Διαφήμιση

Χωρίς κατηγορία

Δυσοίωνες προβλέψεις για το λάδι

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Η περσινή υπερπαραγωγή, που έφτασε στις 36.000 τόνους, ο ήπιος χειμώνας και η πρώιμη ζέστη στις αρχές Απριλίου, ευνόησαν την ανάπτυξη των εντόμων και τη μειωμένη καρποφορία, κάτι που επέβαλλε ακόμα μεγαλύτερη μέριμνα για την προστασία της ελιάς.«Μετά την περσινή υπερπαραγωγή οι ελιές έχουν λιγότερο καρπό. Ο ήπιος χειμώνας ευνόησε τα έντομα να διαχειμάσουν, οπότε ήταν πολύ πιο μεγάλος ο πληθυσμός προκειμένου με την άνοιξη να ανέβει στα δέντρα και να αρχίσει να αναπτύσσεται.

Η ζέστη στις αρχές Απριλίου ευνόησε να έρθουν τα έντομα πιο μπροστά και να βγουν πιο εύκολα τα έντομα στον αέρα», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Μικέογλου, προϊστάμενος του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου και δ/ντής του προγράμματος δακοκτονίας στην ΠΕ Ηλείας.

Πέρα από τους φυσικούς παράγοντες όμως, επέδρασαν αρνητικά τα μειωμένα κονδύλια και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που οδήγησαν σε άγονο διαγωνισμό και άφησαν αψέκαστα από αναδόχους περίπου δύο εκατ. δένδρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Μικεόγλου, κάποιες περιοχές δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, παρότι είχε γίνει η σχετική πρόβλεψη, για καθαρά διαγωνιστικούς λόγους. «Υπήρχαν δυσκολίες στην ηλεκτρονική υποβολή προσφορών και πήγε πίσω το πρόγραμμα. Μετά τις 15 Αυγούστου δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε δολωματικούς ψεκασμούς, διότι ήδη έχει βγει η πρώτη και η δεύτερη γενιά», ανέφερες και στη συνέχεια στάθηκε στην ελλιπή προσέγγιση της δακοκτονίας από το κράτος, αφού ζητήθηκαν κονδύλια 850.000 ευρώ και δόθηκαν μόλις 540.000 ευρώ.

Ούτε κονδύλια ούτε διαγωνισμός!

«Η δακοκτονία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά με τα πραγματικά γεωπονικά κριτήρια. Έπρεπε να είναι ένα πρόγραμμα όπου θα πρέπει να επεμβαίνουμε με τα μέσα που έχουμε όταν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και όχι εκ των προτέρων, δηλαδή από τον Μάρτιο να προβλέπουμε τι θα γίνει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο κ. Μικεόγλου και συμπλήρωσε λέγοντας ότι αναγκαστικά με τα χρήματα που δόθηκαν έπρεπε να διαμορφωθεί και το ανάλογο πρόγραμμα.

«Οι διαδικασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς, όμως με τα 540.000 ευρώ που ήρθαν, αντί για 850.000 που ζητήσαμε, θα έπρεπε να μπουν ή να βγουν κάποιες περιοχές, για να γίνει σωστός ψεκασμός σε όσες μείνουν μέσα», διευκρίνισε ο κ. Μικέογλου.

Σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, ήρθε και ο άγονος διαγωνισμός να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην ελαιοπαραγωγή, αφού μπήκαν μόνο 1,5 εκατ. δένδρα στο πρόγραμμα.

Αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου, Μιχάλης Πλαστουργός, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις διαφαινόμενες εξελίξεις, προβλέποντας αισθητά μειωμένη παραγωγή, και ζήτησε την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών μέσω των ΠΣΕΑ ή όποιας άλλης διαδικασίας προκύψει.

«Το πρόβλημα ξεκίνησε από το 2009, και με τις καιρικές συνθήκες και τις εργολαβίες μεγάλωσε κατακόρυφα. Κάναμε ανοιχτή σύσκεψη για να προλάβουμε το κακό, αλλά δεν έγινε κάτι, διότι το κονδύλι ήταν πολύ μικρό. Μόνο 1,5 εκατ. δέντρα ψεκάστηκαν. Ο δάκος φέτος έχει προχωρήσει προς το χειρότερο, η παραγωγή θα μειωθεί πολύ, ενώ το λάδι που θα βγει δεν θα είναι ποιοτικό», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Πλαστουργός, επισημαίνοντας και το ότι ορισμένοι παραγωγοί ψέκασαν μόνοι τους χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, με συνέπεια να ξοδέψουν αρκετά χρήματα και να μην καταπολεμήσουν τον δάκο.

«Δυστυχώς εκμεταλλεύτηκαν τη φτώχεια μας. Είμαστε φτηνοί και δεν ήρθαν οι εργολάβοι. Στείλαμε τις διακηρύξεις στον υπουργό και ζητάμε να μας αποζημιώσουν διότι δεν μας καλύπτει κανένας. Πέρυσι οι αγρότες ζήσαμε από το λάδι…» είπε με νόημα ο κ. Πλαστουργός.

Ο ελαιοπαραγωγός Κώστας Δρακόπουλος από το Λαμπέτι εκδήλωσε την έντονη ανησυχία του από τις εξελίξεις και έκανε λόγο για τραγική κατάσταση στη φετινή ελαιοκομική περίοδο, ζητώντας από τους συναδέλφους του να διεκδικήσουν δυναμικά καλύτερη μεταχείριση, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει οικονομικός όλεθρος.

«Φέτος πληρώσαμε την ασφάλεια από τα χρήματα του λαδιού πέρυσι. Και αν πήγε 3,20 την περασμένη χρονιά, φέτος δεν θα πάει πάνω από 2 ευρώ με αυτήν την κατάσταση. Τα οξέα θα είναι ανεβασμένα και η ποιότητα του ελαιολάδου κακή. Καλώ όλους τους παραγωγούς να απαιτήσουν καλύτερη μεταχείριση στη δακοκτονία», τόνισε.

Πηγή: www.oliveoilnews

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]