Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Επαναλειτουργία των δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας «Αττικόν» και «Απόλλων»

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των δυο ιστορικών κινηματογράφων της Αθήνας, του Αττικόν -από τους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης με τον εντυπωσιακό πολυέλαιο- και του Απόλλωνα, θα αναλάβει με δωρεά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η ευχάριστη αυτή εξέλιξη για τα δύο «διαμάντια» της οδού Σταδίου ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή Διευθυντής Προγραμμάτων και Στρατηγικής του ΙΣΝ Πάνος Παπούλιας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα 20 χρόνια δράσης του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρθηκε το εσωτερικό των αιθουσών δεν είχε υποστεί ζημιές από τη φωτιά που έβαλαν άγνωστοι στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012. Ωστόσο, η γραφειοκρατία είχε θέσει εμπόδια στην αποκατάσταση των κινηματογράφων, με αποτέλεσμα οι αίθουσες να παραμένουν κλειστές και οι εργασίες να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη τέσσερα χρόνια μετά το συμβάν.

Λίγα λόγια για τους κινηματογράφους «Αττικόν» και «Απόλλων»

Το αρχικό κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Αττικόν οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1870-188, από τον αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ, για λογαριασμό του Χιώτη τραπεζίτη Σταμάτιου Δεκόζη Βούρου.

Αρχικά, κατά το 1900 στεγάστηκε εκεί το φαρμακείο του Σ. Βαλτή, το κουρείο του Λ. Μουσίου και το εμπορικό κατάστημα «ειδών Κίνας» του Π. Γεωργιάδη, ενώ το 1914 φιλοξενήθηκε για ένα διάστημα το νεοπαγές Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Κάπου μεταξύ 1914 και 1920 οικοδομήθηκε σε τμήμα του κτιρίου το Αττικόν, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη και τέθηκε σε λειτουργία το 1916.

Από το 1929 και μετά το Αττικόν λειτούργησε υπό τη διεύθυνση της Σκούρας Φιλμ, της κινηματογραφικής δυναστείας των αδελφών Σκούρα. Ήταν εκείνη που προέβαλαν στις 22 Οκτωβρίου του 1929 στην αίθουσά του την πρώτη ταινία με ήχο, το «Fox Movietone Follies» του Ντέηβιντ Μπάτλερ.

Τη δεκαετία του `30 δημιουργήθηκε και η δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα, ο «Απόλλων», στο υπόγειο.

Στην περίοδο της Κατοχής, και οι δύο αίθουσες επιτάχθηκαν από τους Γερμανούς για να προβάλλουν ταινίες για την ψυχαγωγία των γερμανικών στρατευμάτων.

Το 1982 το Αττικόν και το Απόλλων αναπαλαιώθηκαν πάνω σε μελέτη του αρχιτέκτονα Ι. Χριστακόπουλου, ύστερα από άδεια για επισκευές που είχαν εξασφαλίσει ο 1960 οι αδελφοί Γρηγοριάδου και ο Άγγελος Αγαλιώτης.

 

 

Πηγή: klik

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]