Βρειτε μας στα Social Media

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Αναβίωσε το έθιμο της «βαρέλας» στο κέντρο του Ηρακλείου! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

βαρέλα τροχαία
Διαφήμιση
Διαφήμιση
1 Share

Το έθιμο της Βαρέλας, κατά το οποίο ο τροχονόμος ρύθμιζε την κυκλοφορία στον λεγόμενο “σταυρό” της πόλης και που την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γέμιζε από δώρα, αναβίωσε η Τροχαία Ηρακλείου σήμερα.

Οι Ηρακλειώτες είχαν την ευκαιρία για μιάμιση ώρα από τις 9 το πρωί, να δουν από κοντά τον τροχονόμο μέσα στη Βαρέλα και να ρυθμίζει την κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι τα παλαιότερα χρόνια, φορείς και πολίτες άφηναν δώρα στην βαρέλα για να ευχηθούν στον τροχονόμο για το νέο έτος.

(Στιγμιότυπο από τη σημερινή Βαρέλα στο κέντρο – φωτογραφία image-services)

Το έθιμο ξεκίνησε το 1936 στην Αθήνα όταν την Πρωτοχρονιά εκείνου του έτους, ο τότε Δήμαρχος Κώστας Κοτζιάς πήγε στον τροχονόμο που ήταν μέσα στη βαρέλα και του άφησε για δώρο δύο γαλοπούλες. Έκτοτε, ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τον αρχηγό της, πήγαιναν κάθε χρόνο στον τροχονόμο στη βαρέλα και αντάλλαζαν ευχές για το νέο έτος.

(Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β’ Στέλιος Καρακούδης διανείμει αλκοτεστ μιας χρήσης – φωτογραφία image-services)

(Στην Βαρέλα βρέθηκε και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης – φωτογραφία image-services)

“Σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς το Τμήμα Τροχαίας Ηρακλείου κάνεδι μία ιστορική αναδρομή με το έθιμο της βαρέλας και τον τροχονόμο η οποία στήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Η βαρέλα χρησιμοποιούνταν παλαιότερα από την Τροχαία Ηρακλείου, κυρίως τις δεκαετίες του 50′ και του 60′, τότε που δεν υπήρχαν φωτεινοί σηματοδότες και σε συνθήκες όπου υπήρχαν οι πρώτες κυκλοφοριακές ανάγκες. Στο Ηράκλειο τότε υπήρχαν τρεις βαρέλες, η πρώτη στο Μεϊντάνι, η δεύτερη  στη Χανιώπορτα και η τρίτη στην Πλατεία Ελευθερίας. με τον τόπο αυτό αναβιώνεται τρο έθιμο με τη χρήση βαρέλας. Ξυπνάμε αναμνήσεις από το παρελθόν, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι” δήλωσε στο ekriti ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου, Αστυνόμος Β’, Στέλιος Καρακούδης ο οποίος βρέθηκε στο κέντρο και μαζί με συναδέλφους του ενημέρωσε τους οδηγούς και έστειλε μήνυμα για ασφαλή οδήγηση.

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap