ΕΛΛΑΔΑ
Κορονοϊός: Οι δύο ημερομηνίες-κλειδιά για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων
Δύο είναι οι επόμενες κρίσιμες ημερομηνίες που θα δείξουν εάν τα επιπλέον μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή στην Αττική θα μειώσουν τη διασπορά. Η πρώτη τοποθετείται σε περίπου δέκα ημέρες, οπότε θα φανεί εάν έχει επιτευχθεί μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η δεύτερη στα τέλη του μήνα, οπότε αναμένεται η επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε περίπτωση που η εξάπλωση του κορονοϊού συνεχίσει την ανοδική της πορεία στην Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, τότε είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις, όπως άλλωστε ανέφερε ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τελευταία ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στο υπουργείο Υγείας.
“Έχουμε ένα “μπουκέτο” μέτρων. Ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν, κινούμαστε. Δεν κινούμαστε υποθετικά. Δεν θα δημιουργούμε μία αίσθηση του επόμενου μέτρου, όταν δεν έχουμε δοκιμάσει τα μέτρα που είναι σε ισχύ” υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς αποκλείοντας επί του παρόντος το ενδεχόμενο lockdown στην Αττική.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν ακόμη 339 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Τα 164 από αυτά βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 71.
“Από την προηγούμενη εβδομάδα η καταγραφή των κρουσμάτων με SARS-CoV-2 δείχνει τάση υπέρβασης του αριθμού των 300 ανά ημέρα, η οποία εξακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτή η ανησυχητικά αυξητική τάση φαίνεται να έχει επίκεντρο την Αττική, με σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των κρουσμάτων στην περιφέρεια Αττικής εντός περίπου 2 εβδομάδων. Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αν και να σημειωθεί, υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά, και ιδίως στην Αττική, συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο ενός μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού” ανέφερε ο επίκουρο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τα νούμερα στην Αττική
Η περιφέρεια Αττικής, για την Πολιτική Προστασία, βρίσκεται ακόμη μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου, εμφανίζοντας καθημερινά περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα σε συγκεκριμένες γειτονιές.
Ειδικότερα, σε σύνολο 14.400 κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας από τις 26 Φεβρουαρίου, υπάρχουν 4.084 ενεργά κρούσματα θετικά στον ιό σε όλη την επικράτεια. Από αυτά, 2.100 είναι στην Αττική. 263 νοσηλεύονται και 1837 αναρρώνουν κατ’ οίκον. Από τα 2.100, 966 είναι στο δήμο Αθηναίων.
Από την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών παρατηρείται επίσης ότι τα θετικά κρούσματα του ιού διασπείρονται ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και αυτό αφορά στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, το 29,07% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 13,43% συνταξιούχοι και το 13,27% είναι άνεργοι.
Τα νέα μέτρα στην Αττική από Δευτέρα
Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου και ως τις 4 Οκτωβρίου, αποφασίστηκαν τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα:
– Θεσπίζεται ανώτατο όριο ως 9 άτομα για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
– Αναστέλλονται οι συναυλίες τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους.
– Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
– Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
– Επιπλέον για την Αττική, αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
Για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
– Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το δημόσιο τομέα, στις 7, στις 8 και στις 9 το πρωί.
– Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα. Εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
– Έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
– Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid tests, από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Πηγή: capital
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.