Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

ΡΕΘΥΜΝΟ: Τι «σκαρώνουν» οι ποδηλάτες στην πίστα του Κουμπέ; | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.com.gr

Πρόσφατα μου κέντρισε το ενδιαφέρον μια πίστα στον Κουμπέ που δημιουργήθηκε από λάστιχα αυτοκινήτου, με σκοπό την εκπαίδευση των νέων σε mountain bikes, δείγμα του πόσο πολύ έχει αγκαλιάσει η κοινωνία του Ρεθύμνου την ποδηλασία.

Ακόμα θυμάμαι πόση χαρά έδωσε στην πόλη η δημιουργία των ποδηλατοδρόμων, εξέλιξη που έδωσε την αφορμή να κυκλοφορούν σήμερα στο Ρέθυμνο όλο και περισσότερα ποδήλατα με ασφάλεια και οργάνωση. Τα τελευταία δύο χρόνια ακούγεται αρκετά (και φαίνεται) το ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν αρκούνται σε απλές βόλτες και στρέφονται πλέον στους αγώνες ποδηλάτου.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να περάσω μια βόλτα από την ιδιόμορφη πίστα για να δω “τι παίζει” από κοντά.

Εκεί, στο καθιερωμένο μάθημα νεαρών παιδιών στα mountain bikes, συνάντησα τον προπονητή τους, Στέφανο Λυραντωνάκη, αλλά και τον πρόεδρο του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Ρεθύμνου – Atlas Cycling Team, Χρήστο Τσικιτίκο, ο οποίος φαίνεται να είναι υπαίτιος όλης αυτής της αφοσίωσης τόσων νεαρών παιδιών αλλά και ενηλίκων στην ποδηλασία.

Ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Ρέθυμνου ιδρύθηκε το 1986 στην πόλη του Ρέθυμνου. Είναι επίσημο μέλος της ελληνικής ομοσπονδίας από το 1987. Το 2010 ξεκίνησε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου η ακαδημία ποδηλασίας για παιδιά από 7 έως 18 ετών. Η Ακαδημία λειτουργεί ως φυτώριο ανάδειξης νέων ταλέντων, που θα στελεχώσουν αργότερα το αγωνιστικό τμήμα του συλλόγου.

Στόχος, όπως μου λένε, είναι η εξοικείωση με το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφαλή χρήση και την αποφυγή ατυχημάτων διάμεσου της σωστής κυκλοφοριακής αγωγής και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μετρά (κράνος, σωστή χρήση φρένων, σωστή στάση σώματος, σωστός τρόπος οδήγησης μέσα στην πόλη).

Το επόμενο στάδιο στην ακαδημία περιλαμβάνει γνωριμία με το άθλημα της ποδηλασίας σε όλες της μορφές του (ορεινή ποδηλασία και ποδηλασία δρόμου).

Όπως μου λέει σχετικά ο κ. Χρήστος Τσικιτίκος, είναι λίγα τα άτομα της ακαδημίας που ασχολούνται ενεργά με το αθλητικό κομμάτι της, και δυστυχώς δεν μένει καθόλου χρόνος για την ποδηλασία αναψυχής που όλοι γνωρίσαμε στα πρώτα βήματα αυτής της νοοτροπίας. Αυτό που ευχαριστεί ιδιαίτερα όμως, είναι πως «την τελευταία δεκαετία έχει αλλάξει σταδιακά η παιδεία όλων με την ποδηλασία στο Ρέθυμνο». Ο κ. Στέφανος Λυραντωνάκης επισημαίνει ότι το σωματείο είναι πολύ ενεργό, με 60 αθλητές αυτή τη στιγμή, μικρούς και μεγάλους, σε τροχιά ανάπτυξης και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς και παιδιά για την ποδηλασία. Το γεγονός αυτό γεμίζει με αισιοδοξία και δίνει πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Πέραν της ειδικά διαμορφωμένης πίστας για την εκπαίδευση των mountain bikes, τα παιδιά ακολουθούν την προπόνηση συχνά και στο άλσος νότια της πόλης, στα γνωστά για τους Ρεθυμνιώτες, Πευκάκια. Το σίγουρο είναι πως η ακαδημία δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εξέλιξη των μαθητευόμενων και συμβάλλει με τον δικό της τρόπο στην ενίσχυση της ποδηλατικής κουλτούρας την οποία αν μη τι άλλο ο τόπος μας έχει ανάγκη.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ