Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

3 Νοεμβρίου 1898: Η απελευθέρωση της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Στις 3 Νοεμβρίου του 1898, μετά από 229 ολόκληρα χρόνια κατοχής, τα τουρκικά στρατεύματα αποχωρούν από την Κρήτη.

Είχαν προηγηθεί τον Αύγουστο του ίδιου έτους άγριες σφαγές του χριστιανικού πληθυσμού του Χάνδακα, εξέλιξη η οποία οδήγησε τις Μεγάλες Δυνάμεις στην απόφαση να απομακρυνθούν οι Οθωμανοί από το νησί.

Μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Κρήτη, ο έλεγχός της πέρασε στα χέρια των διοικητών των διεθνών στρατευμάτων:

Οι Βρετανοί έλεγχαν το Ηράκλειο, οι Ρώσοι το Ρέθυμνο, οι Γάλλοι το Λασίθι και οι Ιταλοί τα Σφακιά. Τελικά στις 9 Δεκεμβρίου του 1898 ο πρίγκηπας Γεώργιος της Ελλάδας φτάνει στο λιμάνι της Σούδας, όπου ο κρητικός λαός του επιφυλάσσει αποθεωτική υποδοχή, την ώρα που τα ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία χαιρέτιζαν με κανονιοβολισμούς την ύψωση της σημαίας της Κρητικής Πολιτείας.

 

Και εγένετο… Μόνα Λίζα

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1507 όταν ο Φραντσέσκο Ντελ Τζιοκόντο, ένας πλούσιος έμπορος της Βενετίας μισθώνει τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι προκειμένου να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο της συζύγου του. Ο λόγος για τη Λίζα Γκεραντίνι, η οποία αποτέλεσε τη μούσα του Ντα Βίντσι για τη δημιουργία ενός εκ των πλέον διάσημων έργων τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας: Τη Μόνα Λίζα.

 

Οθωμανική Αυτοκρατορία και Τανζιμάτ

Στις 3 Νοεμβρίου του 1839 ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά το εγχείρημα εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα μείνει γνωστή ως «Τανζιμάτ». Με τον όρο Τανζιμάτ περιγράφεται μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο διοίκησης, οικονομίας αλλά και σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με τους υπηκόους της Αυτοκρατορίας.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές διήρκεσαν από το 1839 έως το 1876. Κύρια φιρμάνια του Τανζιμάτ ήταν το Αυτοκρατορικό Διάταγμα του Ροδώνα και το Διάταγμα της Εμπέδωσης των Μεταρρυθμίσεων (Χαττ-ι-Χουμαγιούν).

 

Βίος και Πολιτεία του Βίλχελ Ράιχ

Σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου του 1957, αφήνει την τελευταία του πνοή στις ΗΠΑ ο Αυστριακός ψυχαναλυτής και ένας εκ των πιο ριζοσπαστικών προσωπικοτήτων στην ιστορία της ψυχιατρικής. Ο λόγος για τον Βίλχελμ Ράιχ, ο οποίος σε νεαρή ηλικία υπήρξε διακεκριμένος μαθητής του μεγάλου Σίγκμουντ Φρόιντ. Επίσης, ο Ράιχ ήταν δραστήριο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας από το 1928 έως το 1933.

Ωστόσο, τη δεκαετία του ’30 οι νεωτερικές του απόψεις τον έφεραν σε ρήξη τόσο με το κίνημα της ψυχανάλυσης όσο και με τους συντρόφους του. Μετά την άνοδο των ναζί στην εξουσία, ο Ράιχ κατέφυγε στη Σκανδιναβία, ενώ από το 1940 έως το θάνατό του έζησε στις ΗΠΑ. Εκεί ανέπτυξε τη δική του θεωρία του για τη φύση, η οποία ονομάστηκε οργονομία. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η «Μαζική ψυχολογία του φασαισμού» (1933), «Άκου ανθρωπάκο» (1948) και «Η δολοφονία του Χριστού» (1953).

 

Πηγή: neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]