ΕΛΛΑΔΑ
Ανεμβολίαστοι: Έρχονται νέα μέτρα για σούπερ μάρκετ και καταστήματα;
Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν οι ειδικοί και η κυβέρνηση το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα που απλώνεται στην Ελλάδα, ενώ με την ίδια ανησυχία παρακολουθούν και το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι παραμένουν ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό.
Νέα μέτρα πέφτουν διαρκώς στο τραπέζι και πολλά σενάρια διακινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως αναφέρει το ieidiseis.gr.
Στο τραπέζι των συζητήσεων της κυβέρνησης έχουν μπει ακόμη και τα καταστήματα λιανικής αλλά και τα σούπερ μάρκετ, κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες όπως είναι η Κύπρος, για να πιεστούν οι ανεμβολίαστοι.
Ήδη εδώ και καιρό κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι ειδικά στα καταστήματα λιανικής δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε μη εμβολιασμένους, ή οποίοι θα πρέπει να κάνουν τις αγορές του ηλεκτρονικά.
Για τα σούπερ μάρκετ υπάρχει έντονος προβληματισμός, καθώς θα πρόκειται για αποκλεισμό από είδη βασικής ανάγκης.
Ωστόσο δεν αποκλείεται μέσα στους επόμενους μήνες να έχουμε αλλαγές για τους ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ.
Μπορεί να μην εφαρμοστεί το ακραίο σενάριο της Κύπρου, ωστόσο δεν αποκλείεται να έρθουν νέα μέτρα.
Είναι πιθανό οι ανεμβολίαστοι να πρέπει να εισέρχονται με διπλή μάσκα εάν δεν θα μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή να μπαίνουν με τεστ.
Το σενάριο αυτό θεωρείται αρκετά δύσκολο να εφαρμοστεί, ωστόσο θα μπορούσε να αποτελέσει όπλο, ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Για το σενάριο αυτό είχε μιλήσει και ο καθηγητής Παθολογίας Χ. Γώγος αναφέροντας πως για τους επόμενους μήνες το δίλλημα θα είναι εμβολιασμός ή συνεχή τεστ.
Στους κλειστούς χώρους, ειδικά από τον Σεπτεμβρη, κανονικά χρειάζεται εργαστηριακό τεστ για να μπορούν να εισέρχονται οι ανεμβολίαστοι, όπως και για να ψωνίσουν.
«Αν δεν εμβολιαστούμε δεν μπορούμε να αποκλειστούμε από το να πάμε να ψωνίσουμε στο σούπερ μάρκετ ή δεξιά και αριστερά. Θα πρέπει λοιπόν να μπούμε σε μια διαδικασία ελέγχου για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. Αν αυτό θα γίνει πριν μπούμε ή αν θα γίνει -φυσικά δύσκολο, δύο φορές την εβδομάδα να κάνει κάποιος τεστ για να μπορεί να έχει μια σχετική ασφάλεια ότι δεν μεταδίδει και ότι δεν είναι θετικός, θα μπούμε και σε αυτό, αλλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, το καταλαβαίνετε και καλό είναι να το αποφύγουμε. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι να κάνει κανείς ένα rapid test για να πάει να ψωνίσει – γιατί έτσι πρέπει να κάνει, γιατί μέσα στο μαγαζί δεν μπορεί να μπει κανείς και να είναι θετικός με τη Δέλτα και να μεταδίδει δεξιά και αριστερά ακόμη και στους εμβολιασμένους», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Είναι σαφές πως η «συνύπαρξη» εμβολιασμένων και μη σε κλειστούς χώρους, όπως οι εργασιακοί χώροι, ενδεχομένως να αναζωπυρώσουν τις εστίες υπερμετάδοσης.
Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να ελέγχονται καλύτερα οι εργασιακοί χώροι, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλει rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.
Μοντέλο Κύπρου
Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι και έχει πρόσβαση παντού, είτε δεν εμβολιάζεσαι και υποβάλλεσαι σε rapid test τα οποία πληρώνεις εσύ προκειμένου να έχεις πρόσβαση σε χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας αλλά και στη… δουλειά σου.
Παρόμοιο μοντέλο άλλωστε ακολουθεί η Κύπρος καθώς ανακοίνωσε πως τα δωρεάν rapid test αποτελούν παρελθόν.
Έτσι οι Κύπριοι που δεν έχουν εμβολιαστεί (εκτός από κάποιες συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού) θα πρέπει να πληρώνουν για να υποβάλλονται σε rapid test.
Διαβάστε επίσης: Τα 5 μέρη που δεν θα μπορούν να πηγαίνουν οι ανεμβολίαστοι από Σεπτέμβριο
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.