Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

273 Shares

Χίλια μπράβο αξίζουν στον Νίκο Κικάκη, έναν άνθρωπο που ξεχωρίζει με όλα όσα καταγράφει καθημερινά γυρίζοντας τα χωριά της Κρήτης. Έχει βάλει σκοπό να μας χαρίσει τις πιο ιδιαίτερες προσωπογραφίες ανθρώπων που μας μεταφέρουν με άμεσο τρόπο ιστορίες από το παρελθόν και ώριμες σκέψεις.

Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής του βίντεο είναι ο μπάρμπα-Αντώνης από το χωριό Αυλή Ηρακλείου. Γνωρίστε αυτόν, την ενδιαφέρουσα ιστορία του και μάθετε μεταξύ πολλών άλλων πώς κάποτε μάζεψε 2,5 τόνους χοχλιούς…

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Ο φωτογράφος Νίκος Κικάκης ταξίδεψε πριν από εβδομάδες μέχρι το μικρό χωριό Αυλή Ηρακλείου για να περάσει μερικές ώρες με τον μπάρμπα-Αντώνη Μπαγιουρούκη.

Ο τόσο αγαπητός παππούς, γεμάτος καλή διάθεση και όρεξη για αφηγήσεις, του χάρισε όπως και σε όλους εμάς όμορφες ιστορίες και στοιχεία από το ξεχασμένο κρητικό παρελθόν.

Η συμπάθεια και η νοσταλγία μας κράτησε πολύ περισσότερο από τα 15 λεπτά του βίντεο. Όλα όσα αφηγήθηκε για την ζωή του ο μπάρμπα-Αντώνης και βεβαίως για μια άλλη εποχή της Κρήτης όταν ήταν νεαρός, έχουν σπουδαία αξία για όλους εμάς που δυστυχώς συχνά δεν στεκόμαστε να συζητήσουμε με ηλικιωμένους. Ανθρώπους που έχουν ζήσει το παρελθόν, έχουν πάντα μια ενδιαφέρουσα ιστορία έτοιμη να μας πουν και πάνω από όλα προσφέρουν σημαντικά αποφθέγματα για την ζωή.

Ο μπάρμπα-Αντώνης μπορεί λίγο πριν 90 του χρόνια να ξεχνάει που και που, αλλά ορισμένες εμπειρίες του έχουν μείνει χαραγμένες. Ιστορίες από τότε που ήταν σπουδαίος σοβατζής, που μαζεύαν στα χωριά χοχλιούς και πρόσεχαν τα ζώα σαν τα μάτια τους για όλα όσα τους προσφέρανε καθημερινά. Μπορεί οι εποχές να ήταν δύσκολες, αλλά αντίστοιχα και οι άνθρωποι ήταν γεροί και γεμάτοι πίστη πως θα κατάφερναν ότι ήθελαν παρά τις αντιξοότητες! Χαρακτηριστική η ιστορία του μπαρμπα-Αντώνη που κάποτε πήγαινε στους Αγίους Αποστόλους στα Καστελιανά για δουλειά με τα πόδια, 2,5 ώρες μακριά για το μεροκάματο…

Όταν παρακολουθείς τέτοια εξαιρετικά και σπάνια βίντεο, πραγματικά η προσοχή σου μένει προσηλωμένη στις κουβέντες που έχουν να πουν οι ηλικιωμένοι πια Κρητικοί. Οι «παππούδες» μας ουσιαστικά που γέμιζαν για δεκαετίες τις «σελίδες» λαογραφίας του νησιού με όλα όσα έπραξαν και έζησαν σε αυτόν τον τόπο…

Δείτε το βίντεο και πολλές ακόμη εξαιρετικές προσωπογραφίες στο youtube κανάλι του Νίκου Κικάκη Θύμηση και νοσταλγία περπατώντας στα χωριά:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap