Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Το Ηράκλειο στις αρχές του 20ου αιώνα, 19 σπάνιες φωτογραφίες!

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Ανάμεσα στις αμέτρητες φωτογραφίες που όλοι μας συναντάμε καθημερινά, υπάρχουν κάποιες που σε «ταξιδεύουν» στον χρόνο και παρουσιάζουν μια μακρινή εποχή που είναι πια ιστορική ανάμνηση. Όπως για παράδειγμα 19 «αποτυπώσεις» της πόλης του Ηρακλείου κατά το τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου, οι οποίες παρά την μεγάλη χρονολογική διαφορά με το σήμερα, με προσεκτική ματιά μας θυμίζουν σημεία και δρόμους της πόλης.

Οι παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζουν ένα Ηράκλειο εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη σημερινή του όψη. Τότε που συνυπήρχαν ακόμη οι χριστιανοί με τους μουσουλμάνους, η Κρήνη του Μοροζίνι είχε γύρω γύρω λάσπες, στην Πλατειά Στράτα (σημερινή Καλοκαιρινού) το εμπόριο ανθούσε και στο λιμάνι οι σταφίδες και τα χαρούπια ετοιμάζονταν για το μακρύ δρόμο της εξαγωγής σε ξένες χώρες…

Οι Κισλάδες (στρατώνες) από την πίσω πλευρά όπου σήμερα βρίσκεται η πλατεία Δασκαλογιάννη.

Ενετικό λιμάνι. Πίσω αριστερά διακρίνεται τμήμα του παλιού τελωνείου και τα υπολείμματα των τειχών που πλαισίωναν την πύλη του Μόλου.

Πλατεία Καλλεργών. Αριστερά φαίνονται οι δόμοι από την κατεδάφιση του ορόφου της Loggia και στο βάθος η βορειοανατολική πλευρά του δουκικού ανακτόρου.

Η βόρεια πλευρά της λεωφόρου Καλοκαιρινού λίγο πριν φτάσουμε στην οδό Ίδης.

Λεωφόρος Καλοκαιρινού ανεβαίνοντας προς το Μείντάνι.

Τουρκοκρητικές με μαντήλα στη συμβολή της οδού 1866 και της πλατείας Κορνάρου. Διακρίνεται ο τρούλος του Αγίου Ονουφρίου.

Άποψη του Ηρακλείου, πιθανότατα από τον λόφο της Βίγλας. Στο βάθος διακρίνονται: ο ναός του Σωτήρος ως τέμενος Βαλιδέ με τον μιναρέ του, δεξιότερα ο μικρός μιναρές του Αραστά, ο Άγιος Μηνάς και η Αγία Αικατερίνη ως τέμενος Ζουλφικάρ με τον μιναρέ του

Η κρήνη Μοροζίνη και τα υπολείμματα του δουκικού ανακτόρου.

Διακρίνεται το παλαιο ενετικό τείχος με το ξενοδοχείο Λόντον, εξωπυργος που γκρεμίστηκε για να χτιστεί το κτίριο της Βικελαίας και καταμεσής τα παραγκομάγαζα στη σημερινή πλατεία Νικηφ. Φωκά (Μεϊντάνι), που κατεδαφίστηκαν το 1914 μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί από το 1903.

H σημερινή αγορά οδός 1866.

Η αρχή από πλατεία Κορνάρου προς 1866.

Πίσω φαίνεται η στέγη και ο μιναρές του Αραστά και ο τρούλος της κρήνης Ρεϊσούλ Κιουτάπ που βρισκόταν περίπου στη συμβολή των οδών Ίδης και 1821 στο Μεϊντάνι.

πλατεία Καλλεργών. Δεξιά τα παραγκομάγαζα στην βορειοανατολική πλευρά του δουκικού ανακτόρου. Στο βάθος η κρήνη Μοροζίνη.

Η πλατεία μπροστά στη Χανιώπορτα (πύλη Παντοκράτορα), η αρχή της λεωφ. Καλοκαιρινού, η οθωμανική κρήνη Καλοψούζ και αριστερά το χαμάμ που σώζεται και σήμερα ερειπωμένο.

Λεωφόρος Καλοκαιρινού στο ύψος περίπου της συνοικίας Γενί τζαμί («Ανωγειανό σχολείο»), στη συμβολή της με την οδό Σάθα.

 

Πηγή: Προσωπικό αρχείο Ελένης Σημαντήρη / www.alexiptoto.com

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]