Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Εστίαση: Πότε θα ανοίξει επιτέλους για να σταματήσουν τα λουκέτα;

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της εστίασης ζητούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι στον κλάδο, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται σε εκείνους που επαναδραστηριοποιούνται από τη Δευτέρα.
«Δεν ήταν αναμενόμενη κάποια αλλαγή» στο lockdown της εστίασης λέει στο iEidiseis o πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς, κληθείς να σχολιάσει την πρώτη χαλάρωση μέτρων, η οποία αφήνει «εκτός» εστιατόρια και καφέ – μπαρ.
Και ενώ η επαναδραστηριοποίηση του λιανεμπορίου χωρίς τους ασφυκτικούς περιορισμούς που δημιουργεί η μέθοδος του click away (το οποίο επιστρέφει μόνο στις «κόκκινες» περιοχές) αξιολογείται θετικά, ο ίδιος εκτιμά πως τα ρολά των εστιατορίων θα μείνουν κατεβασμένα για αρκετό καιρό ακόμη, σε συνέχεια των όσων ακούστηκαν στη χθεσινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.
Απάντηση δε ζητά, όμως, μόνο το πότε θα ανοίξουν τα εστιατόρια αλλά και το πόσα από αυτά θα τα «καταφέρουν».
«Ήδη έχουμε πολλά λουκέτα. Στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από τη Σκουφά και τη Βαλαωρίτου, έκλεισαν οριστικά 40 – 50 εστιατόρια και καφέ. Ακόμη 10 λουκέτα έχουν καταγραφεί στο Γκάζι. Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, έκλεισαν 40 καταστήματα», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κατέγραψε εικόνες εγκατάλειψης και σε σειρά καταστημάτων εστίασης πλην όσων ήδη κατεγράφη πως έκλεισαν. Το ζοφερό σκηνικό συμπληρώνουν αγγελίες για πωλητήρια ή ενοικιαστήρια σε πολλές βιτρίνες, ενώ σε άλλες διακρίνονται σωρευμένοι λογαριασμοί έως και ειδοποιητήρια εξώσεων, εξηγεί.
Η ίδια τάση παρατηρείται και στην περιφέρεια. Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η Συνομοσπονδία έχει λάβει γνώση για αρκετά λουκέτα «στην παλιά πόλη της Ρόδου, στο πλέον εμπορικό σημείο στο νησί, στα Χανιά και στην Κέκρυρα», μεταξύ άλλων περιοχών.
«Είναι δεδομένο πως η εστίαση θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, αν η κυβέρνηση δε λάβει μέτρα», τονίζει, παραπέμποντας και σε πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, βάσει της οποίας 4 στους 10 επιχειρηματίες στην εστίαση ανέφεραν πως είναι «πολύ ή αρκετά πιθανόν» να κλείσουν.
Σημείωσε, δε, πως η μείωση ενοικίων είναι ένα από τα σε θετική κατεύθυνση μέτρα, αλλά και ότι απαιτείται ειδικό για τον κλάδο πρόγραμμα στήριξης.

 

Περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι σε πολύμηνη αναστολή

«Καμπανάκι» κινδύνου για τους εργαζόμενους στην εστίαση έστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γίωργος Χότζογλου.
«Στην Ελλάδα της πανδημίας, όποιος πιέζει πιο πολύ παίρνει αυτό που θέλει. Όταν η κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις από την Εκκλησία, άνοιξε τους ναούς για τα Θεοφάνεια. Όταν δέχθηκε πιέσεις από το εμπόριο, άνοιξε τα μαγαζιά», δήλωσε ο ίδιος, σχολιάζοντας την επαναλειτουργία του εμπορίου από την προσεχή Δευτέρα.
Στην εστίαση, πάντως, το πρόβλημα ειναι το ότι οι εργαζόμενοι είναι ξεχασμένοι από την κυβέρνηση, όπως και το πόσες επιχειρήσεις θα μπορέσουν, τελικά, να ανοίξουν, όταν δοθεί το «πράσινο φως», αναφέρει στο iEidiseis.
Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, οι επιχειρήσεις του κλάδου σε αναστολή ανέρχονται σε 80.000, ενώ οι εργαζόμενοι σε αυτές φτάνουν τους 330.000. Μόνη πρόβλεψη για τους τελευταίους αποτελεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ενώ από πλευράς πολιτείας «δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη, η παραμικρή παραπέρα ευνοϊκή ρύθμιση».
Ακόμη και για το επίδομα των 534 ευρώ, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ θέτει το ερώτημα αν η ενίσχυση αυτή φτάνει σε όλους τους εργαζόμενους καθώς και αν καταβάλλεται στην προσήκουσα ανλογία: «Μη ξεχνάμε ότι για να πάρει κανείς την αποζημίωση πρέπει να είναι δηλωμένος. Όμως η εστίαση αποτελεί την “πρωταθλήτρια” στη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, η οποία αγγίζει το 60% στον κλάδο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΣΕΠΕ (2019)».
«Καμία ρύθμιση» δεν προβλέπεται, από πέρυσι και μέχρι σήμερα, για τους σχεδόν 50.000εποχικούς εργαζόμενους, κατέληξε ο κ. Χότζογλου.

«Δεν έχει έρθει η ώρα της εστίασης»

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση στο πλαίσιο της χθεσινοβραδυνής ενημέρωσης για την πανδημία, όπου και ανακοινώθηκαν τα μέτρα για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, ανέφερε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για το άνοιγμα της εστίασης.
«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης», όμως «θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεκτικά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί», όπως είπε.
«Πρώτα πάμε το λιανικό εμπόριο, που είναι λιγότερο επικίνδυνο όσον αφορά τη διάδοση της επιδημίας και οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Στην εστίαση ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει η στιγμή εκείνη που για να φας ή για να πιείς θα βγάλεις τη μάσκα και άρα εκεί πάντοτε ο κίνδυνος μετάδοσηςτου ιού είναι πολύ μεγαλύτερος», εξήγησε.
«Εάν το επιτρέψει η πανδημία και η Επιτροπή εγκρίνει τις ιδέες που το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχώς αναπτύσσει για όλους τους κλάδους της οικονομίας, θα έρθει και η ώρα της εστίασης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως απέχουμε από αυτό το σημείο επί του παρόντος.
«Μην ξεχνάτε είμαστε στο χειμώνα. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πάρα πολύ μεγάλος», σημείωσε ακόμη ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας, τέλος, πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Βατόπουλος: Σε 2 βδομάδες και βλέπουμε η εστίαση

Αχτίδα φωτός» και για το άνοιγμα της εστίασης, μετά το λιανεμπόριο, άφησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πώς ελήφθη η απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων παρά την πανδημία του κορονοϊού, εξήγησε πώς η επιτροπή έκανε δεκτή την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί σε δύο εβδομάδες το θέμα της εστίασης.
 

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]