ΕΛΛΑΔΑ
Μπλόκο στην επένδυση του Ελληνικού μετά την χθεσινή απόφαση του ΚΑΣ
Θολό είναι το τοπίο για το μέλλον της επένδυσης στο Ελληνικό μετά την χθεσινή απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος, μία έκταση 280 στρεμμάτων, και παρά το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η επένδυση προχωρά.
Και αυτό γιατί η απόφαση του ΚΑΣ προβλέπει την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου μίας έκτασης, που η πλευρά του επενδυτή χαρακτηρίζει ως «φιλέτο», καθώς προβλέπει την ανέγερση ενός Mall και πολυτελών κατοικιών.
Το μείζον ζήτημα δηλαδή δεν είναι ο αριθμός των στρεμμάτων, αλλά η συγκεκριμένη τοποθεσία όπου θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ξεκαθαρίζει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης και κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που προκύπτει είναι το σενάριο να χαθεί άλλη μια χρονιά για το οικονομικό κλείσιμο του έργου. Έτσι, θα μεταβληθεί ξανά το χρονοδιάγραμμα, αφού δεν θα καταστεί δυνατό να αρχίσουν τα πρώτα χωματουργικά έργα στις αρχές του 2018, ενώ οι καθυστερήσεις θα στερήσουν από τα φετινά έσοδα των αποκρατικοποιήσεων το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή προβλέπονται με βάση τη συμφωνία του 2014 να καταβάλει ο επενδυτής ως προκαταβολή στο Δημόσιο από το συνολικό τίμημα των 915 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η τελική ετυμηγορία του ΚΑΣ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική.
Υπενθυμίζεται, ότι δύο οικολογικές οργανώσεις, τα Σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές.
Συγκεκριμένα, εστιάζουν στη μη υπαγωγή του μεγαλύτερου τμήματος της εν λόγω περιοχής (6.168.759 τ.μ.) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και σε σχέση με τη θεώρηση του δασικού χάρτη της περιοχής, υποστηρίζοντας ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές, μη νόμιμες και ακυρωτέες, καθώς διακόπηκε η διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης του δασικού χάρτη της επίμαχης περιοχής (των Δήμων Αργυρούπολης, Βούλας, Γλυφάδας, Βουλιαγμένης, Αλίμου, Ελληνικού, Καλλιθέας, Μοσχάτου, Παλαιού Φαλήρου και Πειραιά).
Τι προβλέπει η απόφαση
Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, την Τρίτη (3/10) τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν σε μία συμβιβαστική λύση, που προβλέπει την κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων.
Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων, ενώ η δεύτερη προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.
Η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.
Υπενθυμίζεται πως η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», οι μελέτες εγκρίθηκαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα ομόφωνα και υπό τους εξής όρους: Η χερσόνησος του Αγίου Κοσμά (κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος ήδη από τη δεκαετία του ’50) να παραμείνει αδόμητη. Αδόμητος χώρος πρασίνου θα παραμείνει και το αρχαίο λατομείο που αποκαλύφθηκε το 2003 στη βορειοανατολική πλευρά της επένδυσης, όπως και η κορυφή στο λόφο Χασάνι. Ο ταφικός περίβολος, το σημαντικότερο μνημείο που έχει αποκαλυφθεί στην έκταση του πρώην αεροδρομίου τη δεκαετία του ‘60, θα μεταφερθεί εντός των ορίων του Μητροπολιτικού Πάρκου. Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρξει αρχαιολογική παρακολούθηση σε όλη την έκταση του πρώην αεροδρομίου, ενώ το Συμβούλιο ζήτησε να επανεξεταστεί και το ύψος των κτιρίων που θα κατασκευαστούν.
Πηγή: newsbomb
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.