Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

ΒΟΑΚ: Έρχεται και δεύτερη προσφυγή κατοίκων για τη χάραξη του δρόμου

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διευρύνεται η «βεντάλια» των αντιδράσεων και των νομικών κινήσεων κατά της χάραξης του νέου ΒΟΑΚ στη δυτική Κρήτη, καθώς, μετά από τους κατοίκους της Επισκοπής που κάλεσαν τον Δήμο Ρεθύμνου να προσβάλει στο ΣτΕ τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Χανιά-Χερσόνησος», και οι κάτοικοι στα Δράμια καλούν κι αυτοί με τη σειρά τους τον Δήμο Αποκορώνου να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Το αίτημα που κατατέθηκε από την Τοπική Κοινότητα Φυλακής και Δραμίων, και παρουσιάζει σήμερα το neakriti.gr, αφορά – όπως και στην περίπτωση του αντίστοιχου αιτήματος από πλευράς Επισκοπής στον Δήμο Ρεθύμνου – στη χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα «Βρύσες-Ατσιπόπουλο», για την οποία ζητούν μετατόπισή της νοτιότερα ώστε να μην πληγεί – όπως επισημαίνουν – η γενικότερη παραγωγική, οικονομική και τουριστική δραστηριότητα, αλλά και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Το αίτημα στον Δήμο Αποκορώνου

Στο έγγραφο προς τον Δήμο Αποκορώνου επισημαίνεται από πλευράς Τοπικής Κοινότητας: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου με την 93/2021 απόφασή του διαφώνησε όσον αφορά στη χάραξη του ΒΟΑΚ, προτείνοντας νοτιότερα τη χάραξη στο ύψος του οικισμού των Δραμίων, καθώς και με την υπ’ αριθμόν 12/2022 αποφάσισε την αίτηση θεραπείας κατά της έγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής. Το Τοπικό Συμβούλιο Δραμίων ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να προσλάβει δικηγόρο ειδικευμένο για τέτοιου είδους υποθέσεις, με την κάλυψη των εξόδων αυτού, για να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων όσον αφορά στη χάραξη του ΒΟΑΚ, ώστε να ασκήσει προσφυγή».

Η επιστολή σε Περιφέρεια-ΤΕΕ/ΤΔΚ

Μάλιστα, η Τοπική Κοινότητα απέστειλε στον περιφερειάρχη Κρήτης, στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων και στο Παράρτημα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας το έγγραφο αίτημα που είχε καταθέσει προ ημερών στον Δήμο Αποκορώνου, καλώντας τον να βάλει μπρος τις διαδικασίες κατάθεσης προσφυγής στο ΣτΕ με σκοπό την ακύρωση της ΑΕΠΟ του έργου, ως προς τη χάραξη του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα “Βρύσες-Ατσιπόπουλο”.

«Σας κοινοποιούμε το έγγραφό μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αποκορώνου, με το οποίο ζητάμε να προσφύγει στο ΣτΕ για ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου ΒΟΑΚ στο τμήμα “Βρύσες-Ατσιπόπουλο”, και σας καλούμε για άλλη μια ακόμη φορά να σταθείτε στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, ασκώντας όλα τα μέσα ένδικης προστασίας που προβλέπονται από τον νόμο, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, προκειμένου το ΣτΕ να ακυρώσει τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες και τις αποφάσεις των εκπροσώπων τους.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Φυλακής και Δραμίων, Ιωάννης Ντουροπολάκης».

Η κίνηση αυτή εκ μέρους της Τοπικής Κοινότητας Φυλακής και Δραμίων Αποκορώνου δεν προξενεί βεβαίως ιδιαίτερη έκπληξη. Φορείς και κάτοικοι από τα Δράμια είχαν υπογραμμίσει εδώ και καιρό την αναγκαιότητα η προωθούμενη χάραξη του νέου αυτοκινητοδρόμου να μετατοπιστεί νοτιότερα της δεξαμενής του ΤΟΕΒ Δραμίων, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί ο χαρακτήρας και η παραγωγική, οικονομική και τουριστική δραστηριότητα. Οι ίδιοι είχαν ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών και την κυβέρνηση να αφουγκραστούν τα δίκαια – όπως σημειώνουν – αιτήματά τους και να αλλάξουν τη σημερινή προτεινόμενη χάραξη, η οποία θεωρούν ότι καταστρέφει την παραγωγική ζώνη των Δραμίων Επισκοπής και επιχωματώνει περίπου 1.000 στρέμματα γης.

Η προσφυγή από την Επισκοπή… και το αίτημα στον Δήμο Ρεθύμνου

Η κινητοποίηση από πλευράς της Τοπικής Κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας στα Δράμια Αποκορώνου έρχεται σε συνέχεια των προετοιμασιών που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Επισκοπής, προς νομική πλέον κατεύθυνση. Όπως είχαμε γράψει αναλυτικά σε σχετικό δημοσίευμά μας, διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι από την Επισκοπή Ρεθύμνου καλούν τον Δήμο Ρεθύμνου να πάρει θέση και να συμπαραταχθεί μαζί τους, προσφεύγοντας κι αυτός στο Συμβούλιο της Επικρατείας… Στην επιστολή-αίτημα, η οποία κοινοποιήθηκε και στο Παράρτημα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επισημαίνονταν τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα εξουσιοδοτήσαμε δικηγορικό γραφείο Αθηνών προκειμένου να παρασταθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας και να υποστηρίξει την αίτηση ακύρωσης των κατοίκων Επισκοπής Ρεθύμνου κατά της εκδοθείσας απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου ΒΟΑΚ “Χανιά-Ηράκλειο” και ειδικότερα κατά το μέρος που αφορά τη χάραξη στο τμήμα “Βρύσες-Ατσιπόπουλο”.

Σας υπενθυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη ο δήμαρχος Ρεθύμνου έχει δημόσια τοποθετηθεί για αυτό το θέμα και έχει παραδεχτεί ότι από το υπουργείο δεν ελήφθησαν υπόψη οι υποδείξεις του Δήμου σας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Κρήτης για μια πιο νοτιότερη χάραξη του ΒΟΑΚ στο κομμάτι του δυτικού Ρεθύμνου. Αναμένουμε ότι ο Δήμος Ρεθύμνου Θα υποστηρίξει τις εισηγήσεις του προς το υπουργείο για μια νοτιότερη χάραξη και θα προσφύγει στο ΣτΕ μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, προκειμένου να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση, η οποία καταστρέφει επί της ουσίας όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο του δήμου Ρεθύμνου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ