Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Οι Έλληνες ξοδεύουν 39 ώρες το χρόνο μποτιλιαρισμένοι στο δρόμο

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Οι Έλληνες, μετά τους Άγγλους οδηγούς, ξοδεύουν τις περισσότερες ώρες μποτιλιαρισμένοι στους δρόμους ή ακόμα και… ακινητοποιημένοι λόγω της αυξημένης κίνησης. Αν και οι ελληνικοί δρόμοι πήραν… «ανάσα» το 2012 και το 2013 οπότε κυρίως οι Αθηναίοι είχαν εγκαταλείψει τα ΙΧ τους και είχαν στραφεί προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα πράγματα έχουν πλέον αντιστραφεί.

Οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών μειώνονται και οι Έλληνες έχουν ξεχυθεί στους δρόμους με τα ΙΧ τους, επαναφέροντας τις ώρες αιχμής σε κεντρικές λεωφόρους όπως η Κηφισίας, η Αλεξάνδρας, η Μεσογείων, η Εθνική, η Ιερά Οδός αλλά και η παραλιακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι Έλληνες είναι οι οδηγοί που ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο σε κίνηση στους δρόμους, μετά τους Βρετανούς. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες οδηγοί ξοδεύουν περίπου 39 ώρες ετησίως στους δρόμους, έναντι 29,5 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος!

Μιλώντας στην «Η» ο συγκοινωνιολόγος Π. Παπαδάκος τόνισε ότι αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να αποδεικνύουν την αύξηση της κίνησης στους δρόμους μετά τη διακοπή λειτουργίας του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ωστόσο αν δούμε διαχρονικά το θέμα, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει τους οδηγούς πίσω στα ΙΧ τους:

Δεν υπάρχουν πληροφορίες καθώς οι πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας είναι εκτός λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2015, οπότε και οι οδηγοί δεν μπορούν να διαλέξουν εναλλακτικές διαδρομές. Έτσι μένουν μποτιλιαρισμένοι μια και δεν γνωρίζουν αν και πότε θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα στον δρόμο που κινούνται.

Αυτή την περίοδο οι αστικές συγκοινωνίες απαξιώνονται καθημερινά. Δεν είναι αξιόπιστα αλλά ούτε και ασφαλή καθώς οι έλεγχοι έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο ενώ πολλές είναι οι ώρες αναμονής στις στάσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλη μερίδα του κόσμου αποφεύγει τα ΜΜΜ και στρέφεται στο ΙΧ του.

Ούτε ένα μέτρο λεωφορειολωρίδας δεν έχει παραδοθεί προς χρήση τα τελευταία χρόνια. Επίσης όσες υπάρχουν δεν αστυνομεύονται, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία βελτίωση στους χρόνους διάνυσης των δημοσίων συγκοινωνιών. «Κάναμε το δύσκολο και το ακριβό» είπε ο κ. Παπαδάκος αναφερόμενος στην τηλεματική την οποία χαρακτήρισε ένα εξαιρετικό εργαλείο. «Αλλά δεν κάναμε τίποτα για το φθηνό, μιας και δεν δημιουργήθηκε ούτε ένα μέτρο λεωφορειολωρίδας».

Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας

«Τυφλό» έχει μείνει για περίπου δύο χρόνια το Κέντρο διαχείρισης Κυκλοφορίας καθώς έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Ο βασικός εξοπλισμός του Κέντρου αποτελείται από περίπου 550 θέσεις μέτρησης των κυκλοφοριακών δεδομένων (απλοί επαγωγικοί βρόχοι και βρόχοι «μηχανικής όρασης»), 217 κάμερες εποπτείας της κυκλοφορίας, 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων, το σύστημα Εποπτείας της Κυκλοφορίας SITRAFFIC CONCERT, καθώς και ρυθμιστές κυκλοφορίας στους σηματοδοτούμενους κόμβους (περίπου 850).

Οι 24 Πινακίδες Μεταβλητών Μηνυμάτων (ΠΜΜ) που διαθέτει το κέντρο χρησιμοποιούνταν για τη μετάδοση σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών σχετικών με την κυκλοφορία προς τους οδηγούς, με σκοπό την έγκαιρη και με ασφάλεια απόκρισή τους στις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Οι πινακίδες αυτές έχουν αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση της κυκλοφορίας, αλλά και στη ζωή μας στην πόλη. Προβάλλουν χρόνους διαδρομών, προειδοποιούν για ατυχήματα και έκτακτα οδικά συμβάντα, μεταδίδουν ειδοποιήσεις για χαμένα πρόσωπα (amber alert) ή έντονα καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούλιο ξεκίνησε και πάλι η στελέχωση του κέντρου ωστόσο η επαναλειτουργία του είναι ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα.

Ωστόσο η απουσία του δεν δίνει τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση των κεντρικών οδικών αρτηριών, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην έχουν καμία πληροφορία για την κίνηση στους δρόμους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αστικές συγκοινωνίες
Η μείωση των εσόδων των εταιρειών αστικών συγκοινωνιών που διαφαίνεται μήνα με τον μήνα είναι αποτέλεσμα εκτός της λαθρεπιβίβασης και του ότι πλέον οι επιβάτες προτιμούν να μετακινηθούν γρήγορα με το ΙΧ τους.

Ο «τροφοδοτικός μηχανισμός» για τα μέσα σταθερής τροχιάς, δηλαδή τα λεωφορεία και τρόλεϊ, έχουν μεγάλες καθυστερήσεις με τον εργαζόμενο να προτιμά να δαπανήσει περισσότερα χρήματα αλλά να εξοικονομήσει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και τρεις ώρες ημερησίως αν μετακινηθεί με το ΙΧ του.

Τροχαία ατυχήματα
Τα υψηλά ποσοστά θανατηφόρων τροχαίων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά και οι ώρες που «τρώνε» οι Έλληνες οδηγοί σε μποτιλιάρισμα στους δρόμους, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη από το τέλος στον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τις μεταφορές το 2016.

Στον πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε. για τις μεταφορές, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συγκρίνονται οι επιδόσεις των κρατών μελών σε 30 κατηγορίες που καλύπτουν όλες τις πτυχές των μεταφορών. Οι Κάτω Χώρες βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα αποτελεσμάτων για τρίτη χρονιά και ακολουθούν η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία. Οι χώρες αυτές έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, όλες όμως διαθέτουν σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις, καλή βαθμολογία στην ασφάλεια των μεταφορών και έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του δικαίου της Ε.Ε. Αντίθετα, στις τελευταίες θέσεις του πίνακα βρίσκονται η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει σχετικά με την ασφάλεια στους δρόμους, τα εξής: «Η Ελλάδα έχει βελτιώσει σημαντικά την οδική ασφάλεια από το 2010 και μετά. Ωστόσο, ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 74 ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 52 στην ΕΕ».

Επίσης το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέσα μεταφοράς στην Ελλάδα (αστικών, σιδηροδρομικών, αεροπορικών) βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (78%).

Παράλληλα στην Ελλάδα καταγράφονται χαμηλά ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μεταφορές (1,4%, έναντι 6% στην Ε.Ε., αλλά και στα νέα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα (0,66%, έναντι 3% στην ΕΕ).

 

 

Πηγή: aek365

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]