ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακρίβεια: Τι λένε οι ειδικοί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενόψει του δύσκολου χειμώνα
Η επιμονή του πληθωρισμού φαίνεται ότι αρχίζει να ανησυχεί έντονα το κυβερνητικό επιτελείο και αναζητά γιατρικό προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις που θα φέρει το κύμα ακρίβειας τόσο στην οικονομία, όσο και στα νοικοκυριά που έχουν μπροστά τους, όπως όλα δείχνουν ένα εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα.
Ο πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό διαρκείας, αφού πιθανή συνέχιση ή και όξυνση της ακρίβειας, μπορεί να ροκανίσει μέρος της επιδιωκόμενης ανάκαμψης, αλλά να υπονομεύσει την επόμενη ημέρα της οικονομίας, όπως αναφέρει το newsit.gr.
Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό (15.11.2021) κάλεσμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη που ζήτησε αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις και να προσπαθήσουν να μην μεταφέρουν το σύνολο της επιβάρυνσης από τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, στο τελικό καταναλωτή.
Όλοι πλέον συμφωνούν ότι η ακρίβεια ήρθε για να μείνει και δεν πρόκειται να αρχίσει να υποχωρεί, πριν το προσεχές καλοκαίρι, όταν και εκτιμούν ότι η καλυφθεί η υπερβάλλουσα ζήτηση, από την προσφορά που σήμερα δεν βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα και βιώνουμε όλες αυτές παρενέργειες.
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος από την πορεία των τιμών και συστήνει αυτοσυγκράτηση προς τις επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά την μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών».
Η αγωνία δεν εντοπίζεται μόνο το υπουργείο Οικονομικών, αλλά περνάει και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως σημειώνει ο υποδιοικητής Θόδωρος Πελαγίδης «η αιφνίδια αυτή εξέλιξη του υψηλότερου από τον αναμενόμενο πληθωρισμό δύναται να δημιουργήσει προβλήματα στην προσπάθεια επίτευξης της καλύτερης δυνατής άσκησης οικονομικής πολιτικής, καθώς ναι μεν η οποία πρόωρη απόσυρση των μέτρων νομισματικής διευκόλυνσης μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη, όμως από την άλλη ένας ταχύτατα αναπτυσσόμενος πληθωρισμός αναμένεται να προκαλέσει οπωσδήποτε ισχυρό αντίθετο άνεμο στην ανάκαμψη, ιδίως εάν αυτός επιμένει για μεγάλο διάστημα μέσα στο 2022».
Τα στοιχεία δείχνουν ότι o πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 3,4% για τον Οκτώβριο, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, που είναι βέβαια σημαντικά χαμηλότερος από τα επίπεδα που διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει αναφορικά με το θέμα ότι «αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός είναι της τάξης του 3,4% στην Ελλάδα, δηλαδή η αύξηση στα προϊόντα κατά 3,4% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα είναι υψηλή. Είναι μεν από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλό και είναι πρόβλημα. Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα στο γ’ τρίμηνο του 2021 είναι 7,1%, άρα περισσεύουν χρήματα στον πολίτη, λόγω μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας και του κορωνοϊού, περισσότερα από αυτήν την αύξηση στις τιμές. Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, αλλά παίρνουμε και άλλα μέτρα στήριξης, ύψους πάνω από 600 εκατ. ευρώ».
Και μπορεί βέβαια να η ακρίβεια να δείχνει τα δόντια της, εντούτοις τα στοιχεία δείχνουν να είναι σχετικά καλύτερα σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα μάλιστα με την έκθεση της Κομισιόν, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί οριακά φέτος (κατά 0,1% ο εναρμονισμένος δείκτης), ενώ το 2022 η αύξηση των τιμών αναμένεται στο 1% και το 2023 στο 0,4%. Σε επίπεδο ευρωζώνης ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 2,4%, στο 2,2% το 2022 και στο 1,4% το 2023.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.