Διαφήμιση

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Σε λίγα χρόνια η κατάθλιψη μεγαλύτερη από την γρίπη

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Και εάν η κατάθλιψη ήταν σαν την γρίπη, ή και μεγαλύτερη; Πώς θα αντιδρούσαμε και ποια θα ήταν η συμπεριφορά μας απέναντι στους συνανθρώπους μας και στη δημόσια υγεία;

Ρητορικό και υποθετικό το ερώτημα, θα απαντήσετε… Όμως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που γιορτάζεται σήμερα 10 Οκτωβρίου, μας αναγκάζει επιτακτικά, να θέσουμε αντίστοιχα ερωτήματα, αφού τόσο η περιρέουσα ατμόσφαιρα, όσο και οι απαντήσεις είναι δύσκολες, θολές και συγκεχυμένες.

H ψυχολογική πίεση που νιώθουν οι πολίτες από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, καθιστά την ανάγκη για φροντίδα της ψυχικής υγείας πιο επιτακτική από ποτέ.

Για το λόγο αυτό, στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας – 10 Οκτωβρίου, η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος δημιούργησε ένα κοινωνικό μήνυμα – σποτ με την ευγενική συμμετοχή του ηθοποιού Μανώλη Μαυροματάκη, για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας, σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με κεντρικό μήνυμα «Ποιο συναίσθημα κρύβει η μάσκα σου; Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ. Μίλα για όσα νιώθεις», το βίντεο μας παροτρύνει να μιλήσουμε για τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να αισθανόμαστε αυτήν την περίοδο και να αναζητήσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε.

Εξάλλου, το CNN Greece φιλοξενεί σήμερα, έναν νέο επιστήμονα, τον κ. Γιάννη Αθανασόπουλο, Msc, κλινικό ψυχολόγο και υπεύθυνο των Γραμμών Βοηθείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» SOS & 116111 Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και 116000 Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις.

Στην συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Αθανασόπουλος, μας ξεδιπλώνει την εμπειρία του από τα χρόνια που θήτευσε στο Χαμόγελο του Παιδιού, μιλάει για το πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας του COVID-19, συστήνοντάς μας, να ανατρέξουμε στις παλιές και ξεχασμένες αξίες, όπως ανθρωπιά, ενσυναίσθηση, ψυχραιμία, κατανόηση, προτείνει να μην μείνουμε απαθείς απέναντι στο ψυχικό τραύμα, αλλά να ανοίξουμε ορίζοντες, δομές, δωρεάν παροχές προς τους συνανθρώπους μας, υλοποιώντας διαδραστικές συνεχόμενες παρεμβάσεις.

Επιπλέον, το γεγονός της πανδημίας, αλλά και της καραντίνας που βιώσαμε, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, αποτελεί ιδανικό πεδίο, για να ξεφυτρώσουν, ή να αποκαλυφθούν, καλά κρυμμένα μυστικά, που έχουν σχέση με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ίσως επειδή οι κρίσεις, είναι εύκολο να βγάλουν στην επιφάνεια ανισότητες, στερεότυπα αλλά και το περιβόητο στίγμα… το οποίο δεν σταμάτησε ποτέ, να υπάρχει και να καλλιεργείται στην κοινωνία.

Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια, να σημειώσουμε, ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, ζουν με μία ψυχική διαταραχή και ένα άτομο πεθαίνει κάθε 40 δευτερόλεπτα από αυτοκτονία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο cnn

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]