Στο σημείο κορύφωσης έχει φτάσει η κυβερνητική προσπάθεια για τη σύνταξη του οδικού χάρτη της επανόδου στην κανονικότητα, με τις επόμενες ώρες να κλειδώνουν τις κρίσιμες ημερομηνίες, αλλά και τις κατευθυντήριες γραμμές, με αλλεπάλληλες συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου από το πρωί. Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει στις προγραμματικές αρχές του επιχειρησιακού σχεδίου, τις οποίες συνόψισε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δηλαδή:
· Καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία
· Αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και την επόμενη περίοδο (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κ.ά.)
· Δίμηνη και βαθμιαία υλοποίηση με την ενεργοποίηση σταδίων με διακριτή απόσταση
η απόσταση, ωστόσο, από την σύλληψη στην υλοποίηση απαιτεί διεξοδική επεξεργασία, στην οποία έχει επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχεδόν το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος της ολικής επαναφοράς της χώρας στην ομαλότητα δεν σχετίζονται μόνο με την αδιάλειπτη «δράση» του κορονοϊού – η μεταδοτικότητα του οποίου μπορεί να εκδηλωθεί αιφνιδιαστικά και άνα πάσα στιγμή, όπως στο Περιστέρι- αλλά και με το γεγονός ότι στην παρούσα φάση το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να διατηρήσει τις υψηλές εθνικές επιδόσεις παγκοσμίως απέναντι στην πανδημία, αφουγκραζόμενο ταυτόχρονα την κοινωνική πίεση από την πολυήμερη παραμονή στο σπίτι.
Μάχη με τις… αντοχές
Οι εικόνες πολυκοσμίας, άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες έχουν προβληματίσει σοβαρά το εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να ανεβάζει χθες τους τόνους των προειδοποιήσεών του. «Είμαι αναγκασμένος να το τονίσω, μιας και το τελευταίο 24ωρο παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός άσκοπων μετακινήσεων, ειδικά στα δυο μητροπολιτικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θέλω ξανά να τονίσω, ότι τα μέτρα αυτά θα ισχύουν στο ακέραιο ως τις 4 Μαΐου» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και διέψευσε κάθε προσδοκία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς, τονίζοντας «να μην ετοιμάζονται και να μην κάνει κανείς σκέψη για εκδρομές την Πρωτομαγιά». Οδηγίες, άλλωστε, για την προσαρμογή της 1ης του Μάη στα μέτρα του φετινού Πάσχα έχει ήδη λάβει η ΕΛΑΣ, με αστυνομικούς να περιφρουρούν οδικές αρτηρίες, λιμάνια και αεροδρόμια. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν οι έλεγχοι ως προς την τήρηση του πλαισίου των μετακινήσεων και χθες σε όλη τη χώρα, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας πολλαπλασίασε τις εξόδους των πολιτών για ατομική άθληση, με το φόβο για την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα να είναι πάντα παρών. Από την άλλη, «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι» απάντησε χθες ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας αναφορικά με την αρτιότητα της προετοιμασίας του σχεδίου προς την ομαλότητα, αποστροφή που αποτυπώνει την καθολική ανυπομονησία για την εκκίνηση της διαδικασίας.
Σάρωμα κλινικών και γηροκομείων
Με την κοινωνία να μετρά αντίστροφα, εντατικοποιούνται στο εξής όλες οι ενέργειες στεγανοποίησης πιθανών, νέων εστιών μετάδοσης του ιού, ιδίως εκείνων που πλήττουν τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ένα βήμα πριν την επάνοδο στην κανονική ζωή, τα περιστατικά στο Ελληνικό και κυρίως το Περιστέρι ήρθαν να αναδείξουν την ανάγκη για επισταμένους ελέγχους σε δομές υγείας, ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία, με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας να σηκώνει το βάρος, προκειμένου να απενεργοποιηθούν το δυνατόν συντομότερο δυνητικοί «θήλακες» του κορονοϊού, σε μια στιγμή που αρχίζει το δεύτερο ημίχρονο για την επικράτηση της χώρας επί της πανδημίας.
Σε ένα άλλο επίπεδο κεντρικής προετοιμασίας, να εξοικειώσει τους πολίτες με όλο το εύρος των δυσκολιών και του επόμενου διαστήματος προχώρησε η κυβέρνηση, ώστε να ενημερώσει έγκαιρα την ελληνική κοινωνία για την καθημερινότητα του επόμενου διμήνου, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην ευλαβική τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής το επόμενο διάστημα, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω επέκταση του ιού. «Θα έχουμε και κρούσματα και νοσηλείες σε νοσοκομεία, θα χάνουμε, δυστυχώς, και συνανθρώπους μας. Θα υπάρχουν εστίες αναζωπύρωσης» εξήγησε με ρεαλιστική ματιά ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ δεν απέκλεισε «κάπου να χρειάζεται, μέτρα που θα αρθούν, σε δεύτερη φάση να τα ξαναπάρουμε. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα», «εκπαιδεύοντας» την πλειοψηφία για τις συνθήκες της επιστροφής στην ομαλότητα.
Αγώνας δρόμου και οδηγιών
Με τους παράγοντες κοινωνική κόπωση και εθνική επιτυχία να γέρνουν από τη μια πλευρά την κυβερνητική πλάστιγγα, νέα συνεδρίαση είχε χθες το απόγευμα και η ειδική ομάδα των εμπειρογνωμόνων, καθώς κάθε στάδιο επανεκκίνησης απαιτεί πληθώρα στοιχείων προσαρμογής, όπως αποστάσεις ασφαλείας, προδιαγραφές για το συγχρωτισμό και σε κάποιες περιπτώσεις προβλέψεις και για απαραίτητο εξοπλισμό. Η «πρεμιέρα», άλλωστε, της επανεκκίνησης αύριο με την λειτουργία των υποθηκοφυλακείων, των πρωτοδικείων και των ειρηνοδικείων συνοδεύτηκε από σειρά συστάσεων από τους λοιμωξιολόγους. «Έγινε σύσταση για χρήση μάσκας, όχι μόνο στην έδρα, αλλά και στους συνηγόρους και διαδίκους, έγινε σύσταση για χρήση και παρουσία αντισηπτικού σε όλους τους χώρους, για τήρηση της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο, εντός αιθουσών και εν γένει περίκλειστων χώρων, καθορισμός ανώτατου ορίου των εισερχομένων ατόμων με αριθμό τετραγωνικών ανά άτομα, 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα» εξήγησε χθες ο κ. Τσιόδρας, αναδεικνύοντας τον τεράστιο όγκο της μετάβασης στις νέες συνθήκες σε τόσο σύντομο χρόνο. Στην κατεύθυνση αυτή, στην παράταση της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι τις 15 Μάϊου προχώρησε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης για προληπτικούς λόγους, εξασφαλίζοντας λίγο ακόμη χρόνο για την…προσγείωση στην μετά την καραντίνα εποχή.
Άθλος ο όγκος
Με τον οδικό χάρτη της εθνικής επανεκκίνησης να οριστικοποιείται μέχρι αργά σήμερα ως προς τις κατευθυντήριες γραμμές του, το εύρος των ρυθμίσεων που απαιτείται μέχρι την εκτέλεσή του χρήζει περισσότερης εξειδίκευσης από πλευράς των εμπλεκόμενων υπουργών, ώστε να εφαρμοστεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια από τις 4η Μάϊου και εξής. Για το σκοπό αυτό, πυρετώδεις – εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου – είναι και οι προετοιμασίες τις τελευταίες ώρες στα περισσότερα υπουργεία, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στα ορόσημα της εξόδου προς την κανονικότητα στις αρχές της εβδομάδας, δίνοντας ακολούθως τη σκυτάλη διευκρινήσεων και εφαρμοστικών οδηγιών στους υπουργούς και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Πηγή:protothema