Κόσμος
Αγγλία: Το σούπερ μάρκετ ανθρωπιάς που πληρώνεις όσο θες
Γνωρίζετε ότι τόνοι φαγητού το οποίο είναι απολύτως κατάλληλο για κατανάλωση καταλήγει στα σκουπίδια;
Γνωρίζετε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν τίποτα να φάνε για ολόκληρες μέρες; Αν και πολλές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) εργάζονται σκληρά για να περιορίσουν αυτή τη σπατάλη, είναι η πρώτη φορά που ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ δημιουργείται συγκεντρώνοντας τρόφιμα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Και δεν μοιάζει με το κοινωνικό παντοπωλείο διότι αυτό απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Ο λόγος για τους ακτιβιστές του Real Junk Food Project στην Αγγλία οι οποίοι δημιούγησαν μια αποθήκη στο Pudsey, η οποία θα λειτουργεί στη βάση «πλήρωσε όσο θες».
«Εμείς δεν ταΐζουμε μόνο “άστεγους“, “άπορους “, δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες κλπ. Απευθυνόμαστε σε όλους», λέει η ομάδα στην ιστοσελίδα της.
«Προκειμένου να μπορέσουμε να αποδείξουμε την αξία και την ασφάλεια των τροφίμων που πετούνται, δεν θα μπορούσαμε να απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα αυτά είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση από όλους τους ανθρώπους».
Πώς λειτουργεί
Σε αυτό το σούπερ μάρκετ οι πελάτες θα μπορούν είτε να πληρώσουν με οικονομικές δωρεές ανεξαρτήτως ποσού, είτε να δωρίσουν τον χρόνο τους, την ενέργεια ή τις δεξιότητές τους.
Η ομάδα έχει κλείσει συμφωνίες με διάφορα σούπερ μάρκετ, αλλά και εστιατόρια, καφετέριες και διοργανωτές εκδηλώσεων προκειμένου να τους δίνουν το φαγητό που περισσεύει.
Το project έχει απογειωθεί, αφού υπάρχει πληθώρα τροφίμων τα οποία συγκεντρώνει και τα προσφέρει σε όσους τα χρειάζονται.
Εκεί βρίσκει κανείς γλυκά, σοκολάτες και ψωμί και διάφορα άλλα προϊόντα, αφού τα σούπερ μάρκετ παράγουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά, μέρος των οποίων πετάνε στο τέλος της ημέρας.
Αυτό είναι ακριβώς το είδος των αποβλήτων που προσπαθεί να σταματήσει το Real Junk Food Project, ιδιαίτερα μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την αύξηση των επιπέδων ανεργίας, πείνας και φτώχειας στη Βρετανία.
Σύμφωνα με την Trussell Trust, την οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.109.309 πακέτα φαγητού δόθηκαν από την τράπεζα τροφίμων της από το 2015 ως το 2016. Ενώ την περίοδο 2008-2009, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 25.899 μερίδες.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι Βρετανοί πετάνε περίπου επτά εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο (μόνο από το σπίτι τους).
Και παρόλο που άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι και άστεγοι είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτό το project, οι ακτιβιστές κάνουν πολύ σαφές ότι αυτή η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Στόχος των ιδρυτών είναι «κάθε πόλη να αποκτήσει μια κεντρική αποθήκη η οποία θα γίνει το «σούπερ μάρκετ του λαού».
Παράλληλα, η ίδια ομάδα «τρέχει» τα project Fuel For School και το TRJFP Horsforth Cafe.
Το Fuel For School παραδίδει σε σχολεία ότι πλεόνασμα βρίσκεται σε ψωμί, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από σούπερ μάρκετ ταΐζοντας 12.000 μαθητές με φαγητό που θα κατέληγε στη χωματερή.
Το TRJFP Horsforth Cafe είναι ένα διαφορετικό εστιατόριο, όπου οι πελάτες πληρώνουν τον καφέ ή το γεύμα τους προσφέροντας όσα χρήματα θέλουν ή παρέχοντας τον χρόνο και τις δεξιότητές τους.
Πηγή: thetoc
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.