ΚΡΉΤΗ
Κρήτη: 5+1 παραλίες που δεν πρέπει να χάσεις πριν τελειώσει το καλοκαίρι
Μπορεί το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος, ο καιρός και η ζέστη όμως κάνουν αρκετούς να μην θέλουν να σταματήσουν ακόμη τις βουτιές στις παραλίες.
Οι μονοήμερες εξορμήσεις εντός Σαββατοκύριακου πρέπει να μπουν στο πρόγραμμα, καθώς -δυστυχώς- φτάνουμε στο φινάλε του καλοκαιριού και οι υποχρεώσεις μας ξεκινούν… να τρέχουν.
Για εκείνους λοιπόν που δεν έχουν «χορτάσει» τη θάλασσα και το καλοκαίρι ακόμη δημιουργήσαμε μια λίστα με παραλίες του νησιού που πρέπει να επισκεφτείς πριν τη λήξη του καλοκαιριού.
Παραλίες Σφακίων, Γλυκά Νερά
Τα Γλυκά Νερά βρίσκονται 75χλμ νότια των Χανίων και 4χλμ δυτικά της Χώρας Σφακίων. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες της νότιας Κρήτης, η οποία είναι κρυμμένη ανάμεσα στους ορεινούς όγκους των Σφακίων. Ονομάζεται έτσι από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα, μάλιστα θα δείτε ανοίγματα μέσα στα βότσαλα με νερό που είναι πόσιμο, αν και λίγο γλυφό κάποιες χρονιές.
Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με χαρακτηριστικό βαθυγάλανο χρώμα νερών. Γενικά, ο μόνος τρόπος για να έρθετε εδώ είναι με καραβάκι από τη Χώρα Σφακίων. Ωστόσο για τους πιο τολμηρούς και ψαγμένους υπάρχει ένα κουραστικό μονοπάτι από τα Σφακιά (30′) και από το Λουτρό (60′). Το μονοπάτι από τα Σφακιά είναι λίγο δυσκολότερο και αγχωτικό, λόγω των γκρεμών και του ύψους, αλλά δεν θα σας δημιουργήσει κανένα πρόβλημα αφού συντηρείται συχνά, καθώς αποτελεί τμήμα του μονοπατιού Ε4.
Παραλίες Αγίου Βασιλείου, Αμμόλοφοι
Η περιοχή της Ακουμιανής Γιαλιάς βρίσκεται περίπου 55 χλμ. νότια του Ρεθύμνου στην περιφέρεια του χωριού Ακούμια. Ξεκινάει δίπλα στον τουριστικό οικισμό του Αγίου Παύλου Σαχτουρίων και εκτείνεται βορειοδυτικά για πολλά χιλιόμετρα, ως την Κεραμιανή Γιαλιά. Στο νοτιότερο τμήμα της τεράστιας αυτής παραλίας, στο δυτικό τμήμα του ακρωτηρίου της Μέλισσας και νότια της Τριόπετρας βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες της Κρήτης, οι Αμμόλοφοι του Αγίου Παύλου ή, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, Αλατσόγκρεμνοι. Η παραλία αυτή σχηματίζεται ανάμεσα στο άκρο της Μέλισσας και στον Ακουμιανό Ποταμό που εκβάνει στην τοποθεσία Στόμιο.
Οι Αλατσόγκρεμνοι είναι μια φανταστική αμμουδιά μέσα σε ένα άγριο και μαγευτικό τοπίο με τεράστιους αμμόλοφους. Στη παραλία υπάρχουν λίγες ομπρέλες, αλλά μπορείτε να βρείτε σκιά και ανάμεσα στις μεγάλες σπηλιές που σχηματίζονται περίπου στην μέση της. Λόγω της μεγάλης της έκτασης, η παραλία δεν φαίνεται ποτέ γεμάτη και μπορείτε να κάνετε άνετα ακόμη και γυμνισμό. Το ηλιοβασίλεμα της περιοχής είναι πανέμορφο ενώ η ήρεμη ατμόσφαιρα έχει προσελκύσει στην περιοχή μια πολύ αξιόλογη σχολή γιόγκα και Tai Chi, με μερικούς από τους καλύτερους εκπαιδευτές στο κόσμο. Η μόνη προβληματική κατάσταση που μπορείτε να συναντήσετε είναι οι συχνοί δυτικοί άνεμοι που προκαλούν κύματα πολύ συχνά.
Παραλίες Σητείας, Ίτανος
Η Ίτανος βρίσκεται 96 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 26 χλμ. ανατολικά της Σητείας, λίγο βόρεια από το διάσημο φοινικόδασος στο Βάι. Εδώ βρισκόταν η σπουδαία αρχαία πόλη της Ιτάνου, της οποίας ερείπια υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου υπάρχουν οι τρεις συνεχόμενοι κόλποι της Ερημούπολης με όμορφες παραλίες. Μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας στον αρχαιολογικό χώρο με μια βουτιά στα δροσερά νερά της περιοχής.
Ο δρόμος που φτάνει εδώ σταματάει στη μεσαία αμμουδιά της Ερημούπολης και σταθμεύετε πολύ κοντά στη θάλασσα, σε σημείο που το χειμώνα σχηματίζεται μικρός υγρότοπος. Από εκεί ξεκινούν δύο σύντομα μονοπάτια που οδηγούν στις άλλες δύο παραλίες.
Η πρώτη παραλία βρίσκεται στα νότια, αφού διασχίσετε τον αρχαίο οικισμό της Ιτάνου. Δεν είναι οργανωμένη, έχει ανοιχτόχρωμη άμμο και ήρεμα νερά, ενώ χαρακτηριστικό της είναι οι συστάδες με Κρητικούς Φοίνικες που τροφοδοτούνται από το έλος της Ιτάνου που έχει έκταση περίπου 17 στρεμμάτων. Βόρεια από το χώρο στάθμευσης βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Ερημούπολης, με τα χαρακτηριστικά ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και την ψιλή άμμο. Δεν είναι οργανωμένη, αν και πλέον έχει γίνει αρκετά γνωστή, μαζεύοντας αρκετό κόσμο.
Παραλίες Πυργιωτίσσης, Κομός
Ο Κομός (ή Κομμός) βρίσκεται στην περιφέρεια του χωριού Πιτσίδια, 66 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και μόλις 2 χλμ. βόρεια από τα διάσημα Μάταλα. Είναι ουσιαστικά το νοτιότερο τμήμα της μεγάλης συνεχόμενης παραλίας του κόλπου της Μεσαράς. Όλο το παραλιακό μέτωπο της περιοχής είναι εκτεθειμένο στους δυτικούς ανέμους, που είναι σχετικά συχνοί τα καλοκαίρια και κάποιες μέρες που το κύμα είναι αρκετά ψηλό χρειάζεται προσοχή.
Το βόρειο τμήμα του Κομμού, ο Ποταμός ή το Ποταμόσερμα, είναι γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του γυμνισμού εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που οι χίπις κατέκλυζαν την περιοχή. Τριγύρω υπάρχουν μόνο μερικά αλμυρίκια και χέρσες εκτάσεις, καθώς ο Κομμός βρίσκεται σε προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη.
Νοτιότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κομού, υπάρχει οργανωμένη παραλία με ομπρέλες, ξαπλώστρες, τουαλέτες, ντουζιέρες, καντίνα και ναυαγοσώστη. Τριγύρω υπάρχουν πολλά αλμυρίκια αλλά και αμμοθίνες, όπου μπορείτε να θαυμάσετε τα λευκά κρίνα της άμμου, τα οποία ανθίζουν με το τέλος του καλοκαιριού. Αν θέλετε να βρείτε χώρο για διαμονή ή φαγητό μπορείτε να επιλέξετε το γειτονικό Καλαμάκι, τα Πιτσίδια, ή τα Μάταλα.
Παραλίες Σητείας, Κρινάκια
Αν από τον κεντρικό οικισμό του Ξερόκαμπου κατευθυνθείτε βορειοανατολικά και περάσετε τη μεγάλη αλυκή της περιοχής και μετά το ποτάμι που διαρρέει το φαράγγι Κατσουνάκι, θα φτάσετε σε ένα σημείο με εκτεταμένες αμμοθίνες με πιο χαρακτηριστικό φυτό το λευκό κρινάκι που ανθίζει το φθινόπωρο.
Αφού σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας στο τελευταίο πλάτωμα , περπατήστε στο μονοπάτι που διασχίζει τις αμμοθίνες προσέχοντας να μην προκαλέσετε ζημιά στο εύθραυστο οικοσύστημα, και φτάνετε σύντομα στην εκπληκτική παραλία της Αλώνας, γνωστή κι ως Κρινάκια.
Η παραλία έχει άμμο και ρηχά καταγάλανα νερά, ενώ στα ανατολικά η παραλία διακόπτεται απότομο από υπέροχους βράχους. Στην παραλία δεν υπάρχει καθόλου φυσική σκιά, γι’ αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας ομπρέλα.
Παραλίες Σφακίων, Δώματα
Η μαγευτική παραλία Δώματα βρίσκεται 7χλμ ανατολικά της Σούγιας και 58χλμ νότια των Χανίων, στην περιοχή Τσέσες. Στην παραλία καταλήγει το άγριο και δύσβατο φαράγγι του Κλάδου και του Φλόκου. Η παραλία είναι μαγευτική με ψιλό πεντακάθαρο βότσαλο και καταγάλανα νερά, συνήθως όκμως θολά λόγω υπόγειων πηγών γλυκού νερού. Όπως αναμενόταν στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων δεν υπάρχουν καθόλου δρόμοι και καμία υποδομή, άρα πρέπει να φροντίσετε για τα απαραίτητα. Τα πολλά πεύκα που βρίσκονται πάνω από την παραλία προσφέρουν φυσική σκιά και δυνατότητες κατασκήνωσης, αλλά σε αρκετή απόσταση από τη θάλασσα.
Τα Δώματα είναι μια από τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας και η απομονωμένη της θέση την κρατάει εντελώς παρθένα. Η πρόσβαση στα Δώματα γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει τη Σούγια με την Αγία Ρουμέλη. Το μονοπάτι αυτό είναι ένα πιο απαιτητικά τμήματά του Ε4 στην Κρήτη, καθώς σε μερικά σημεία οι ακτές είναι αρκετά απότομες και η καταπόνηση μεγάλη καθώς ανηφορίζει το βουνό μέχρι και στα 700μ υψόμετρο.
Πηγή: neakriti.gr