ΕΛΛΑΔΑ
Αυτή είναι η νέα απάτη σε βάρος επιχειρηματιών: Τι να προσέξετε
Πληροφορίες για εξαπάτηση Ελλήνων από πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Δεκάδες απόπειρες εξαπάτησης Ελλήνων ιδιωτών και επιχειρηματιών γνωστοποίησε η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο, σε ανακοίνωση που προώθησε σε υπουργεία και κάθε αρμόδια φορέα. Την ανακοίνωση γνωστοποίησε και το Επιμελητήριο Χανίων προς τα μέλη του.
«Με ανακοίνωση της η Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο γνωστοποιεί σε υπουργεία, τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και κάθε αρμόδιο φορέα, δεκάδες απόπειρες εξαπάτησης Ελλήνων ιδιωτών και επιχειρήσεων Ελλήνων ιδιωτών και επιχειρηματιών από πρόσωπα με φερόμενη έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περιπτώσεις εξαπάτησης αφορούν σε Α: Κατάχρηση ή χρήση παρεμφερούς επωνυμίας μ’ αυτήν κάποιας νόμιμης λειτουργίας, Β: Προσέγγιση επιχείρησης στο πλαίσιο εμπορικής έκθεσης, Γ: Επενδυτικές προτάσεις υψηλού κινδύνου.
Οδηγίες αντιμετώπισης
Α: Συνιστούμε γενικά στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς να είναι επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους με πρόσωπα που τους προσεγγίζουν μέσω email, ιδίως αν η επικοινωνία δεν ξεκίνησε με δική τους πρωτοβουλία ή αν η πρόταση που τους γίνεται είναι εξωπραγματικά δελεαστική σε σχέση με τις συνήθεις τιμές ή πρακτικές της αγοράς. Όταν ο συνομιλητής τους παρουσιάζεται ως αγοραστής γνωστής μεγάλης επιχείρησης, θα πρέπει να εξακριβώνουν την αυθεντικότητα του μηνύματος επικοινωνώντας με την εταιρεία, όχι στα τηλέφωνα και email που παρέχονται στο μήνυμα που έλαβαν, αλλά σε αυτά που προτείνονται στην εταιρική ιστοσελίδα. Αν πρόκειται για μήνυμα που φαίνεται να προέρχεται από άγνωστη εταιρεία, ως ελάχιστη προϋπόθεση συνεργασίας, θα πρέπει να ζητούν και να εξακριβώνουν τον αριθμό μητρώου της.
Β: Συνιστούμε στους Έλληνες εκθέτες να επιβεβαιώνουν με τους διοργανωτές των εκθέσεων τους ισχυρισμούς των υποψήφιων προμηθευτών και επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τους καθίστανται δημόσια διαθέσιμα στον ιστότοπο της έκθεσης, με την επιβεβαίωση της συμμετοχής τους.
Γ: Συνιστούμε στους Έλληνες πολίτες να είναι επιφυλακτικοί σε επενδυτικές προτάσεις εξωπραγματικά δελεαστικές σε σχέση με τα συνήθη και να μην παρασύρονται από την επίπλαστη οικειότητα και ασφάλεια που προκαλεί η συνεννόηση στην ελληνική γλώσσα. Πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς κάθε εταιρείας, το δίκαιο που την διέπει και να ζητούν εγγράφως τους όρους και τις προϋποθέσεις της επένδυσης. Απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, μπορεί επιπλέον να αποκαλύψει καταγγελίες για απάτες, οικονομικά προβλήματα, κλπ.
Αποζημίωση
Σημειώνεται ακόμα ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, συναλλαγές με πρόσωπα ή επιχειρήσεις που δεν ρυθμίζονται από το FCA δεν καλύπτονται από την υπηρεσία διαμεσολάβησης και δεν είναι επιλέξιμες για αποζημίωση. Το μητρώο του FCA είναι διαθέσιμο εδώ, ενώ στην ενότητα «Beware of financial scams”, δίδονται οδηγίες για την αποφυγή εξαπάτησης και τρόποι αντιμετώπισης. Κατάλογος μη εγκεκριμένων προσώπων και επιχειρήσεων για τις οποίες το FCA έχει δεχτεί καταγγελίες.
Σύμφωνα με το neakriti ειδική προειδοποίηση υπάρχει για την περίπτωση απάτης με επενδύσεις σε συνάλλαγμα και για το επίπεδο του κινδύνου που συνιστούν τα mini bonds.
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.