Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ένα ξεχασμένο έθιμο: Γιατί έβγαζαν τις κουβέρτες στο μπαλκόνι οι Κρητικές νοικοκυρές; | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο γιούκος ήταν μια στήλη που έβαζαν οι νοικοκυρές με τάξη και σειρά διπλωμένες τις φλοκάτες, τα παπλώματα, τα στρωσίδια, τις κουρελούδες, τις κουβέρτες, τα χοντρά ρούχα και πάνω πάνω τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες.

Ο γιούκος είχε ύψος ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και καλυπτόταν αριστοτεχνικά μ’ ένα σεντόνι -όπως επέβαλαν τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης. Επιβλητικός, βαρύς και ορθοστημένος σε μια γωνιά κοντά στο παράθυρο, στολίζει τη σάλα του σπιτιού.

Πόσος κόπος χρειάστηκε να γίνει! Πόσα νυχτέρια! Πόσα ξενύχτια! Πόσα όμορφα όνειρα έκανε! Πόσες φορές την πήρε ο ύπνος και πόσες φορές τραγούδαγε συντροφιά με τη σαΐτα της, με τη ρόκα της και το χτύπημα: τακ τακ του ξυλότεχνου!….. Πώς να μην τον καμαρώνει; Πώς να μην τον λαχταράει;

Γιατί είχαν τον γιούκο στο μπαλκόνι οι νοικοκυρές;

Μέσα στη μεγάλη κασέλα είναι στοιβαγμένα: σεντόνια, τραπεζομάντιλα, μαξιλαροθήκες, πετσέτες, μαζί με λογής λογής κεντήματα, καλοσιδερωμένα και καλοδιπλωμένα! Πολλές φορές το χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη οι νοικοκυρές τα έβγαζαν στα μπαλκόνια και τ’ άπλωναν στους ξύλινους φράχτες για να αεριστούν και να τα δουν οι υποψήφιοι γαμπροί…..

Από το παλιατζίδικο των αναμνήσεων.

Γράφει η Μέλπω Κατσούλη

πηγή: Cretablog.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ