Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Μπήκαν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Στην τελετή έναρξης των εργασιών στο Ελληνικό έδωσε το «παρών» το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για ένα σύγχρονο και οικολογικό έργο ενώ παράλληλα χαρακτήρισε την επένδυση εμβληματική, που συμβολίζει τη νέα Ελλάδα.

Στη σύντομη ομιλία του πριν ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης κτηρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι κατά τη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «συγκρούστηκε μια αντίληψη αδράνειας και μια αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την όσμωση του ιδιωτικού τομέα, με το δημόσιο και εξασφαλίζει ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους».

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο, θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον -για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο– χώρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε:

«Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2500 στρέμματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.

«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Όλο το κυβερνητικό επιτελείο εργάστηκε με επιμονή και υπομονή για να ξεπεράσουμε πολλές νομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά σε τρεις υπουργούς -τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τη Λίνα Μενδώνη που εργάστηκαν για την υλοποίηση της επένδυσης, αλλά και τους υφυπουργούς Νίκο Παπαθανάση και Δημήτρη Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς, τα στελέχη της διοίκησης αλλά και τους τρεις δημάρχους των όμορων δήμων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν και οι αντιλήψεις για το πως αντιλαμβανόμαστε τη χρήση του δημοσίου χώρου:

 «Διότι, εδώ στο Ελληνικό, συγκρούστηκαν για πολλά χρόνια δύο διαφορετικές αντιλήψεις: Η μια που ήθελε τον χώρο ένα τεράστιο πάρκο, λαχανόκηπο, τελικά μια αντίληψη αδράνειας, και η άλλη αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από τη δημιουργική όσμωση του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος έρχεται και επενδύει σημαντικά κεφάλαια, με το δημόσιο το οποίο θέτει το ρυθμιστικό πλαίσιο και εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος σε όλους τους κατοίκους της Αττικής».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Σήμερα λοιπόν τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Θα είμαστε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Θα ξαναβρισκόμαστε εδώ να επιτηρούμε την πρόοδό του, να βλέπουμε αυτά τα εγκαταλελειμμένα κτίρια να μετατρέπονται σε κυψέλες δημιουργικής εργασίας, θέσεις εργασίας που είναι τόσο σημαντικές, ειδικά τώρα που η χώρα πλήττεται, όπως και όλος ο κόσμος, από την κρίση του κορονοϊού. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σε ένα περιβάλλον οικονομικής δυστοκίας η πιο εμβληματική επένδυση στη χώρα, το Ελληνικό, ξεκινάει σήμερα να γίνεται πραγματικότητα».

Η πρώτη φάση του έργου

Η πρώτη φάση του έργου αφορά στον καθαρισμό του χώρου και τις κατεδαφίσεις κτηρίων -μια διαδικασία που αναμένεται να κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια.

Οι κατεδαφίσεις αφορούν περίπου 900 κτήρια και δομές που δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από τη σύμβαση παραχώρησης και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων.

Άδεια κατεδαφίσεων και άλλων εκσκαπτικών έργων για τη διαμόρφωση του χώρου δόθηκε βάσει νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή νωρίτερα φέτος, στη διαπιστωτική πράξη (προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020) για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτιρίων που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του χθες τόνισε πως πρόκειται για ένα «έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου Αττικής».

Επεσήμανε δε πως:

– Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας.
– Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.
– Δημιουργεί έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μία ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.
– Αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.
– Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του.

Πηγή: cnn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]