ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τουρισμός 2021: Το στοίχημα της κυβέρνησης μάλλον πήγε… στον κουβά
Με την προσπάθεια του υπουργού Τουρισμού στης 13 Μάιου 2021 για την επανεκκίνηση του, να παρουσιάσει ένα δήθεν υγειονομικό success story, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας προβάλλεται ως υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας.
Πάρα την αρχική (χωρίς πραγματικά στοιχεία) εκτίμηση του ιδίου και τον παροικούντο στην Ιερουσαλήμ αυτού ΠΟΞ, ΣΕΤΕ, κτλ. να λένε για 50% με 60% του 2019 τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2021 ο ίδιος κατέβασε το ποσοστό μόλις στο 33% την Πέμπτη 13 Μάιου και σήμερα πλέον συνεχίζει απλά με συνεντεύξεις αισιοδοξίας.
Χαστούκι στις δηλώσεις αισιοδοξίας, φρούδες ελπίδες και μιας αλλοιωμένης πραγματικότητας που προσπάθησαν να προβάλλουν το Υπουργείο Τουρισμού και οι περί αυτών φορείς ήταν η τοποθέτηση του πλέον στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού.
Ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», του ραδιοσταθμού Παραπολιτικά FM, ανέφερε πως «η περίοδος από τα μέσα Μαΐου έως τέλος Ιουνίου είναι δοκιμαστική περίοδος, υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί κι έτσι από την αρχή οι προσδοκίες μας για αυτή την περίοδο όσον αφορά το τουριστικό ρεύμα δεν ήταν ποτέ υψηλές».
Σήμερα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική και η πραγματική εικόνα δυστυχώς είναι και θα είναι τους επομένους μήνες πολύ ποιο σκληρή, με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ακόμη και μεταξύ εμβολιασμένων ανθρώπων, έχει προκαλέσει ανησυχία διεθνώς με αποτέλεσμα πολλές κυβερνήσεις να προχωρούν στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, ακόμη και τοπικών ή γενικών lockdown. Ο ΠΟΥ σήμερα κάλεσε ακόμη και τους εμβολιασμένους να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης τονίζοντας την επικινδυνότητα του στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.
Η παραλλαγή Δέλτα, η οποία τακτοποιήθηκε τον Απρίλιο στην Ινδία, είναι η πλέον μεταδοτική, παρούσα σε τουλάχιστον 85 χώρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δημιουργούνται φόβοι (παρά τις εκστρατείες εμβολιασμού) για νέα κύματα της πανδημίας, ακόμα και στην Ελλάδα μέσα στον Αύγουστο (αρχική πρόβλεψη για τέλος Σεπτέμβριου), η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους.
– Στο Ισραήλ, όπου επανήλθε η εντολή χρήσης μάσκας, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έκανε δραματική έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν το ταχύτερο, λόγω της ανησυχίας για την αύξηση των περιστατικών από το στέλεχος Δέλτα. Επίσης, έχουν επιβληθεί αυστηροί έλεγχοι στα σημεία εισόδου στη χώρα, χερσαία περάσματα και αεροδρόμια, όπως είπε ο Ναφτάλι Μπένετ, «για να προλάβουμε την είσοδο άλλων μεταλλάξεων της ασθένειας στη χώρα».
– Στην Πορτογαλία, η παραλλαγή Δέλτα, η οποία προκάλεσε νέα αύξηση των μολύνσεων, αντιπροσωπεύει επισήμως πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων και μάλιστα πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας. Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που άνοιξε τα σύνορα της ελευθέρα στον τουρισμό την 1η Μάιου του 2021.
– Στη Ρωσία, η Αγία Πετρούπολη, μια πόλη που φιλοξενεί το Euro και αριθμεί 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε επισήμως το Σάββατο 107 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων μέσα σε μία ημέρα από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας. Στο σύνολο της χώρας, που μαστίζεται από την παραλλαγή Δέλτα, κατέγραψε 21.665 νέες μολύνσεις, ένα ρεκόρ από τον Ιανουάριο, ενώ οι μολύνσεις σημειώνουν αύξηση 25% τις επτά τελευταίες ημέρες σε σχέση με τις επτά προηγούμενες και ο επίσημος αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 33%.
– Στη Γαλλία, δύο ασθενείς κατέληξαν στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν «ένα σχέδιο άμεσης δράσης» για να «αποφευχθεί μια επανέναρξη της επιδημίας» με αναστολή των μέτρων προς την κανονικότητα.
– Στη Βρετανία, προτεραιότητά είναι να επιβλέψει την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία, ωστόσο οι αρχές ξεκινούν νέα εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 18.270 μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός από το ρεκόρ της 5ης Φεβρουαρίου, ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 50%. Δυστυχώς δεν αποκλείεται μια εκ νέου παράταση των περιορισμών με γνώμονα την ασφάλεια των πολίτων πάρα τις αντιδράσεις τους.
Στην Ευρώπη βέβαια υπάρχουν και οι «χαλαροί», που κρατούν μια στάση πιο ελεύθερη κυρίως λόγω των οικονομικών αδιεξόδων που θα φέρει στους κρατικούς προϋπολογισμούς μια αυστηροποίηση των μέτρων και αυτόματα την παύση της εισροής των πραγματικά ελάχιστων τουριστών που ταξιδεύουν και αυτές Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Ελβετία,
– Στην Ισπανία, από χθες, Σάββατο, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν ωστόσο να την φορούν.
– Η Ελβετία αποφάσισε επίσης να άρει το Σάββατο μεγάλο μέρος των περιορισμών που εξακολουθούν να ισχύουν, ιδιαίτερα τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
– Στην Ιταλία, η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δεν θα είναι υποχρεωτική από αύριο, Δευτέρα
– Στην Ελλάδα ετοιμάζονται ειδικά προνόμια για τους εμβολιασμένους, παύση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και ελεύθερο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων εστίασης, ενώ η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έπαψε να είναι υποχρεωτική από την προηγουμένη Πέμπτη.
Η κατάσταση του Ελληνικού Τουρισμού σήμερα πάρα τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) οπού εξέφρασε την αισιοδοξία του για ευχάριστες εκπλήξεις στον τουρισμό το β’ εξάμηνο του έτους, ωστόσο οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά δικαιολογούν αυτή την εκτίμηση καθώς μόλις μια μέρα μετά, η βρετανική κυβέρνηση άφησε και πάλι εκτός πράσινης ταξιδιωτικής λίστας την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας θα παραμείνει κλειστή και τον Ιούλιο, ενώ εντείνονται οι φόβοι για απουσία Βρετανών τουριστών στο σύνολο της σεζόν.
Επίσης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στης 25 Ιουνιου κυριάρχησε η επαπειλούμενη νέα έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, λόγω διασποράς της παραλλαγής Δέλτα (ινδική) του κορονοϊού. «Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και παρατήρησε ότι καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών από τη νέα μετάλλαξη, τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είναι πιο μπροστά, σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ, αλλά και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ζήτησε νέους αυστηρότερους περιορισμούς κυρίως για τους τουρίστες από τρίτες χώρες δείχνοντας εμμέσως την Ελλάδα. Ασφαλώς οι δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία δεν ευνοούν τα ταξίδια, με τη μία χώρα μετά την άλλη να «κουμπώνεται» και να επαναφέρει περιοριστικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει το πιθανό τέταρτο κύμα.
Μια ακόμα αμφισβήτηση στα λεγόμενα του πρωθυπουργού ήταν και οι δηλώσεις μεγάλόξενοδόχων στην «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου που αναφέρουν χαρακτηριστικά «όσο προχωράει το φετινό καλοκαίρι, τόσο περισσότερο μοιάζει με το περυσινό εάν όχι και χειρότερο με κύρια αίτια την μεγάλη πτώση των τιμών από απελπισμένους ξενοδόχους, την μεγάλη προσφορά κλινών και την δυσκολία της κυβέρνησης να επιβάλει τις αποφάσεις τις στις τράπεζες» Στο ίδιο μήκος κύματος και καθώς η πραγματικότητα των έχει διαψεύσει και ο Πρόεδρος της ΠΟΞ που πλέον σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ αναφέρει ότι η φετινή χρονιά θα είναι χρονιά επιβίωσης.
Με ένα ελπιδοφόρο 2022 (από της 10 Φεβρουάριου 2022 και μετά) τα μέτρα που θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει είναι
– άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις και αναχώματα από τις τράπεζες της εφαρμογής των 420 δόσεων για όλα τα δάνεια που δοθήκαν (και για αυτά με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου)
– άμεση εκταμίευση των εισφορών στις επιχειρήσεις που λειτουργήσαν το 2020, έχουν καταθέσει τις λίστες ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 και καθυστερεί το Δημόσιο με δικαιολογίες περί αναβάθμισης ή ανεπαρκείας συστημάτων και ελλείψεις προσωπικού. Εάν έχουμε περάσει στην πραγματικά στην ψηφιακή εποχή η διασταύρωση των στοιχείων γίνετε ηλεκτρονικά, εκτός και εάν το κράτος δεν έχει χρήματα και προβάλλει τις δικαιολογίες αυτές
– άμεση έκδοση των πιστωτικών σημειωμάτων από το ΥΠΟΙΚ για το 2021
– άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων και εκταμίευση εντός 30 ημερών όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων.
– επέκταση και για το 2021 του προγράμματος της αναστολής έως 31/2/2021
Αυτά είναι μερικά μέτρα που θα θωρακίσουν τον Ελληνικό Τουρισμό για το 2022 και δεν θα έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα όπως το ξεπούλημα των Ελληνικών Ξενοδοχείων στα ξένα κεφάλαια.
Πηγή: thecaller.gr
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.