Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Πάσχα στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου με πατροπαράδοτα έθιμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
0 Shares

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης, το Travel Massive – Chapter Crete, σε συνεργασία με τη Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης – Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, και το Δήμο Ρεθύμνου – Γραφείο Τουρισμού – Πολιτισμού, σας προσκαλούν στο διήμερο εκδηλώσεων την Μεγάλη Πέμπτη 5 και την Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 2018, για να γιορτάσουμε μαζί τα μοναδικά πατροπαράδοτα έθιμα του Πάσχα, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου.

Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, στις 3:30 μ.μ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία Αγίου Ιωάννη Αργυρούπολης:
Ανοικτή ημερίδα – συζήτηση με θέμα «Η παράδοση, εργαλείο ανάπτυξης στο Τουρισμό Υπαίθρου» με αφορμή τα ήθη, τα έθιμα και τους εορτασμούς για την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα, στο τόπο μας και την σύνδεση του τουρισμού με τη παράδοση και τα προϊόντα μας. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ξενάγηση στην Αρχαία Λάππα, από την Αρχαιολόγο Γαβριλάκη Ειρήνη. Το θεματολόγιο και οι εισηγητές:
– «Οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, μοντέλο ανάπτυξης προς μίμηση», Αναστασία Χατζηιώαννου, Project Manager στην EyeWide Digital Marketing, με ειδίκευση στο τομέα του τουρισμού.
– «Οι αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο προσέγγισης επισκεπτών, Mihaela Lica Butler.Βραβευμένη ταξιδιωτική συγγραφέας, ιδρύτρια και κύριος συνεργάτης στην εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων «Pamil Visions Travel»
– «Συνδέοντας τα τοπικά προϊόντα με την τουριστική κατανάλωση», δρ Σταύρος Χατζημαρινάκης. Εκπρόσωπος του Εργαστήριου Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡ.Ε.ΔΟ.ΛΟ.Τ.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.
– «Βιωματικός τουρισμός στις αγροτικές περιοχές: Βιώσιμα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν εκπλήξουν τον επισκέπτη και να ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες», Anula Galewska. Η Anula Galewska είναι ο υπεύθυνος επιχειρησιακής διεύθυνσης στην εταιρεία Urban adventures και συνιδρυτής του Travindy. της ειδησεογραφικής πύλης, για βιώσιμες τουριστικές ειδήσεις.

Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη Αργυρούπολης, από τις 6:00 μμ
Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής.
Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικό φωτισμό. Οι ενορίτες – χωριανοί για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους.
Κάθε “Λαμπάδα” μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι “λαμπάδες” προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο.

Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Παρασκευής
Η λέξη νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας) είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Την Μεγάλη Παρασκευή νηστεύουμε και από το λάδι για να εκφράσουμε τη συμμετοχή μας στο βαρύ πένθος της ημέρας.
Μάλιστα, η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης που χαρακτηρίζει την Κρητική Διατροφή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι Κρητικοί ακολουθούσαν τις νηστείες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις μέρες μας η τήρηση της νηστείας πέρα από τη συμβολή στην καλύτερη υγεία είναι σημαντική, ως πολιτισμικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος και η Ενορία Αργυρούπολης Ρεθύμνης σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη, το Δήμο Ρεθύμνου, το Travel Massive – Chapter Crete και εφέτος θα προσφέρουν, τηρώντας το έθιμο, μετά από την ολοκλήρωση της περιφοράς του επιταφίου και της λειτουργίας της Μ. Παρασκευής (περί τις 22:30), νηστίσιμα και αλάδωτα παραδοσιακά Κρητικά φαγητά, που έχουν παρασκευάσει οι γυναίκες του χωριού με την καθοδήγηση των επαγγελματιών Σεφ και του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας.

Οι χορηγοί της ημερίδας – συζήτησης «Η παράδοση, εργαλείο ανάπτυξης στο Τουρισμό Υπαίθρου» την Μ. Πέμπτης 8 Απριλίου είναι: Arcus Suites, Crete Urban Adventures, Argophilia Travel News, Cretan Unique Lodges, Strata Walking Tours, Ancient Lappa Tavern.

Για το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Αργυρούπολης
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Δεληγιαννάκης Γιάννης Δαφνομίλης Αντρέας

Λίγα λόγια για το χωριό της Αργυρούπολης

Το χωριό της Αργυρούπολης βρίσκεται χτισμένο στα ερείπια της Αρχαίας Λάππας, στην καρδιά της Κρήτης στο νομό Ρεθύμνου. Ο οικισμός της είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέος από το 1983 και σήμερα ο επισκέπτης στο διάβα του, μπορεί να συναντήσει ανάμεσα στα Μινωικά, τα Ελληνιστικά, τα Βυζαντινά αλλά και Ρωμαϊκά ερείπια, κατοικίες από την περίοδο των Ενετών, αλλά και παραδοσιακά Κρητικά σπίτια. Είναι γεμάτο ίχνη αρχαίου αλλά και νεότερου πολιτισμού. Μέσα, αλλά και γύρω από το χωριό υπάρχουν ανασκαμμένα τμήματα της αρχαίας πόλης, ρωμαϊκά κατάλοιπα, ενετικά κτίσματα με υπέροχα θυρώματα και βυζαντινές εκκλησίες. Η περιοχή είναι φημισμένη για τις πηγές της Αγίας Δύναμης, ένα κατάφυτο μέρος με νερά που κυλούν από κάθε σημείο, αλλά και την νεκρόπολη της Αρχαίας Λάππας, στην περιοχή των Πέντε Παρθένων.

Λίγα λόγια το Travel Massive
Το Travel Massive είναι η μεγαλύτερη κοινότητα σε όλο τον κόσμο, για την τουριστική βιομηχανία. Συνδέει πάνω 39.000 μέλη σε 149 «κεφάλαια» που περιλαμβάνουν: επαγγελματίες ηγέτες στη τουριστική βιομηχανία, ειδικούς στο χώρο, νεοφυής εταιρίες, ανθρώπους του marketing, δημιουργούς περιεχομένου και προορισμούς σε 180 διαφορετικές χώρες. Όλοι έτοιμοι να μοιραστούν ιδέες και συνεργαστούν ώστε να διαμορφώσουν ριζικά τον Παγκόσμιο τουρισμό. Το Travel Massive Κρήτη είναι από τα «Κεφάλαια» αυτής διαδικτυακής κοινότητας που σαν σκοπό έχει να συγκεντρώσει τους ανθρώπους του τουρισμού και τις απόψεις τους, στο νησί της Κρήτης, βοηθώντας στην καλύτερη προβολή του τόπου μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap