Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο

Δημοσιεύτηκε

στις

ξενοδοχεια κρητη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πλειοψηφία των μονάδων μεταθέτει την επαναλειτουργία τους για τον Ιούνιο, προϋπόθεση για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του τόπου.

Με χαμηλούς ρυθμούς θα επανεκκινήσει ο κλάδος του τουρισμού στο Ρέθυμνο ήδη από τις 15 Μαΐου, όπως έχει επισήμως ανακοινωθεί, με περίπου σαράντα κατά κύριο λόγο μικρές ξενοδοχειακές μονάδες του νομού να προετοιμάζονται για να υποδεχτούν μεμονωμένους επισκέπτες. Οι κρατήσεις παραμένουν καθηλωμένες και μέχρι σήμερα οι προγραμματισμένες αφίξεις είναι λίγες και αυτές βέβαια με ερωτηματικό, καθώς υπάρχει ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων και ανατροπών στον προγραμματισμό των πτήσεων γι’ αυτό και όλα, όπως εξηγούν οι ξενοδόχοι, παραμένουν μέχρι στιγμής υπό αίρεση.

Η κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, δεν αφήνει προς το παρόν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, γι’ αυτό και βασικό ζητούμενο για τους φορείς του κλάδου παραμένει η ταχύτατη εξέλιξη των εμβολιασμών, ώστε να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά και η πιστή εφαρμογή των μέτρων, ώστε το Ρέθυμνο και συνολικά το νησί να πρασινίσει, ώστε να αποτελέσει έναν υγειονομικά ασφαλή προορισμό που θα μπορούν να επιλέξουν οι δυνητικοί επισκέπτες από την Ευρώπη και όχι μόνο.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξενοδόχοι έχουν μεταθέσει χρονικά την επαναλειτουργία των μονάδων τους για τον Ιούνιο, εκτιμώντας ότι μέχρι τότε το αρνητικό κλίμα θα έχει αντιστραφεί και οι κρατήσεις θα επανεκκινήσουν. Είναι για τους ίδιους δεδομένο πλέον ότι το μέλλον της σεζόν θα κριθεί από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, επισημαίνουν ωστόσο ότι η χρονιά θα είναι καλή εφόσον η επιδημιολογική εικόνα του νησιού είναι αντιστοίχως καλή. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα είναι αρνητικά και μάλιστα ίσως και χειρότερα από πέρυσι. Από τα μέσα Ιουνίου και μετά άλλωστε αναμένεται να αρθούν και οι ταξιδιωτικοί προορισμοί που υπάρχουν από τις σκανδιναβικές χώρες και την Αγγλία που αποτελούν παραδοσιακές τροφοδότριες χώρες του κρητικού τουρισμού μαζί με τους Ρώσους οι οποίοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα διευθετηθούν ότι τεχνικές λεπτομέρειες για τη διευκόλυνση των ταξιδιών τους, θα επιλέξουν Κρήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στα πολύ θετικά κατατάσσουν οι φορείς του τουρισμού τη χθεσινή έγκριση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό EU COVID-19» – αντί για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όπως προτείνεται από την επιτροπή – θα πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο που έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή, εναλλακτικά, ότι έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ covid ή έχει αναρρώσει. Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελoύν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, λένε οι ευρωβουλευτές.

Τόσο το κοινοβούλιο όσο και το συμβούλιο είναι τώρα έτοιμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή δοκιμές, σύμφωνα με το ευρωκοινοβούλιο.

Αναλυτικά:

Με ελάχιστα ξενοδοχεία η επανεκκίνηση του τουρισμού στο Ρέθυμνο το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου

Η επανεκκίνηση του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου στο Ρέθυμνο θα γίνει με ελάχιστα ξενοδοχεία να ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχτούν επισκέπτες, καθώς οι κρατήσεις είναι πολύ χαμηλές και οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες μεταθέτουν την επαναλειτουργία τους για τον Ιούνιο περιμένοντας το κακό κλίμα να αναστραφεί και την επιδημιολογική εικόνα του τόπου να βελτιωθεί, ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από τους τουρίστες επισκέπτες.

Η εικόνα παραμένει θολή και για κάποιους πολύ αρνητική, με δεδομένο ότι ο Νομός Ρεθύμνου βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο», όπως και ο νομός Χανίων, ενώ συνολικά η Κρήτη στον ευρωπαϊκό επιδημιολογικό χάρτη, ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο αξιολογούν ευρωπαίοι δυνητικοί επισκέπτες, είναι κόκκινη, άρα και όχι πια ελκυστική ως τόπος προορισμού. Οι οποίες κρατήσεις υπάρχουν για το δεύτερη δεκαπενθήμερο του Μαΐου αφορούν σε μεμονωμένους επισκέπτες και αυτές δεν χαρακτηρίζονται αξιόλογες για να μιλά κανείς για επανεκκίνηση του τουρισμού, τουλάχιστον όχι όπως τον είχαμε συνηθίσει στην προ covid εποχή.

Σαράντα περίπου μικρές και οικογενειακές κατά κύριο λόγο ξενοδοχειακές μονάδες και μετρημένες στα πέντε δάχτυλα μεγάλες μονάδες του Ρεθύμνου ετοιμάζονται να ανοίξουν μετά τις 15 του Μαΐου, βάζοντας πάντα όμως ένα ερωτηματικό, καθώς πλέον εξαιτίας της πανδημίας και κράτηση δεν είναι σίγουρη μέχρι να υλοποιηθεί. Τόσο η απόφαση του ίδιου του πελάτη όσο και οι αεροπορικές εταιρίες μπορούν να ανατρέψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τον όποιο προγραμματισμό έχουν κάνει λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την τελική απόφαση των πελατών.

Πράκτορες και ξενοδόχοι εκτιμούν πως η τουριστική κίνηση τον Μάιο θα είναι μικρή έως και ανεπαίσθητη, ευελπιστώντας πως τα δεδομένα θα αλλάξουν τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν συνολικά όλα τα ξενοδοχεία με αυξημένες πληρότητες. Οι ξενοδόχοι ελπίζουν, υπό προϋποθέσεις, επισημαίνοντας πως συνολικά η Κρήτη πρέπει να είναι «πράσινη» αν θέλει να προσελκύσει κόσμο όσο νωρίτερα γίνεται και όχι μόνο από τα τέλη Ιουνίου. Η εξέλιξη των εμβολιασμών τόσο σε ό,τι αφορά το ρυθμό όσο και τον αριθμό των πολιτών που εμβολιάζονται είναι άμεσα εξαρτημένη με την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος και των κρατήσεων, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, καθώς επισημαίνουν πως κανένας επισκέπτης δεν θα επιλέξει έναν προορισμό που είναι κόκκινος. Αντίθετα η Κρήτη έχοντα ήδη αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα μόλις γίνει πράσινη θα μπορέσει να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής πίτας.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, ανέφερε: «Δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και οι κρατήσεις παραμένουν καθηλωμένες. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι και όταν ξεκινήσει η σεζόν, που προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα γίνει πριν τα τέλη Ιουνίου. Κάποια λίγα ξενοδοχεία κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να ανοίξουν από τις 15 του επόμενου μήνα. Υπάρχει μεν ενδιαφέρον, και πολλοί συνάδελφοι είναι πρόθυμοι να επαναλειτουργήσουν, τότε όμως όλα αυτά είναι με ερωτηματικό μέχρι και την τελευταία στιγμή αν δεν επιβεβαιωθούν οι όποιες κρατήσεις υπάρχουν. Υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής και από τα τουριστικά γραφεία και από τις αεροπορικές εταιρείες. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αλλάζουν, οι απαγορεύσεις που ισχύουν σε Γερμάνια, Γαλλία, Αγγλία και Σκανδιναβία επηρεάζουν σημαντικά τον τουριστικό χάρτη του Ρεθύμνου. Πάντως η εκτίμησή μου είναι ότι πριν τα τέλη Ιουνίου δεν θα δούμε τουρίστες σε αριθμό τέτοιο που να μιλάμε για ουσιαστικό άνοιγμα του τουρισμού. Θα έρθουν πτήσεις στην Κρήτη εκείνο το διάστημα, θα ανοίξουν και κάποια ξενοδοχεία όχι όμως κάτι ουσιαστικό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει η Κρήτη να πρασινίσει, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού για να επανεκκινήθεί ο κλάδος. Θα κάνουμε υπομονή ευελπιστώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων, Στράτος Μπερέτης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της σεζόν εκτιμώντας πως οι πληρότητες θα είναι υψηλές το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος: «Σιγά σιγά ξεκαθαρίζει το τοπίο. Βέβαια τον Μάιο τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Οι πτήσεις ακυρώνονται ή αλλάζουν την τελευταία στιγμή, οπότε ανατρέπεται ο όποιος προγραμματισμός και δημιουργούν θέματα στους μεμονωμένους πελάτες. Στις 15 Μαΐου έχει ανακοινωθεί ότι ξεκινάνε οι πτήσεις της TUI Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας μένει βέβαια να το δούμε. Αγγλία και Σκανδιναβία δεν φαίνεται να ξεκινούν πτήσεις πριν τον Ιούνιο. Δεν περιμένουμε πολλά πράγματα η αλήθεια είναι τον Μάιο. Ευελπιστούμε ότι με την εξέλιξη του εμβολιασμού και με μια πράσινη Κρήτη ότι τα πράγματα θα πάνε καλυτέρα μετά τον Ιούνιο.

Υπέρ ενός «Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid-19» οι ευρωβουλευτές για ελεύθερη μετακίνηση στην Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό που επανεπιβεβαιώνει το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ε.Ε. ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ ενός «πιστοποιητικού της Ε.Ε. για τη νόσο Covid-19» αντί ενός «Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού» σύμφωνα με την Πρόταση της Κομισιόν και υποστηρίζουν ότι οι κανόνες θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ το πολύ για 12 μήνες.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα βεβαιώνει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είτε έχει λάβει αρνητική διάγνωση μετά από διεξαγωγή τεστ στο πρόσφατο παρελθόν, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο. Ωστόσο, τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα, ούτε να αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης, τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η νομοθετική πρόταση που αφορά τους υπηκόους της Ε.Ε. εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 31 αποχές, ενώ η πρόταση για τους υπηκόους τρίτων χωρών εγκρίθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 70 αποχές.

Σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της Ε.Ε. για τη νόσο COVID-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

Το Κοινοβούλιο θέλει να διασφαλίσει ότι το πιστοποιητικό θα είναι παράλληλα συμβατό με οποιαδήποτε πρωτοβουλία ληφθεί από τα κράτη μέλη, η οποία θα πρέπει επίσης να τηρεί το ίδιο κοινό νομικό πλαίσιο.

Τα κράτη μέλη πρέπει να δέχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται σε άλλα κράτη μέλη για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων («EMA») εμβόλια στην Ε.Ε. (προς το παρόν έχουν εγκριθεί αυτά των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Janssen), υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα δέχονται επίσης πιστοποιητικά εμβολιασμού που έχουν εκδοθεί από άλλα κράτη μέλη και αφορούν εμβόλια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για επείγουσα χρήση.

Τα πιστοποιητικά θα ελέγχονται για την πρόληψη περιστατικών απάτης και πλαστογράφησης, ενώ θα ελέγχεται επίσης και η γνησιότητα των ηλεκτρονικών σφραγίδων που περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που θα βρίσκονται στα πιστοποιητικά δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν στα κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. Ο κατάλογος των φορέων που θα επεξεργάζονται τα δεδομένα θα είναι δημόσιος, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, βάσει του γενικού κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων («GDPR»).

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν, τέλος, ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 πρέπει να παράγονται σε μεγάλη κλίμακα, να διατίθενται σε προσιτές τιμές και να κατανέμονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και παράδοσης.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν χθες το πρωί. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο είναι πλέον σε θέση να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου.

Ικανοποίηση στον τουριστικό κλάδο

Οι τομείς αεροπορίας, ταξιδιών και τουρισμού επικροτούν την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα «Πιστοποιητικά EU Covid-19», η οποία θέτει σε κίνηση τις τελικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

Ο ΗΑΤΤΑ, μέλος της ECTAA, σε σχετική ανακοίνωση τονίζει:

«- Οι τομείς της αεροπορίας, των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη καλωσορίζουν πλήρως την χθεσινή ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον προτεινόμενο Κανονισμό της Ε.Ε. για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, η οποία θέτει σε κίνηση τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ταχεία δράση και η ευθυγράμμιση μεταξύ των θεσμικών οργάνων είναι πλέον κρίσιμης σημασίας για να καταστούν τα πιστοποιητικά λειτουργικά έως τον Ιούνιο και να διασφαλισθεί η αμοιβαιότητα με συστήματα εκτός Ε.Ε. Τα κοινά, διαλειτουργικά, ασφαλή και συμμορφούμενα με τον GDPR πιστοποιητικά υγείας αντιπροσωπεύουν ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων εντός της Ε.Ε. και το άνοιγμα των ταξιδιών με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο, μέσω της χαλάρωσης και, τελικά, της άρσης των τρεχόντων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η θέση του Κοινοβουλίου επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αρχική πρόταση:

  • Συμφωνήθηκε ένα νέο όνομα, «Πιστοποιητικό EU Covid-19», προκειμένου να το καταστήσει σαφέστερο στους πολίτες της Ε.Ε., καθώς και για να περιορίσει τη χρήση των πιστοποιητικών μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
  • Δωρεάν και προσβάσιμοι έλεγχοι (test): Οι έλεγχοι είναι απολύτως απαραίτητοι στη μάχη κατά του Covid-19 και η απαίτηση διεξαγωγής ελέγχων πριν από την αναχώρηση (συχνά PCR test) δεν πρέπει να δημιουργεί οικονομικό ζήτημα μεταξύ των ταξιδιωτών. Με τα test να κυμαίνονται από 10 έως 150 €, είναι σαφές ότι το υψηλό αυτό κόστος θα μπορούσε να αποτρέψει το ταξίδι – κυρίως όταν πρόκειται για οικογένειες.
  • Πλήρης ισότητα μεταξύ εμβολιασμένων και ελεγμένων πολιτών: Δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα, όπως καραντίνα ή περαιτέρω έλεγχοι, στους ταξιδιώτες που παρουσιάζουν έγκυρο «Πιστοποιητικό EU Covid-19».

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις στέλνουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα από το Κοινοβούλιο σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Δεν πρόκειται για προνόμιο -πρόκειται για δικαίωμα∙ έναν από τους πυλώνες της ενιαίας αγοράς που κατοχυρώνεται στις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η ασφαλής και γρήγορη αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι και δυνατή και ζωτικής σημασίας – όχι μόνο για τους παραθεριστές, αλλά και για τους διασυνοριακούς εργαζόμενους και για τους πολίτες, που θα μπορούν να επισκέπτονται πιο εύκολα τις οικογένειές τους μόλις τεθούν σε λειτουργία τα πιστοποιητικά. Οι διαδικασίες εμβολιασμού στην Ευρώπη συνεχίζονται με αυξανόμενη ταχύτητα, με το 26,5% των πολιτών της ΕΕ να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σε σύγκριση με το 16% πριν από τέσσερις εβδομάδες».

Πηγή: rethnea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ