Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

5 μόνο στη φυλακή: Πού βρίσκονται σήμερα οι 14 καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη

Δημοσιεύτηκε

στις

17 Νοέμβρη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 29 Ιουνίου του 2002 έκλεισε ένας αιματηρός κύκλος 27 ετών με την εξάρθρωση της μακροβιότερης τρομοκρατικής οργάνωσης στην Ευρώπη και μία από τις μακροβιότερες στον κόσμο.

Ένα «τέλος εποχής», όπως περιγράφει στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» ο Δημήτρης Κουφοντίνας για το τέλος της δράσης της 17 Νοέμβρη. Η βόμβα που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού στο λιμάνι του Πειραιά, ενόψει του χτυπήματος στα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins, πυροδότησε τελικά την αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη 18 ανθρώπων και την καταδίκη σε φυλάκιση 14 εξ αυτών.

Σήμερα, 19 χρόνια μετά, στη φυλακή παραμένουν μόνο πέντε και οι τρεις από αυτούς έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης, καθώς συμπληρώθηκε το νομικό όριο που το παρέχει, ήτοι τα 19 χρόνια έκτισης ποινής. Ο Κουφοντίνας τα συμπληρώνει το Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ κατέθεσε ήδη αίτημα για την (υφ’ όρων) αποφυλάκιση του. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος μπορεί να απολυθεί με περιοριστικούς όρους που θα του επιβάλει το Δικαστικό Συμβούλιο. Ο νόμος δεν προβλέπει βέβαια ότι το Δικαστικό Συμβούλιο δέχεται de facto το αίτημα της υφ’ όρων απόλυσης. Δεν αρκεί να έχει συμπληρωθεί ο χρόνος, όπως συμβαίνει στο νόμο περί αποσυμφόρησης. Η τελική απόφαση εναπόκειται στο Συμβούλιο των Πλημμελειοδικών, που θα κρίνει με βάση το είδος των εγκλημάτων που διέπραξε ο εκάστοτε αιτούμενος και το βαθμό μεταμέλειάς του.

Πέραν του 63χρονου σήμερα Κουφοντίνα, οι άλλοι τέσσερις που παραμένουν στη φυλακή είναι ο 77χρονος Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο 59χρονος Σάββας Ξηρός, ο 63χρονος Χριστόδουλος Ξηρός και ο 65χρονος Βασίλης Τζωρτζάτος. Όλοι τους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, από 17 φορές (Γιωτόπουλος) έως τέσσερις (Τζωρτζάτος) και οι περιπτώσεις τους είναι ασφαλώς πιο ιδιαίτερες. Εξαίρεση στο δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης αποτελεί ο Χριστόδουλος Ξηρός, εξαιτίας του γεγονότος απόδρασής του, αλλά και της «προβληματικής» κράτησής του. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών ελέγχων έχουν εντοπιστεί τέσσερις φορές στο κελί του κινητά τηλέφωνα.

Με ισόβια + 23 χρόνια είχε καταδικαστεί ωστόσο και ο Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος αποφυλακίστηκε πριν από δύο εβδομάδες, στις 30 Ιουλίου του 2021. Στον Κωστάρη είχε αποδοθεί η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, ενώ από το προανακριτικό υλικό και τις απολογίες των υπολοίπων, προέκυπτε η συμμετοχή του σε μεγάλο αριθμό ενεργειών.

Οι υπόλοιποι που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη, αλλά έχουν αποφυλακιστεί προ καιρού, είναι ο Πάτροκλος Τσελέντης (25 χρόνια), ο Βασίλης Ξηρός (25 χρόνια), ο Κώστας Τέλιος (22 χρόνια), ο Κώστας Καρατσώλης (17 χρόνια ), ο Σωτήρης Κονδύλης (11 χρόνια και 3 μήνες), ο Θωμάς Σερίφης (8 χρόνια) και ο Διονύσης Γεωργιάδης (8 χρόνια). Στους περισσότερους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και οι ποινές δεν ήταν βαρύτερες. Ο Νίκος Παπαναστασίου (Νικήτας») είχε καταδικαστεί σε 8 χρόνια φυλάκισης, αλλά η ποινική του δίωξη έπαυσε λόγω παραγραφής.

O Βασίλης Ξηρός (το τρίτο από τα αδέλφια που μετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση) έχει αποφυλακιστεί από τον Ιούλιο του 2011, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Ο Κώστας Καρατσώλης αποφυλακίστηκε το 2010 και εργάζεται στην Αθήνα ως κηπουρός. Ο Θεολόγος Ψαραδέλλης είναι σήμερα 79 ετών και ζει στην Εύβοια ενώ ο Θωμάς Σερίφης αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2007 και ζει στην Αθήνα.

Ο Πάτροκλος Τσελέντης είχε απασχοληθεί για αρκετό καιρό στο φούρνο των Φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου να αποφυλακιστεί ταχύτερα και μετά την αποφυλάκισή του (2012) επέστρεψε στο σπίτι του στο Ελληνικό. Ο Παύλος Σερίφης ζει ως συνταξιούχος με την οικογένειά του στην Αθήνα, ενώ ο Διονύσης Γεωργιάδης αποφυλακίστηκε τέλη του 2006 και ζει στη Θεσσαλονίκη, απασχολούμενος σε οικογενειακή επιχείρηση.

Ο Σωτήρης Κονδύλης απασχολείται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ζει με την οικογένειά του στο Βύρωνα και ο Κώστας Τέλιος βγήκε οριστικά από τη φυλακή το 2012. Είχε αποφυλακιστεί το 2003 εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας και όσο ήταν έξω παντρεύτηκε μια δασκάλα ξένων γλωσσών και απέκτησε ένα κοριτσάκι. Τον Μάιο του 2007 επέστρεψε και πάλι στις φυλακές για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Είναι στο επάγγελμα δάσκαλος και μετά την αποφύλακιση του κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για να επιστρέψει στο Δημόσιο, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος δεν έχει πάρει άδεια ποτέ και δεν έχει βγει από τη φυλακή ούτε για μία μέρα, παρότι όλοι οι ισοβίτες, μετά από ορισμένα χρόνια κάθειρξης, δικαιούνται άδεια. Οι δικαστικές αρχές έχουν απορρίψει όλα τα αιτήματά του, επί όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν αυτά τα χρόνια. Μετά και την έβδομη απόρριψη άδειας, σταμάτησε για αρκετά χρόνια να ζητά. Κατάθεσε ξανά αίτηση το 2018, αλλά δεν έλαβε καν απάντηση. Λέγεται ότι διαβάζει συνέχεια μέσα στη φυλακή, καθώς και ότι μιλούσε μόνο με τον Τζωρτζάτο όταν ήταν μαζί. Ως νέος είχε ολοκληρώσει με επιτυχία τις σπουδές του σε μαθηματικά και οικονομικά, ενώ ως φυλακισμένος έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Θεμελιώδη Μαθηματικά. Μάλιστα, προ εβδομάδων ανακήρυχθηκε διδάκτορας της επιστήμης των μαθηματικών από το πανεπιστήμιο του Παρισιού!

Ο Σάββας Ξηρός είχε τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί από το 2015, με βραχιολάκι, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας του. Ωστόσο απέρριψε την προοπτική, επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης.

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος ετοιμάζει πιθανότατα αίτημα αποφυλάκισης, αλλά η περίπτωση που αναμένεται να απασχολήσει εντονότατα την κοινή γνώμη είναι προφανέστατα αυτή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Βρισκόμαστε πιθανότατα μπροστά σε ένα πολύκροτο «σίριαλ» διχογνωμιών, εντάσεων και αντεγκλήσεων στο δημόσιο διάλογο, αν αναλογιστούμε τα «debate» που έχουν προκληθεί για το ζήτημα των αδειών του και του αιτήματος μεταφοράς του σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.

Δεν είναι λίγοι οι νομικοί που θεωρούν ότι όσοι κρατούμενοι πληρούν τα κριτήρια, δηλαδή την έκτιση φυλάκισης 19 ετών, πρέπει να βγουν, ενώ την ίδια ώρα βέβαια υπάρχουν πολλοί, με πρώτους τους συγγενείς του Παύλου Μπακογιάννη, που υποστηρίζουν ότι ο αρχιεκτελεστής της 17 Νοέμβρη εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως «ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών».

Πηγή: menshouse

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ