Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Γλέντι γύρω από το ρακοκάζανο στα Χάρκια με τον Γιώργο Παντερμάκη | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
0 Shares

Άνοιξε το καζάνι του Καφτάνη στα Χάρκια και το γλέντι κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

Το καζάνεμα, η απόσταξη των στέμφυλων για την παραγωγή του λατρεμένου ποτού των κρητικών δεν είναι μία ακόμη δουλειά που έχει να κάνει ο κρητικός μέσα στη χρονιά.

Είναι ίσως, η πιο χαρούμενη εργασία καθώς πάντα συνοδεύεται η διαδικασία της απόσταξης από εκλεκτή παρέα. Και να θέλεις να βγάλεις τη ρακή σου μόνος, δεν μπορείς.

Αλλά και όσους και να καλέσεις πάλι δεν είναι αρκετοί, αφού θα υπάρξει εκείνος που θα παραπονεθεί ότι δεν τον κάλεσες.


Φέτος στο καζάνι στα Χάρκια, απόλαυσαν την διαδικασία της απόσταξης, φίλοι από την Ολλανδία, Χαρκιανοί που μένουν μόνιμα στην Αθήνα και φυσικά φίλοι και συγγενείς των καζανάδων.

Τα στέμφυλα μπήκαν στο καζάνι, τα ξύλα πήραν φωτιά και ο λουλάς άρχισε σιγά-σιγά να τρέχει. Δεν θέλει βιασύνη.


Η έκφραση «τρέχει σαν τη ρακή» σημαίνει πως η βρύση δεν έχει πίεση και το νερό βγαίνει αργά και λίγο. Έτσι πρέπει να βγαίνει η ρακή από τον λουλά. Μετράς, και σταματάς εκεί που θέλεις την τσικουδιά. Άλλος τη θέλει δυνατή, να πίνει μια-δυο και άλλος τη θέλει πιο ελαφριά να μπορεί να πιει τρεις-τέσσερις.

Όπως και να έχει συνήθως στα ερασιτεχνικά καζάνια, όπως αυτό στα Χάρκια η ρακή είναι μόνο για φίλους και άρα πρέπει να είναι καθαρή, αγνή από σταφύλια εκλεκτά. Μόλις αρχίσει η απόσταση, παίρνουν και τα κάρβουνα φωτιά. Τα κρέατα είναι άφθονα , αφού ο κάθε καλεσμένος φέρνει και από λίγο. Η ρακή και το κρασί ρέουν άφθονα και ο Γιώργος Παντερμάκης παίρνει την θέση του στον καναπέ, βάζει το λαούτο στο πόδια του και αρχίζει το γλέντι. Οι Χαρκιανοί το γλέντησαν μέχρι αργά, και αρκετές ώρες μετά το τέλος της απόσταξης. Τα τραγούδια ξεσήκωσαν τον κόσμο και κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος. Και του χρόνου!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap