Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρητικός, λεβέντης και… Παναθηναϊκός: Συνέντευξη με τον διεθνή μπασκετμπολίστα Χρήστο Μαρτσάκη

Δημοσιεύτηκε

στις

Μαρτσάκης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Χανιώτης διεθνής αθλητής στο μπάσκετ με αμαξίδιο, Χρήστος Μαρτσάκης μιλάει στο Daynight.gr  για την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, την μεγάλη πρόκληση της Εθνικής Ελλάδας και την ομάδα που αγωνίζεται και λατρεύει, τον Παναθηναϊκό!

Σε ηλικία μόλις 16 ετών έχασε το πόδι του λόγω ενός ιατρικού λάθους που ακολούθησε το αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη. Ο ακρωτηριασμός του όμως,  όχι μόνο δεν τον κατέβαλε, αλλά 21 χρόνια μετά, δίνει το καλύτερο παράδειγμα σε όλους όσοι ζουν με αναπηρία. Ο εκ Χανίων ορμώμενος, Χρήστος Μαρτσάκης, επί 18 χρόνια αθλητής του μπάσκετ με αμαξίδιο, βασικό στέλεχος της Εθνικής αλλά και του Παναθηναϊκού ΑμεΑ, ανοίγει την καρδιά του και μας μιλάει για όλα.

Τις καθημερινές δυσκολίες που καλούνται να ξεπεράσουν τα άτομα με αναπηρία, την αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται από τον κόσμο προς τα ΑμεΑ και τα οφέλη του αθλητισμού για τον ίδιο αλλά και για όσους ζουν με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, αναφέρεται στην Εθνική ομάδα και το μεγάλο ραντεβού του προσεχούς Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, τον αθλητισμό ΑμεΑ στην Κρήτη και φυσικά την μεγάλη του αγάπη, τον Παναθηναϊκό του οποίου πέρα από οπαδός, είναι αρχηγός και στυλοβάτης! 

 

Πες μας αρχικά δύο λόγια για το ατύχημα σου. Πόσα χρόνια ζεις με πρόσθετο μέλος και ποιες είναι οι δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει;
Είχα ένα ατύχημα στις αρχές του 1999, ζω δηλαδή 21 με τεχνητό μέλος. Τράκαρα στο κέντρο των Χανίων με τη μηχανή μου, πέφτοντας πίσω από ένα ΙΧ. Το γεγονός βέβαια ότι είμαι ακρωτηριασμένος οφείλεται σε ιατρικό λάθος που ακολούθησε κι όχι στο ατύχημα… Τώρα, όσον αφορά στις δυσκολίες  για κάποιον με κινητική αναπηρία είναι δυστυχώς πάρα πολλές. Οι βασικές αιτίες είναι δύο. Αρχικά, δεν υπάρχουν υποδομές, ειδικά για όσους κινούνται σε αμαξίδιο! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινηθεί κάποιος στην πόλη του άνετα. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόνοια και πιο συγκεκριμένα δουλείες για τα  με αναπηρία. Η δεύτερη αιτία είναι η αντίληψη και η αντιμετώπιση από τους αρτιμελείς… Αυτό ειδικά αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα.

 

Θεωρείς δηλαδή ότι η αντιμετώπιση της κοινωνίας δυσχεραίνει τη θέση σας;
Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται κάπως τα τελευταία χρόνια αλλά δυστυχώς ακόμα και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, ο αρτιμελής δεν θα σεβαστεί κάποιον άνθρωπο με αναπηρία. Υπάρχουν περιπτώσεις οπού παιδιά υφίστανται bullying λόγω της κατάστασης τους και γενικά δεν γίνονται αποδεκτοί…  Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι σήμερα μπορεί να είναι αρτιμελής, αύριο όμως όχι. Είναι όλα στη ζωή. Επίσης θέλω να πω ότι η ζωή δεν τελειώνει με την αναπηρία…

 

Μίλησε μας για κάποιες από τις πρακτικές δυσκολίες που καλείστε να αντιμετωπίσετε καθημερινά
Είναι πάρα πολλές. Από το να μην δουλεύει το ασανσέρ το Μετρό, να έχει παρκάρει κάποιος πάνω σε ράμπα αναπήρων, να θέλεις να πας σ’ ένα κατάστημα όπου τελικά δεν είναι προσβάσιμο, μέχρι και το σπίτι που θα επιλέξεις να μένεις… Όλα αυτά είναι σημαντικά προβλήματα που καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα. 

 

Τι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθούν οι συνθήκες αυτές;
Αρχικά, θα πρέπει να γίνει αλλαγή νοοτροπίας σε μερίδα του κόσμου. Θα πρέπει να σεβαστούν, όχι να λυπηθούν τα άτομα με αναπηρία! Επίσης, πρέπει να υπάρξει συστηματική ενημέρωση ξεκινώντας από τα σχολεία. Να δημιουργηθούν υποδομές και φυσικά να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός ώστε παιδιά με αναπηρία να βρίσκουν εργασία. 

 

Πάμε στον αθλητισμό. Πόσο θεωρείς ότι σε έχει βοηθήσει η ενασχόληση σου με τον αθλητισμό;
Με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Γενικά ο αθλητισμός είναι πάρα πολύ σημαντικός κι ακόμα περισσότερο για άτομα με αναπηρία. Εμάς μας βοηθάει λίγο περισσότερο. Ότι κι αν μας συμβεί δεν πρέπει να κλειστούμε στο σπίτι μας. Οφείλουμε να το ξεπεράσουμε, να βγούμε έξω και να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Πραγματικά, η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη ψυχοθεραπεία. 

 

Είσαι διεθνής με την Εθνική ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο. Το καλοκαίρι του 2019 είχατε μια πολύ σημαντική επιτυχία κατακτώντας το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας.
Ήταν σίγουρα μια σπουδαία επιτυχία! Εξ αρχής είχαμε ως στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης που θα μας έδινε και την άνοδο . Πάρα τις δυσκολίες μετά την ήττα της πρεμιέρας , συγκεντρωθήκαμε στον στόχο και τα καταφέραμε. Σίγουρα, η παρουσία του πολύ έμπειρου ομοσπονδιακού προπονητή, βοήθησε πολύ σ’ αυτό.

 

Θεωρείς ότι αυτή η επιτυχία σηματοδοτεί την άνοδο του αθλήματος στην Ελλάδα;
Σίγουρα το μπάσκετ με αμαξίδιο έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Το Πρωτάθλημα έχει δυναμώσει όπως και το επίπεδο της Εθνικής μας. 

 

Ακολουθεί το Ευρωπαϊκό της Αθήνας τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μια πολύ σημαντική διοργάνωση.
Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό ότι θα φιλοξενήσουμε στην Αθήνα την διοργάνωση. Πιστεύω ότι αρχικός στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία και γιατί όχι να είμαστε τελικά στην τριάδα. Βέβαια, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία, έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα στην προετοιμασία μας. Ταυτόχρονα, θα λείψει ο κόσμος από το γήπεδο, κάτι στο οποίο αρχικά είχαμε ποντάρει μιας και το τουρνουά θα γίνει στην χώρα μας…

 

Τα τελευταία δύο χρόνια αγωνίζεσαι στον Παναθηναϊκό. Μία νεοσύστατη ομάδα που κέρδισε την άνοδο της στην πρώτη κατηγορία και δείχνει ότι ήρθε για να μείνει στο χώρο.
Σίγουρα το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός που είναι αγαπημένη μου ομάδα από παιδί, δημιούργησε ομάδα μπάσκετ με αμαξίδιο ήταν κάτι πολύ ευχάριστο. Το ότι φόρεσα την πράσινη φανέλα ήταν και είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα για έμενα. Ταυτόχρονα, η παρουσία του Παναθηναϊκού έχει αναδείξει ακόμα περισσότερο το άθλημα και έχει αυξήσει το ενδιαφέρον του κόσμου. Σε όλα τα εντός αλλά εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας, δίνουν το παρών 200-300 φίλοι μας, αριθμοί σημαντικοί για το άθλημα. Φυσικά… πανικός γίνεται και στην Κρήτη σε κάθε επίσκεψη μας σε Χανιά και Ηράκλειο! 

 

Το πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι προ των πυλών. Οι φετινοί στόχοι;
Θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει ήδη πολλά σημαντικά πράγματα ως ομάδα. Την άνοδο στην πρώτη μόλις σεζόν. Την πρώτη θέση, χωρίς ήττα, στο περσινό πρωτάθλημα που τελικά διεκόπη λόγω του  Covid και φέτος πιστεύω ότι θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Θα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί από πέρυσι. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα αλλά και το κύπελλο Ελλάδας. Αυτό που εύχομαι είναι η κατάσταση με την πανδημία να ξεπεραστεί και να καταφέρει ο κόσμος να είναι δίπλα μας και φέτος. 

Κλείνοντας, θέλεις να μας μιλήσεις για τον αθλητισμό ΑμεΑ στην Κρήτη που είναι και ο τόπος καταγωγής σου;
Στην παρούσα φάση, στην Κρήτη υπάρχουν δύο ομάδες μπάσκετ με αμαξίδιο, η μία στα Χανιά και η άλλη στο Ηράκλειο. Το γεγονός αυτό είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Όμως, σε μια περιοχή όπως η Κρήτη, όπου δυστυχώς τα ατυχήματα στην άσφαλτο είναι συχνό φαινόμενο, θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπήρχε ακόμα πιο έντονη αθλητική δραστηριότητα. Ιδανικά, σε όλους του νομούς.

Διαβάστε επίσης:

Παναθηναϊκός ΑμεΑ: Το τμήμα που κάνει περήφανους όλους τους Παναθηναϊκούς | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ