Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ντία-To μικρό ακατοίκητο νησάκι στα βόρεια της Κρήτης | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δία ή Ντία-ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι στα βόρεια της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 ναυτικά μίλια από το Ηράκλειο. Δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Έχει μήκος 5 χλμ., πλάτος 3 χλμ. και έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτείνεται από δυτικά προς τα ανατολικά. Βόρεια από τη Ντία υπάρχουν δύο μικρά γλαρονήσια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι.Στη νότια μεριά του νησιού υπάρχουν τέσσερις απάνεμοι κόλποι: ο κόλπος του Αγ. Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλαζ του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας.

7689Η Ντία αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φύσης (NATURA) 2000, και είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντάει κανείς στο νησί. Στην Ντία υπάρχει ένας αριθμός προστατευόμενων πλασμάτων: το σαλιγκάρι Albinaria retusa, η σαύρα Pdacris erchardii schiebeli, τα άγρια κουνέλια Oryctolagus, ένα είδος γερακιού, που ονομάζεται“μαυροπετρίτης“. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από προστατευόμενα φυτά.

Το σαλιγκάρι Albinaria retusa

Το σαλιγκάρι Albinaria retusa

kapetan2

Η σαύρα Pdacris erchardii schiebeli

 Τα κουνελάκια “παίζουν προστατευόμενα ” στο νησί Ντία   12/08/2015LIFE & STYLE, LIVEGR, ΜΑΓΚΑΖΙΝΟ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τα παιχνιδιάρικα φιλικά κουνελάκια κατέγραψε με την κάμερα του ο λάτρης του νησιού Μανώλης Στεφανάκης.  2015-08-12 18_28_28-(74) Manolis Stefanakis  Ας δούμε περισσότερα για το μικρό νησάκι Ντία στην Κρήτη που είναι προστατευόμενη περιοχή !!  Δία ή Ντία-ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι στα βόρεια της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 ναυτικά μίλια από το Ηράκλειο. Δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Έχει μήκος 5 χλμ., πλάτος 3 χλμ. και έκταση 12 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εκτείνεται από δυτικά προς τα ανατολικά. Βόρεια από τη Ντία υπάρχουν δύο μικρά γλαρονήσια, το Παξιμάδι και το Πεταλίδι.Στη νότια μεριά του νησιού υπάρχουν τέσσερις απάνεμοι κόλποι: ο κόλπος του Αγ. Γεωργίου, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμανάκι και η πλαζ του νησιού, ο κόλπος της Κάπαρης, ο κόλπος της Παναγιάς και ο κόλπος της Αγριελιάς. Στα ανατολικά υπάρχει ο κόλπος της Αγκινάρας.  7689     76  Η Ντία αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Φύσης (NATURA) 2000, και είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντάει κανείς στο νησί. Στην Ντία υπάρχει ένας αριθμός προστατευόμενων πλασμάτων: το σαλιγκάρι Albinaria retusa, η σαύρα Pdacris erchardii schiebeli, τα άγρια κουνέλια Oryctolagus, ένα είδος γερακιού, που ονομάζεται “μαυροπετρίτης“. Υπάρχουν επίσης μια σειρά από προστατευόμενα φυτά.  Το σαλιγκάρι Albinaria retusa image163OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  kapetan2image3of     Η σαύρα Pdacris erchardii schiebeli

Το αγριοκούνελο Oryctolagus cuniculus cnossius

11111

Ο Μαυροπετρίτης

Ο Μαυροπετρίτης είναι μεταναστευτικό είδος. Αναπαράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, από την Κύπρο μέχρι τα Κανάρια Νησιά και από την Κροατία μέχρι το Μαρόκο και τηνΑλγερία, αλλά μεταναστεύει νότια μέχρι τη Μαδαγασκάρη. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός απαντάται στην Ελλάδα, κυρίως στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και βραχονησίδες των Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Η Ελλάδα φιλοξενεί στις ακτές της το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού!

8

Το 1976 ο Ζακ-Υβ Κουστώ πραγματοποίησε υποβρύχιες έρευνες στην Ντία και ανακάλυψε ίχνη από αρχαίο τεχνητό λιμάνι. Στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Ηράκλειο και στην Ντία ανεβρεθεί από τον Κουστό και το ναυάγιο του Γαλλικού πλοίου του 17ου αιώνα “La Therese” . Το πλοίο αποτελούσε μέρος Γαλλικής βοήθειας που είχε σταλεί στον Χάνδακα κατά την πολιορκία του από τους Οθωμανούς και ήταν το μόνο πλοίο που βυθίστηκε στις 24 Ιουνίου 1669. Ήταν η υποναυαρχίδα του στόλου και βυθίστηκε από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του.

allagi_kanon_full_lg-700x1147

Ο Μανώλης Βουτσαλάς έχει ανιχνεύσει όλο το βυθό του νησιού και έχει ανασύρει εκατοντάδες ναυάγια. Η κορυφαία του ανακάλυψη ήταν το ιστορικό “La Therese” το 1976, όπου στη συνέχεια σε συνεργασία με τον μεγάλο ερευνητή Ζακ Ιβ Κουστώ, ταξίδεψαν κι εξερεύνησαν μαζί πάνω στο ιστορικό πλοίο “Καλυψώ”.

7

89

calypso_02lg

Πηγή:iscreta.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ