Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Nammos: Ποιοι είναι οι 3 επιχειρηματίες που βρίσκονται πίσω από το διάσημο μαγαζί της Μυκόνου; | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Ένα από τα διασημότερα beach bar restaurant του κόσμου είναι το “Nammos” και βρίσκεται -που αλλού- στην κοσμοπολίτικη Μύκονο. Η τριανδρία Ζαννής Φραντζέσκος – Κωνσταντής Κουσαθανάς – Σάμι Ιμπραήμ κατάφεραν να βάλουν τον μυκονιάτικο… αέρα στη λίστα με τα κορυφαία του κόσμου. Γι αυτό ίσως και νέος αγοραστής, στα χέρια του οποίου έπεσε το ακίνητο μόλις ένα χρόνο πριν, δεν επηρεάζει τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα συνεχίσουν να είναι στη διεύθυνση του μέχρι και το 2022. Από που ξεκίνησε όμως η επιτυχία;

Η ιστορία μας πάει πίσω στο 1967, όταν το συγκεκριμένο κομμάτι γης το γνώριζαν μόνο ντόπιοι. Το υποτιμημένο παραθαλάσσιο οικόπεδο το περιβόλι τους και την ταβέρνα τους δύο συντοπίτες, ο Κυριάκος και η σύζυγός του Ελένη Αγγελετάκη. Ήταν αγρότες και αφού συνέλεγαν τη σοδειά τους, την πουλούσαν μετέπειτα σε πάγκο μπροστά από το ταβερνάκι τους. Το χερσό χωράφι ήταν κι αυτό που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Η Ψαρού δε δεν είχε σε καμία περίπτωση τη σημερινή της αίγλη, εφόσον την προτιμούσαν λίγοι μυημένοι που φτάνουν εκεί με βάρκες.

Μέχρι το 1975, η ταβέρνα του Κυριάκου και της Ελένης Αγγελετάκη είναι ένα καλό μυστικό για τους ντόπιους. Το 1970, ο αδερφός του Ανδρέας αγοράζει το άλλο μισό κομμάτι και έτσι η ταβέρνα επεκτείνεται. Από το 1985 όλα αλλάζουν ριζικά, μιας και στο τιμόνι έρχεται ο γιος του Κυριάκου, Κώστας. Έχει όραμα και σιγά σιγά ανάγει τη Μύκονο σε απόλυτο τουριστικό προορισμό της ελίτ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 αρχίζουν και τα τρελά νούμερα στους λογαριασμούς «Το 1997-98 κάναμε τζίρο 3,5-4 εκατ. δραχμές τη μέρα», θυμάται ένας από τους τότε σερβιτόρους που εργάζονταν στην ταβέρνα.

O Ζαννής Φραντζέσκος (αριστερά) και o Κωνσταντής Κουσαθανάς.
Το 2002 είναι και η χρονιά που η ιδιοκτησία αλλάζει χέρια. Ενδιαφέρονται δύο Μυκονιάτες, ο και ένας Αιγύπτιος σεφ. Ο Ζαννής Φραντζέσκος, που εκείνη την εποχή εργαζόταν ως μπάρμαν στο γνωστό «Caprice», προτείνει στον Κωνσταντή Κουσαθανά και στον Σάμι Ιμπραήμ, πρώην ιδιοκτήτη του ιταλικού εστιατορίου «La Casa», να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αγοράσουν το εστιατόριο του Αγγελετάκη. Οι δύο πλευρές συμφωνούν, οι υπογραφές πέφτουν και οι ιδιοκτήτες δημιουργούν ένα καλαίσθητο beach bar με την επωνυμία «Nammos». 

Πριν από εκείνη τη στιγμή, οι Ζάννης και Κουσαθανάς λόγω μιας παρεξήγησης δεν μιλιόντουσαν, ενώ ήδη πιο πριν ο Κουσαθανάς είχε σώσει το μαγαζί του Ιμπραήμ από την ολοκληρωτική καταστροφή από φωτιά. Μάλιστα προθυμοποιήθηκε να βάλει ο ίδιος το ποσοστό του Σάμι για το Nammosεπειδή εκείνος δεν είχε τα χρήματα που απαιτούνταν για να αγοράσουν τον αέρα της επιχείρησης Αγγελετάκη. Ζητούσε άλλωστε 100 εκατ. δραχμές.

Ο Ζαννής αναλαμβάνει τη μεταμόρφωση της Ψαρούς σε Σεν Τροπέ, ο Σάμι οργανώνει την κουζίνα αναζητώντας νέες γεύσεις και ο Κωνσταντής, ως δεινός ψαροτουφεκάς, καταπιάνεται με τον καθημερινό εφοδιασμό του «Nammos» με φρέσκα ψάρια και άλλα θαλασσινά εδέσματα. Λέγεται ότι την πρώτη κιόλας σεζόν λειτουργίας του «Nammos» ο τζίρος άγγιξε το 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ιστορία του Ζάννη Φρατζέσκου ξεκινά από τη Σητεία, απ’ όπου και κατάγεται. Στη Μύκονο, πριν από 2 χρόνια, χτίζει μια από τις πιο εντυπωσιακές βίλες του νησιού. Λίγο αργότερα αγοράζει ένα εντυπωσιακό σκάφος Riva, αξίας 1.200.000 ευρώ. Όσο δούλευε σαν μπάρμαν, όλοι τον θυμούνται λιγομίλητο και πολύ προσηλωμένο στη δουλειά του, σαν να ήξερε από μικρός τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Στο Nammos γίνεται επικοινωνιακός. Παράλληλα, έχει ήδη ανοίξει στον γιαλό το καφέ-εστιατόριο «Kazarma».

Αν και ήταν ορκισμένος εργένης και γυναικοκατακτητής, έχοντας αδυναμία στα μελαχρινά μοντέλα, όπως η playmate Έφη Κυριάκου, το μοντέλο – παρουσιάστρια Νικολέττα Ράλλη και η Τουρκάλα μοντέλο Νεσχάν Μουλαζίν, την καρδιά του τελικά έκλεψε η 28χρονη Βερόνικα Πάστρα, νεαρή σχεδιάστρια κοσμημάτων. Την απόφαση πήραν πριν ένα χρόνο και με την εγκυμοσύνη να έρχεται πολύ πιο νωρίς απ’ ό,τι αρχικά υπολόγιζαν.

Οι δυο τους είχαν γνωριστεί παλιότερα στη Μύκονο και η οικογένεια Πάστρα διαθέτει κατοικία στην περιοχή της Ψαρούς, οπότε η συνάντηση δεν ήταν δύσκολο να συμβεί. Αν και αρχικά είχε ακουστεί ότι ο γάμος θα γίνει στη Μύκονο, το μυστήριο τελέστηκε τελικά στη βίλα του μεγιστάνα ιδιοκτήτη του Virgin Group, Ρίτσαρντ Μπράνσον, στις 29 Απριλίου του 2015. Το δαχτυλίδι δε λέγεται ότι άγγιξε τις 100.000 ευρώ. 

Ο γάμος ήταν μια έκπληξη προς όλους, αφού μόνο ο γαμπρός γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες. Το προσκλητήριο είχε έρθει με…sms και οι καλεσμένοι είχαν μόλις δύο ώρες να ετοιμαστούν, στην πιο σημαντική στιγμή του φιλικού τους ζευγαριού. Οι γονείς της νύφης είχαν ήδη κλείσει τα εισιτήρια τους για τη Μύκονο όταν πήραν το μήνυμα που θα ανέτρεπε -για τον καλύτερο λόγο- τα σχέδιά τους.

Φτάνοντας στη λίμνη Κόμο, ο Ζαννής και η ανυποψίαστη ακόμα νύφη νοίκιασαν ένα μικρό πλοιάριο για να τους μεταφέρει στην απέναντι όχθη. Η Βερόνικα υπέθετε ότι τελικός προορισμός τους ήταν το ξενοδοχείο που είχαν επιλέξει και την τελευταία φορά που είχαν επισκεφθεί τη λίμνη. Ωστόσο οι εκπλήξεις δεν είχαν τέλος, καθώς το πλοιάριο τους οδήγησε όχι στο ξενοδοχείο αλλά στο μικρό νησάκι πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η πολυτελής βίλα του Ρίτσαρντ Μπράνσον, η περίφημη «La Cassinella». 

Ο Κωνσταντής Κουσαθανάς, ο άλλος ιδιοκτήτης, είναι το… μεγάλο καμάκι του Nammos. Οι γονείς του διατηρούν ξενοδοχείο στο νησί από το 1988, το «Sofia Village» οπότε ήταν φυσικό επόμενο να εργαστεί κι αυτός πριν καλά καλά κλείσει τα 18 του χρόνια.

Αργότερα μπαίνει συνεταίρος και σε άλλα μαγαζιά της Μυκόνου, όπως στο «Ιθάκη» του Κύπριου επιχειρηματία Χρήστου Χρήστου στον κάβο του «Paradise», με ποσοστό 15%, το οποίο πολύ σύντομα θα ανεβάσει στο 30% χάρη στην αφοσίωση που δείχνει στο όλο εγχείρημα. Πιο πριν, δούλευε ως βοηθός μάγειρα. Στην “Ιθάκη” τη σεζόν 2001-2002 ξεκινά ως μάγειρας και θα σερβίρει και θα κάνει και τον μετρ με προσωπικό ρεκόρ 700 κουβέρ μέσα σε μία και μόνο ημέρα.

Στο Νammos αρχίζει και ασχολείται ενεργά με το ψαροντούφεκο, έχοντας ήδη κάνει ψαροντούφεκο από μικρός μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Παναγιώτη. Έχει βουτήξει παρέα με τον Χέρμπερτ Νιτς, τον «άνθρωπο που έφτασε βαθύτερα απ’ όλους» και κάτοχο ρεκόρ σε οκτώ διαφορετικά αγωνίσματα ελεύθερης κατάδυσης, αλλά και με τον Σάκη Ρουβά τον οποίο μυεί ο ίδιος στα μυστικά του ψαρέματος με ψαροντούφεκο. 

Ένα δυσάρεστο συμβάν που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή του αδελφού του, όταν σε μια κατάδυση «έμεινε» στα 18 μέτρα, τον έκανε να αναθεωρήσει πολλά πράγματα. Από εκείνη την ημέρα φροντίζει πάνω απ’ όλα να βουτά με απόλυτη ασφάλεια.

Είναι παντρεμένος με την Τζωρτζίνα Δημητριανάκη κι έχει ένα γιο ενός έτους.

Ο Σάμι Ιμπραήμ είναι και ο μοναδικός από τους τρεις που δεν έχει οικογενειακούς δεσμούς με το νησί. Το 1987, τότε 20 χρονών, θα ξοδέψει όλες τις οικονομίες του για ένα αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την Αθήνα, χωρίς επιστροφή. Στα χέρια του κρατά μια τουριστική βίζα με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και μια βαλίτσα με τα εντελώς απαραίτητα: μια πιτζάμα και μια κούτα τσιγάρα για να τον συντροφεύει τις πρώτες του μέρες στην Αθήνα όπου βρίσκει στέγη στο διαμέρισμα ενός φίλου του, δίπλα στο ξενοδοχείο «Caravel». Δεν είχε ούτε προϋπηρεσία, αλλά όρεξη για δουλειά και ο φίλος του τον διαβεβαίωσε ότι στην χώρα μας υπήρχαν πολλές ευκαιρίες τις οποίες και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο.

Σιγά σιγά αρχίζει να δουλεύει, ενώ η βίζα το λήγει. Αγοράζει βιβλία μαγειρικής και πέφτει με τα μούτρα στο διάβασμα, έχοντας πλέον κατασταλάξει ότι αυτός είναι ο χώρος που τον ενδιαφέρει και θέλει να δραστηριοποιηθεί. Όσα χρήματα βγάζει ως βοηθός μάγειρα τα ξοδεύει δοκιμάζοντας διαφορετικές γεύσεις σε άλλα εστιατόρια όπου πηγαίνει ως θαμώνας. Το 1991 πάει για καλοκαίρι στη Μύκονο και κάθεται για δέκα καλοκαίρια.

Στο «Caprice» γνωρίζει και τον Ζαννή Φραντζέσκος, ο οποίος εκείνη την εποχή δουλεύει στην μπάρα του καταστήματος. Έπειτα ανοίγει το «La Casa», ένα εστιατόριο που λειτουργεί μόνο τον χειμώνα και απευθύνεται ως επί το πλείστον στους ντόπιους, αφήνει όμως τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένα χρόνο μετά, γίνεται το ατύχημα με τη φωτιά όπου ηρωικά ο Κωνσταντής Κουσαθανάς μπαίνει στο μαγαζί και τράβηξε τη φιάλη υγραερίου έξω από το μαγαζί για να αποφευχθεί ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Και η ιστορία πήρε το δρόμο της. 

Μια ατυχία όμως τον περιμένει με το που ανοίγει το Nammos: Σπάει το πόδι του και για έξι μήνες το βάζει σε γύψο. Αναγκάζεται να δουλέψει έχοντας το πόδι του πάνω σε σκαμπό. «Αν υπάρχει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να αισθάνομαι χαρούμενος σήμερα δεν είναι αυτό που κατάφερα να πετύχω, αλλά η διαδρομή μου ως εδώ», απαντά στο ερώτημα για το ποιο θεωρεί ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας που τον οδήγησε από το μηδέν στην κορυφή. Και εξηγεί: «Όλα όσα έχουμε πετύχει μπορούν να διαλυθούν μέσα σε μια νύχτα. Οσα όμως έζησα, γεύτηκα και είδα όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούν να διαγραφούν ποτέ από τη μνήμη μου».

Είναι κι αυτός παντρεμένος, με την Κουβανή Καρίνα. Ο γάμος έγινε στο Νησί των Ανέμων πριν δυο χρόνια, με το πάρτι να γίνεται στο εστιατόριο. 

 

 

Πηγή: boro

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]