ΕΛΛΑΔΑ
Αύξηση παρουσιάζουν οι εξοχικές κατοικίες που μισθώνονται στη χώρα μας
Οι πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που μισθώνονται ανά την Ελλάδα, προς εξασφάλιση επιπλέον εισοδημάτων για τους ιδιοκτήτες τους, εν μέρει ”γεμίζουν” το κενό από την έλλειψη πολυτελών μονάδων των υψηλότερων κατηγοριών.
Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για τις προοπτικές της εγχώριας τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα η εταιρεία συμβούλων Algean Property, προσθέτοντας ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία περί τα 10.800 εξοχικά σπίτια έχουν λάβει το επίσημο σήμα του ΕΟΤ, εκ των οποίων μάλιστα ένα ποσοστό 71% εγγράφηκε την τελευταία τριετία. Την ίδια στιγμή, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί σημαντικές αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων, το ποσοστό των πεντάστερων ξενοδοχείων στη χώρα μας είναι μόλις στο 16,5% επί της συνολικής δυναμικότητας.
Η μελέτη της Algean αναφέρεται και στα ρεκόρ της τελευταίας περιόδου από το 2010 έως και το 2015 όσον αφορά τις αφίξεις ξένων τουριστών: Η αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά την εξεταζόμενη περίοδο στη χώρα μας αντιστοιχεί σε ένα 30% με ενδεικτικά τα νούμερα για ορισμένους προορισμούς: +148% στη Μύκονο, +96% στη Σαντορίνη, +161% στη Μεσσηνία, +50% για την Κέρκυρα.
Οσον αφορά την αύξηση κατά τη διάρκεια της πενταετίας έως και το 2015 στον αριθμό των πεντάστερων μονάδων, αυτή κυμάνθηκε στο 26%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης για το σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας ήταν στο 3%. Η αύξηση σε 5άστερα για τους δημοφιλέστερους προορισμούς ήταν στο 91% για τη Μύκονο, 186% για τη Σαντορίνη, 49% για την Ελούντα και 28% για την Αργολίδα.
«Οι επιδόσεις των τελευταίων ετών για τον ελληνικό τουρισμό και οι θετικές προοπτικές έχουν προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών που συνειδητοποιούν τώρα ότι μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές αποδόσεις με την απόκτηση κι εν συνεχεία ενοικίαση μίας πολυτελούς κατοικίας ή ακόμη και από την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδων υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν αποτρεπτικά, όπως π.χ. η πολιτική αβεβαιότητα, το ασταθές φορολογικό περιβάλλον, η έλλειψη χρηματοδότησης, η γραφειοκρατία και η έλλειψη διαφάνειας, που επιπλέον αυξάνουν το επενδυτικό ρίσκο», αναφέρουν οι αναλυτές της Algean.
Αναλύοντας λοιπόν τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού η Algean αναφέρει ότι:
-Στα ισχυρά στοιχεία για τη χώρα συγκαταλέγονται το ευρώ και η συμμετοχή στην Ε.Ε., τα ρεκόρ των τελευταίων ετών, η γεωγραφική θέση και τα χιλιόμετρα των ακτογραμμών, η ασφάλεια και το κλίμα, ο πολιτισμός και ο τρόπος ζωής, το ανθρώπινο δυναμικό.
-Στις ευκαιρίες κατά τη δεδομένη συγκυρία συγκαταλέγονται παράγοντες όπως η περαιτέρω ανοδική τάση για τον τουρισμό, οι ανταγωνιστικές αξίες/ τιμές των ακινήτων, η αστάθεια σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες, η ανάπτυξη νέων υποδομών (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια), η έλλειψη ποιοτικών μονάδων, η έλλειψη διεθνών αλυσίδων.
-Στις αδυναμίες της αγοράς επίσης συγκαταλέγονται η έλλειψη διεθνών αλυσίδων και ποιοτικών μονάδων, η εποχικότητα, η γραφειοκρατία, η έλλειψη διαφάνειας, η έλλειψη χρηματοδότησης και τα κόκκινα δάνεια των ξενοδοχείων καθώς και η συγκέντρωση της προσφοράς σε συγκεκριμένους προορισμούς.
-Στις απειλές για τον ελληνικό τουρισμό περιλαμβάνονται η ενδεχόμενη μελλοντική πολιτική και οικονομική αστάθεια, ο μαζικός τουρισμός, το ασταθές φορολογικό πλαίσιο ακόμη και στο επενδυτικό πεδίο, το προσφυγικό, η τρομοκρατία που απειλεί συνολικά τον ευρωπαϊκό τουρισμό, το Brexit, η έλλειψη επαρκών υποδομών και οι καθυστερήσεις όσον αφορά τα νέα έργα.
Πηγή: newmoney
ΣΧΟΛΙΑ
Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.