμφωνα με τους Philip Beresford και Bill Rubinstein,συγγραφείς του βιβλίου «Οι πλουσιότεροι των Πλουσίων», ποσό το οποίο ανερχόταν στο 7% του ΑΕΠ της Αγγλίας εκείνη την εποχή. Αυτό ισοδυναμεί με 194 δισεκατομμύρια δολάρια .
John D. Rockefeller
Έζησε: 1839 – 1937
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες
Πλούτος: 341 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Ροκφέλερ άρχισε να επενδύει στη βιομηχανία πετρελαίου το 1863 και από το 1880 η εταιρεία του «Standard Oil» ήλεγχε το 90% της αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με την νεκρολογία του New York Times, η περιουσία του Ροκφέλερ άγγιζε τα 1,5 δις. δολάρια βασισμένη στη φορολογική του δήλωση και τις εκτιμήσεις της συνολικής του περιουσίας, πράγμα που ισοδυναμεί περίπου στο 2% της αμερικανικής οικονομικής παραγωγής εκείνου του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του MeasuringWorth.

Τα χρήματα αυτά ισοδυναμούν σε 341 δισεκατομμύρια δολάρια.

Andrew Carnegie
Έζησε: 1835 – 1919
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες
Πλούτος: 372 δισεκατομμύρια δολάρια

Μπορεί ο Ροκφέλερ να είναι διασημότερος, ωστόσο ο Andrew Carnegie φαίνεται να είναι ο πλουσιότερος Αμερικανός όλων των εποχών. Ο Σκωτσέζος μετανάστης πούλησε την εταιρεία του, «U.S. Steel» στην «J.P. Morgan» για 480 εκατομμύρια δολάρια το 1901. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου λίγο πάνω από το 2,1 του αμερικανικού ΑΕΠ εκείνης της περιόδου, ενώ ισοδυναμεί σε 372 δις. σημερινά δολάρια

Joseph Stalin
Έζησε: 1878 – 1953
Χώρα: ΕΣΣΔ
Πλούτος: Πλήρης έλεγχος ενός έθνους με το 9,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Ο Στάλιν είναι μια ασυνήθιστη μορφή στη σύγχρονη οικονομική ιστορία: ένας δικτάτορας με απόλυτη εξουσία που ήλεγχε επίσης, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Αν και είναι σχεδόν αδύνατον να διαχωριστεί ο πλούτος του Στάλιν από τον πλούτο της Σοβιετικής Ένωσης, ο μοναδικός συνδυασμός της οικονομικής δύναμής του και του πλήρη ελέγχου της ΕΣΣΔ, οδήγησε πολλούς οικονομολόγους να τον χαρακτηρίσουν ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους όλων των εποχών.

Μπορεί κανείς εύκολα να δει τη λογική τους. Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν πως το 1950, τρία χρόνια πριν το θάνατο του Στάλιν, η ΕΣΣΔ κατείχε το 9,5% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Αυτό ισοδυναμεί σε περίπου 7,5 τρισεκατομμύρια σημερινά δολάρια. Κι ενώ τα χρήματα δεν ανήκουν άμεσα στον Στάλιν, είχε την ικανότητα να αξιοποιεί την σοβιετική οικονομική ισχύ σε ότι αυτός επέλεγε.

«Είχε τεράστια δύναμη, και μέσα από τη δύναμή του, μπορούσε να κάτι ότι ήθελε» δήλωσε ο George O. Liber, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ. «Ήλεγχε το 1/6ο της επιφάνειας ολόκληρου του πλανήτη χωρίς όρια».

Μήπως αυτό κάνει τον Στάλιν πλούσιο με την παραδοσιακή έννοια; Ο Liber δεν είναι και τόσο σίγουρος. «Ήταν μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων;» αναρωτιέται ο καθηγητής. «Υποθέτω πως αν θέλεις να εκτείνεις τον ορισμό του πλούτου ναι, αλλά δεν ήταν δικός του ο πλούτος. Είχε τον έλεγχο του πλούτου της χώρας».

Ακόμη κι έτσι όμως, είναι δύσκολο να μην περιληφθεί ο Στάλιν στη λίστα με τους πιο οικονομικά ισχυρούς ανθρώπους στην ιστορία. Ο πλούτος του μπορεί να είναι αβέβαιος, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η οικονομική επιρροή του είναι ασυναγώνιστη στη σύγχρονη ιστορία.

Akbar I
Έζησε: 1542 – 1605
Χώρα: Ινδία
Πλούτος: Επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας με το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Ο μεγαλύτερος αυτοκράτορας της δυναστείας των Mughal της Ινδίας, ο Akbar ήλεγχε μια αυτοκρατορία που αντιπροσώπευε το 25% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής. Ο Chris Matthews χρησιμοποίησε στοιχεία του τελευταίου οικονομικού ιστορικού Angus Maddison που είχε υποθέσει πως ο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ινδίας υπό την κυριαρχία του Akbar μπορούσε να συγκριθεί με την ελισαβετιανή Αγγλία αλλά με «μία άρχουσα τάξη της οποίας η πολυδάπανη ζωή ξεπέρασε εκείνη της ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Αυτοκράτορας Shenzong
Έζησε: 1048 – 1085
Χώρα: Κίνα
Πλούτος: Επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας με το 25-30% του παγκόσμιου ΑΕΠ

 

Η δυναστεία των Song της Κίνας (960 – 1279) ήταν μία από τις πιο οικονομικά ισχυρές αυτοκρατορίες όλων των εποχών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ronald A. Edwards, έναν Κινέζο οικονομικό ιστορικό της δυναστείας των Song, στο Πανεπιστήμιο Tamkang, το έθνος κατείχε το 25-30% της οικονομικής παραγωγής στον κόσμο κατά την διάρκεια της αιχμής του.

Ο πλούτος της αυτοκρατορίας προερχόταν τόσο από τις τεχνολογικές καινοτομίες της αλλά και από τις ακραίες μεθόδους είσπραξης των φόρων, τα οποία ο Edwards λέει πως ήταν εκατοντάδες χρόνια μπροστά από αυτά που εφάρμοσαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η κυβέρνηση της Δυναστείας των Σονγκ ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωτική, που σημαίνει ότι ο αυτοκράτορας είχε τεράστιο έλεγχο της οικονομίας

Αύγουστος Καίσαρας
Έζησε: 63 π.Χ.-14 μ.Χ.
Χώρα: Ιταλία
Πλούτος: 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο Αύγουστος Καίσαρας δεν ήταν μόνο επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας που ισοδυναμούσε με το 25-30% της οικονομικής παραγωγής στον κόσμο, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή ιστορίας του Stanford, Ian Morris, κάποια στιγμή, η προσωπική του περιουσία ισοδυναμούσε με το 1/5 της οικονομίας της αυτοκρατορίας του. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 4,6 τρισεκατομμύρια σημερινά δολάρια. «Για κάποιο χρονικό διάστημα» προσθέτει ο Morris, «ο Αύγουστος προσωπικά κατείχε όλη την Αίγυπτο». Αυτό είναι δύσκολο να το ξεπεράσει κανείς.

Mansa Musa
Έζησε: 1280 – 1337
Χώρα: Μαλί
Πλούτος: Πλουσιότερος από οποιονδήποτε μπορεί να περιγράψει κανείς

Ο Mansa Musa, βασιλιάς του Τιμπουκτού, συχνά αναφέρεται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στην ιστορία. Σύμφωνα με τον ιστορικό Richard Smith του Ferrum College, το βασίλειο του Musa ήταν πιθανότατα ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, σε μια εποχή που ο χρυσός ήταν σε ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.

Πόσο πλούσιος όμως ήταν ο Musa; Δεν υπάρχει κανείς τρόπος να θέσει κανείς έναν ακριβή αριθμό του πλούτου του. Τα αρχεία σπανίζουν, αν δεν είναι ανύπαρκτα και οι σύγχρονες πηγές περιγράφουν τα πλούτη του βασιλιά με όρους που είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς. Μεταξύ των πιο διάσημων ιστοριών, είναι αυτή του προσκυνήματος στη Μέκκα – κατά τη διάρκεια του οποίου οι δαπάνες του Musa ήταν τόσο μεγάλες που προκάλεσαν μια κρίση νομίσματος στην Αίγυπτο ενώ δεκάδες καμήλες μετέφεραν εκατοντάδες κιλά χρυσού. (Ο Smith λέει πως μία ετήσια παραγωγή χρυσού στο Μαλί ισοδυναμούσε περίπου με έναν τόνο). Άλλοι λένε πως ο στρατός του Musa αποτελούνταν από 200.000 άντρες, συμπεριλαμβανομένων 40.000 τοξοτών, αριθμοί που ακόμη και οι σύγχρονες υπερδυνάμεις αδυνατούν να φέρουν στο πεδίο.

Για να υπολογίσει όμως κανείς τον πλούτο του, πρέπει να χάσει το μέτρημα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, Rudolph Ware εξηγεί, πως το πλούτη του Musa ήταν τόσο τεράστια, που οι άνθρωποι αδυνατούν να περιγράψουν.

«Το θέμα είναι πως είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο» λέει ο Ware. «Προσπαθούν να βρουν λέξεις για να το εξηγήσουν. Υπάρχουν φωτογραφίες του να κρατά ένα χρυσό σκήπτρο σε ένα χρυσό θρόνο με μια χρυσή κούπα και ένα χρυσό στέμμα στο κεφάλι του. Φανταστείτε όλο τον χρυσό που θα μπορούσε να κατέχει ένα πρόσωπο και διπλασιάστε το».

Όταν κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει το πόσο πλούσιος είναι κάποιος, τότε αυτό σημαίνει ότι είστε καταραμένα πλούσιος!

Πηγή:athensmagazine

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]