Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Η «σεληνιακή» έρημος στα 2.000 μέτρα των Λευκών Όρεων! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης

Στις κορυφές των Λευκών Ορέων στο νομό Χανίων, βρίσκεται ένα τοπίο μυστηριώδες που διεγείρει τις αισθήσεις όλων όσων έχουν βρεθεί εκεί ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όταν έχουν πια λιώσει τα χιόνια του Χειμώνα. Σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, στην καρδιά της οροσειράς, έχεις την εντύπωση πως περπατάς στην «σελήνη» καθώς το έδαφος είναι γυμνό από βλάστηση και κυριολεκτικά μοιάζει με απόκοσμη έρημο…

To μοναδικό στην Ελλάδα ερημικό οροπέδιο είναι απέραντο, δύσβατο και μόνο αν κάποιος τολμήσει να το διασχίσει θα μπορέσει να αντιληφθεί τον ορεινό όγκο του και αντικρίσει τις «σεληνιακές» εικόνες που προσφέρει. Από την μία άκρη μέχρι την άλλη ορθώνονται 58 αυτόνομες κορυφές με πάνω από 2.000 μέτρα υψόμετρο και ακόμη 54 μέχρι τα 1.800! Ακόμη, στον ίδιο ορεινό όγκο υπάρχουν περίπου 15 φαράγγια που είναι και από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα στη χώρα μας!

Πεζοπορικά μονοπάτια ώστε να ανεβείτε στις κορυφές δεν υπάρχουν (τουλάχιστον σε καλή κατάσταση) και είναι απαραίτητο κάποιος να είναι έμπειρος γνώστης του βουνού καθώς το πεδίο κρύβει αρκετούς κινδύνους για τον απλό, αρχάριο «εξερευνητή» που θα επιδιώξει την διάσχιση της περιοχής!

Το έδαφος έχει άπειρες ρωγμές και βάραθρα που μπορούν να «καταπιούν» στα έγκατα της γης όποιον δεν είναι απόλυτα προσεκτικός σε κάθε του πάτημα. Επιπλέον, δεν είναι σπάνιος ο εγκλωβισμός σε αδιέξοδα που οδηγούν σε επικίνδυνα βάραθρα που δεν φαίνονται κατά την διαδρομή. Όσο για εκείνους που θα επιδιώξουν την ανάβαση στους «σωρούς» (όπως λέγονται οι συγκεκριμένου τύπου κορυφές), πρέπει να γνωρίζουν πως είναι μια προσπάθεια αρκετά επίπονη καθώς η πάντα μεγάλη και ανηφορική κλίση, σε συνδυασμό με το χαλίκι και την έλλειψη σταθερού εδάφους αποτελούν πραγματική πρόκληση για την αντοχή και την υπομονή σας.

Παρά τις δυσκολίες της διαδρομής και τις ιδιαιτερότητες του σπάνιου τοπίου, αξίζει και θα σας ανταμείψει μια ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες στα 2.454 μέτρα. Όταν σταθείτε, εκεί θα αγναντεύεται από ψηλά μια θάλασσα από βουνά και παράλληλα το Λυβικό πέλαγος στα νότια και το Κρητικό στα βόρεια…

 

Φωτογραφίες: Χριστόφορος Χειλαδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ