Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει στη φορολογία των ακινήτων – Καταιγισμός νέων φόρων «παγώνει» την αγορά

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση
ΕΝΦΙΑ, φόρος υπεραξίας, αντικειμενικές, «ταυτότητα κτηρίου» και πιστοποιητικό νομιμότητας συνθέτουν ένα τοξικό φορολογικό κοκτέιλ που θα «γονατίσει» τους ιδιοκτήτες και θα βυθίσει ακόμα περισσότερο την αγορά ακινήτων.
Μπορεί σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας εκτιμητών GLP Values μόνο από την επιβολή του ΕΝΦΙΑ οι τιμές των κατοικιών να έχουν υποστεί πτώση της τάξεως του 18%, όμως απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει βρει στο ακίνητο την «αγελάδα» που δεν πρόκειται να σταματήσει να αρμέγει.
Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η ήδη τελματωμένη αγορά ακινήτων θα αντιμετωπίσει ένα ακόμα μπαράζ φόρων, οι οποίοι ωστόσο ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί.
Έτσι, οι παλινωδίες της κυβέρνησης στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, η εκκρεμότητα για το αν θα επιβληθεί από τις αρχές του χρόνου ο φόρος υπεραξίας, η μνημονιακή απαίτηση για αλλαγή των αντικειμενικών από τον Ιούνιο του 2017, οι αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, η ενεργοποίηση της «ταυτότητας» κτιρίου αλλά και η προωθούμενη απαίτηση για έκδοση πιστοποιητικού νομιμότητας ακόμα και για κληρονομιές, έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση τόσο στους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και στους επαγγελματίες του κλάδου.
Οι πρώτες πληροφορίες που διαρρέονται από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι για το 2017 θα υπάρξει «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας αλλά και του σεναρίου για υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ βάσει της αξίας της περιουσίας και όχι της επιφάνειας, όπως συμβαίνει σήμερα. 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στα αγροτεμάχια, σχεδιάζεται να επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος σε «ήπια» μορφή, ενώ μελετάται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.
Για τις αντικειμενικές αξίες σχεδιάζεται η εξίσωσή τους με τις εμπορικές, από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, με ανοιχτό ενδεχόμενο για αλλαγές στα αφορολόγητα των γονικών παροχών και κληρονομιών, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η αλλαγή των αξιών με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι ακινήτων, θα επηρεάσουν και τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018.
Όσον αφορά τον φόρο υπεραξίας – τον πληρώνει ο πωλητής για το κέρδος που μπορεί να προκύψει από την αγοραπωλησία του ακινήτου- δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να εφαρμοστεί, οπότε πιο πιθανό σενάριο είναι να «παγώσει» για έναν ακόμη χρόνο.
Φυσικά η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι εξετάζεται ριζική αλλαγή του ώστε να υπολογίζεται βάσει της αξίας της περιουσίας του κάθε φορολογουμένου (στα πρότυπα του παλαιού ΦΜΑΠ) χωρίς, όμως, να πέσουν τα συνολικά έσοδα, τα οποία έχουν προϋπολογιστεί στα 3,2 δις ευρώ ετησίως.  
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι, σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, ακόμη μεγαλύτερη μείωση των συναλλαγών, καθώς παρά το «γκρέμισμα» των τιμών ελάχιστοι είναι οι πολίτες που τολμούν να κάνουν την οποιαδήποτε αγοραπωλησία χωρίς να γνωρίζουν πόσο βαθιά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]