Διαφήμιση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενοίκια: Μεγάλη αύξηση στα Χανιά, μειώθηκαν στο Ρέθυμνο | ΕΡΕΥΝΑ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Αυτές είναι οι προσιτές και οι «απλησίαστες» περιοχές ενοικίων. Οδηγός «επιβίωσης» για τη φοιτητική στέγη.

Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και μαζί του ανεβαίνουν οι σφυγμοί των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να βρουν φοιτητική στέγη για τις ανάγκες των παιδιών τους, που θα σπουδάσουν μακριά από την οικογενειακή εστία.

Μέχρι την κατάργηση των ειδικών φοροαπαλλαγών για το ενοίκιο κύριας και φοιτητικής κατοικίας, δηλώνονταν προς έκπτωση στην εφορία περί τα 2,8 δισ ευρώ. Πλέον, οι δαπάνες αυτές όχι απλώς δεν μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα, αλλά αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης. Μοναδικό βοήθημα είναι το φοιτητικό επίδομα, το οποίο όμως συνοδεύεται από αυστηρά εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια, ενώ περιορίζεται στα 1.000 ευρώ την ώρα που οι τιμές των ενοικίων τραβάνε την ανηφόρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το spitogatos μπαίνοντας στο καλοκαίρι, όσον αφορά στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικίας στην Αττική, μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο υπόλοιπο Αττικής (16,2%), στα ανατολικά (14,3%), βόρεια (9,1%) και νότια προάστια της Αθήνας (5,9%), στον Πειραιά (11,1%) και στα προάστιά του (6,9%).

Ειδικότερα στις ακριβότερες περιοχές συγκαταλέγονται η Βουλιαγμένη, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός, το Παλαιό και Νέο Ψυχικό, το Ιστορικό Κέντρο και το Ελληνικό. Από την άλλη, οι πιο οικονομικές περιοχές είναι το Κερατσίνι, το Ίλιον, η Νίκαια και τα Πατήσια.

Ως προς την ενοικίαση στη Θεσσαλονίκη, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή παρατηρείται σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως το κέντρο, οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια, η Πυλαία, ο Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, το Φάληρο-Ιπποκράτειο και η Άνω Πόλη. Από την άλλη, το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι οικονομικότερες περιοχές εντοπίζονται στα προάστια και συγκεκριμένα στον Δήμο Μίκρας, το Ωραιόκαστρο, τη Σταυρούπολη, τους Αμπελόκηπους, τη Θέρμη και τον Εύοσμο.

Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται, επίσης, σε πόλεις της Περιφέρειας, όπου υπάρχουν Πανεπιστήμια ή Σχολές Πανεπιστημίων. Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι αυξήσεις είναι μικρές ή καταγράφονται ακόμα και μειώσεις, οι ζητούμενες τιμές ανά τ.μ. χαρακτηρίζονται σαφώς υψηλές.

Τα κριτήρια αναζήτησης φοιτητικής στέγης

Βασικός κανόνας στην αναζήτηση φοιτητικής στέγης είναι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός, στον οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστούν κοινόχρηστα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κόστος μετακινήσεων από και προς το Πανεπιστήμιο και όλα αυτά με την προοπτική τουλάχιστον τεσσάρων ετών. Με αυτά τα δεδομένα, το spitogatos αναδεικνύει τα κριτήρια αναζήτησης:

-Το μέγεθος του σπιτιού (τετραγωνικά μέτρα). Μπορεί μια γενική παραδοχή να είναι πως τα φοιτητικά σπίτια είναι συνήθως μικρά, ωστόσο αυτός δεν είναι και ο κανόνας. Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές, π.χ. πόλεις της περιφέρειας ή νησιά, όπου είναι δυνατό να βρεθεί μεγαλύτερο σπίτι, χωρίς να ξεφεύγει το κόστος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η διαρρύθμιση του σπιτιού. Εφόσον το σπίτι διαθέτει τη σωστή διαρρύθμιση, τα τετραγωνικά μέτρα έχουν μικρότερη αξία.

-Ο όροφος. Για να βρεθεί ο ιδανικός όροφος πρέπει να ληφθεί υπόψη η ασφάλεια της περιοχής και δευτερευόντως ίσως το αν το ακίνητο θα έχει ωραία θέα. Οι περισσότεροι γονείς προτιμούν ένα σπίτι από τον πρώτο όροφο και πάνω για να μείνει το παιδί τους, καθώς ο όροφος προσφέρει μια κάποια ασφάλεια από τους «απρόσκλητους» επισκέπτες.

-Η περιοχή. Αν το παιδί πέρασε σε μια περιοχή για την οποία δεν γνωρίζετε πολλά, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα, όχι μόνο για να βρεθεί σπίτι κοντά στη σχολή, αλλά προκειμένου αυτό το σπίτι να εξυπηρετεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του παιδιού: οι πιο κεντρικές και ασφαλείς γειτονιές, εάν υπάρχουν μαγαζιά και λοιπές υπηρεσίες -π.χ. νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες- κοντά, εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς κ.ο.κ.

-Το είδος θέρμανσης. Είναι ένα σημαντικό κριτήριο και σίγουρα δεν πρέπει να παραλειφθεί. Αυτόνομη ή κεντρική; Πετρέλαιο; Φυσικό αέριο; Το να έχει κλιματιστικό είναι βασική προϋπόθεση;

-Επιπλωμένο ή μη. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι αν το φοιτητικό σπίτι θα είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν το παιδί έχει περάσει σε άλλη πόλη, ίσως ένα επιπλωμένο σπίτι θα είναι πιο βολικό. Πρώτον, για να μην χρειαστεί να αγοραστούν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς και το κόστος μεταφοράς τους, όταν ολοκληρωθούν οι σπουδές.

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]