Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κραυγή αγωνίας από Κρητικούς επιχειρηματίες: «Ασφυξία» στην αγορά λόγω lockdown

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καμπανάκι κινδύνου για το εμπόριο και για τον επισιτισμό στο Ηράκλειο χτυπούν παραγωγικοί φορείς του νησιού. Το δεύτερο lockdown μηδένισε την αγοραστική κίνηση (αφού… τα πάντα έκλεισαν), με αποτέλεσμα έμποροι και επιχειρηματίες του επισιτισμού να βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Η επανεκκίνηση μιας επιχείρησης απαιτεί υψηλό χρηματικό ποσό, ενώ την ίδια στιγμή η επόμενη μέρα κρίνεται ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς η ύφεση θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι πολλά. Η δεκαετής οικονομική κρίση εξουθένωσε τις αντοχές της εθνικής οικονομίας. Η δημοσιονομική προσαρμοστικότητα που έδειξε η χώρα μας την οδήγησε σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η Ελλάδα κλήθηκε να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο. Και τα κατάφερε.
Η υγειονομική κρίση, ωστόσο, όπως ξεκίνησε τους πρώτες μήνες του 2020 δημιούργησε νέα προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, τα ευρωπαϊκά κράτη έκλεισαν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσε το αποτύπωμα που άφησε η κρίση να είναι βαθύ.
Η Ελλάδα έχει ένα ευάλωτο κοινωνικό μοντέλο, με την έννοια πως οι μισθοί ακόμη και στα μέσα και υψηλά κλιμάκια είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί σε σχέση με τους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Το πρώτο κύμα της πανδημίας έληξε με τις επιχειρήσεις να καταγράφουν μείωση εσόδων. Κυκλοφορία χρήματος δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα η ύφεση και η ανεργία να θεωρούνται αναπόφευκτα.
Τελευταία ανακοίνωση εξέδωσε η Κομισιόν, η οποία υποστήριξε πως στην Ελλάδα προβλέπεται ύφεση της τάξης του 9% το 2020, με ανάκαμψη της τάξης του 5% για το 2021 και 3,5% για το 2022.

Ύφεση 10%

«Είναι ένας αριθμός αρκετά μεγάλος, ο οποίος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος». Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κ. Γιάννης Νικηφόρος, ο οποίος είναι οικονομολόγος. Ο ίδιος υποστήριξε μέσω της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” πως η ύφεση θα είναι διψήφια, η οποία θα αγγίξει το 10%.
«Εγώ νομίζω πως η ύφεση θα είναι διψήφια, τουλάχιστον 10%. Από εκεί και πέρα, οι αριθμοί που δημοσιεύουν η Κομισιόν και οι διεθνείς οργανισμοί εμπεριέχουν στοιχεία πολιτικής. Τέλος του έτους, θεωρώ πως θα υπάρξει μεγάλο ζήτημα στη ρευστότητα και στην επιβίωση πολλών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει κλείσιμο επιχειρήσεων. Θα είναι σημαντική η φτωχοποίηση που θα υποστεί μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας», αναφέρει ο οικονομολόγος.
Ο κ. Γιάννης Νικηφόρος, μεταξύ άλλων, μίλησε για το τι πρέπει και οφείλει να πράξει η κυβέρνηση. Όπως ανέφερε, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι ζήτημα μείζονος σημασίας.
«Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τους διαθέσιμους πόρους. Θα πρέπει να στηριχθούν οι αδύναμοι, καθώς θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να στηριχθούν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί είναι η ραχοκοκκαλιά της εθνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό να προστατευτούν τέτοιες επιχειρήσεις. Οι μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, γιατί έχουν μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», ανέφερε.
«Δεν είμαι απαισιόδοξος και δε νομίζω να έρθει το τέλος της μικρομεσαίας τάξης. Τέτοια σενάρια τροφοδοτούν μια εκρηκτική κατάσταση», τόνισε ο κ. Νικηφόρος, ενώ αναφερόμενος στην Κρήτη είπε: «Δε νομίζω πως θα έχουμε διαφορετικές διακυμάνσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Η τουριστική κίνηση και η αγροτική παραγωγή, όπως θα διαμορφωθεί με τις κακοκαιρίες, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας».
Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ