Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

10 μοναδικές υποβρύχιες ανακαλύψεις στις θάλασσες του κόσμου | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
0 Shares

Περίπου το 70% της επιφάνειας της γης καλύπτεται από ωκεανούς. Ωστόσο, παρότι οι ωκεανοί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του πλανήτη έχουμε καταφέρει να εξερευνήσουμε μόνο το 5% των βυθών. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των θαλασσών παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Παρά τις λίγες εξερευνήσεις που γίνονται στις θάλασσες έχουμε ήδη καταφέρει να εντοπίσουμε μερικές εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Από κινούμενες τεκτονικές πλάκες μέχρι αρχαίες υποθαλάσσιες πόλεις, οι υποβρύχιες ανακαλύψεις που θα δείτε θα σας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό.

Δείτε παρακάτω τις 10 πιο εντυπωσιακές υποβρύχιες ανακαλύψεις στην ιστορία.

10. Κινούμενες τεκτονικές πλάκες

Τα τελευταία χρόνια, η τεκτονική πλάκα της Βόρειας Αμερικής απομακρύνθηκε σταδιακά από την τεκτονική πλάκα της Ευρασίας. Η κορυφογραμμή μεταξύ των δύο είναι ορατή από την ξηρά ή με καταδύσεις κοντά στην Ισλανδία. Ο διαχωρισμός αυτών των τεκτονικών πλακών ονομάζεται «κορυφογραμμή του Μεσο- Ατλαντικού.» Η εντυπωσιακή φωτογραφία που φαίνεται παραπάνω είναι τραβηχτεί από πολλούς δύτες και φωτογράφους. Σύμφωνα με μελέτες, η μέση ταχύτητα διαχωρισμού των πλακών είναι 2,5 εκατοστά τον χρόνο.

9. Αρχαία υποθαλάσσια πόλη Παυλοπέτρι

Το 1967 ανακαλύφθηκε η υποθαλάσσια πόλη Παυλοπέτρι από τον Δρ. Νικ Φλέμινγκ στην νότια ακτή της Ελλάδας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πόλη Παυλοπέτρι ήταν αρχαία εμπορική πρωτεύουσα, λόγω των αρχαίων κεραμικών που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό της. Το 2009, ο Φλέμινγκ δήλωσε ότι η αρχαία πόλη χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πριν και είναι ένα από τα παλαιότερα υποβρύχια ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί. Το μέγεθος της πόλης εκτιμάται στα 100.000 τετραγωνικά μέτρα και πιστεύεται ότι ο λόγος της διατήρησής της μέχρι τώρα είναι η απομακρυσμένη τοποθεσία της.

8. Το υποβρύχιο ποτάμι στην Μαύρη θάλασσα

Κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται ένα θαυμάσιο οικοσύστημα που περιέχει δέντρα, ζώα και ένα ποτάμι με καταρράκτες. Το υποβρύχιο ποτάμι σχηματίστηκε λόγω της αλατότητας που κάνει το νερό της Μαύρης θάλασσας πιο πυκνό. Επίσης, το επίπεδο ιζημάτων του νερού επιτρέπει στο ποτάμι να ρέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

7. Φαράγγι Ζεμτσούνγκ, Βερίγγειος θάλασσα

Το φαράγγι Ζεμτσούνγκ είναι ένα υποβρύχιο φαράγγι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην μέση της Βεριγγείου θάλασσας. H έκτασή του φτάνει τα 8.800 κυβικά χιλιόμετρα και το βάθος του τα 2.600 μέτρα. Εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους του φαραγγιού δεν μπορούμε να το δούμε ολόκληρο. Ο μόνος τρόπος για να το δούμε ολόκληρο είναι αν το δούμε από το διάστημα.

6. Ο δρόμος Μπίμινι

Ο δρόμος Μπίμινι ή Τείχος Μπίμινι είναι ένας υποβρύχιος σχηματισμός βράχων, που μοιάζει με μονοπάτι, κοντά στις Μπαχάμες. Ανακαλύφθηκε το 1930. Βρίσκεται 6 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι προσβάσιμος σε όποιον θέλει να το δει από κοντά. Δεν γνωρίζουμε την προέλευση του δρόμου, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι οδηγεί στην πόλη της χαμένης Ατλαντίδας.

5. Ντόγκερλαντ

Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Οι περιγραφές του Πλάτωνα για αυτό το μυστηριώδες νησί είναι τόσο αντιθετικές που όσοι προσπάθησαν να βρουν το νησί απέτυχαν. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που προσομοιάζει πολύ στην χαμένη Ατλαντίδα.

Κάπου κοντά στην Μεγάλη Βρετανία, το Ντόγκερλαντ είναι μια αρχαιολογική μάζα ξηράς που βυθίστηκε στον ωκεανό πριν από περίπου 8.500 χρόνια. Σύμφωνα με το Listverse, το Ντόγκερλαντ ήταν κάποτε σπίτι για τα μαμούθ. Αργότερα, γύρω στο 6.500-6.200 π.Χ. πλημμύρισε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Κάτι ακόμα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που συνέδεε την Μεγάλη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη κατά την τελευταία περίοδο της εποχής των Παγετώνων.

4. Τα ερείπια του Ατλίτ Γιαμ

Το Ατλίτ Γιαμ είναι ένα βυθισμένο νεολιθικό χωριό κοντά στην ακτή Ατλίτ στο Ισραήλ. Ανακαλύφθηκε το 1984. Τα ερείπια εκτείνονται σε βάθος 8 έως 12 μέτρων και περιέχουν μερικά σπίτια, πηγάδια εντυπωσιακές αρχαίες κατασκευές. Μέσα στα ερείπια υπάρχει μια κατασκευή που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνταν ως τοποθεσία τελετουργιών. Εκεί υπάρχουν τεράστιες πέτρες που σχηματίζουν έναν κύκλο που μοιάζει με ελατήριο.

3. Μαύροι καπνιστές

Οι υδροθερμικοί αεραγωγοί είναι σχισμές στην επιφάνεια του ωκεανού, από τις οποίες εκλύονται γεωθερμικά ζεστά ύδατα. Η θερμοκρασία του νερού που βγαίνει από αυτές τις σχισμές μπορεί να φτάσει τους 370 βαθμούς κελσίου. Κατά καιρούς, οι υδροθερμικοί αεραγωγοί εκλύουν μάγμα, το οποίο στη συνέχεια δημιουργεί μαύρες ριπές υποβρύχιου καπνού. Οι υποβρύχιοι καπνοί που βγαίνουν από τους αεραγωγούς ονομάζονται «Μαύροι Καπνιστές», επειδή το θειούχο σίδηρο στο άνοιγμα τους δίνει ένα μαύρο χρώμα. Παρόλο που ανακαλύφθηκαν το 2008 στον Αρκτικό Κύκλο κάπου μεταξύ της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας μπορούν να βρεθούν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του ωκεανού.

2. Στόλος φάντασμα

Το Τσουούκ Λαγκούν είναι ένα ναυάγιο στα νησιά Καρολίνες στον Ειρηνικό ωκεανό. Κάπου κοντά στη Νέα Γουινέα και τις Φιλιππίνες, το ναυάγιο περιλαμβάνει πολλά ιαπωνικά πλοία και αεροσκάφη από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1969, ο «στόλος φάντασμα» ήταν το θέμα της ταινίας που έκανε ο Ζακ Υβ- Κουστώ. Στην ταινία εξερεύνησε το ναυάγιο και κάλυψε την έναρξη της ανάκτησης του αρχαιολογικού χώρου. Λέγεται ότι τα σώματα των νεκρών ήταν ακόμα στην θέση όπου είχαν πεθάνει.

1. Η μεγάλη μπλε τρύπα του Μπελίζ

Η μεγάλη μπλε τρύπα του Μπελίζ είναι η μεγαλύτερη φυσική καταβόθρα που έχει βρεθεί στον κόσμο. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για ριψοκίνδυνους δύτες και περιπετειώδεις ταξιδιώτες. Την ανακάλυψε τον Ζακ Υβ- Κουστώ το 1971. Το μήκος της φτάνει τα 300 μέτρα και το βάθος της τα 125. Η δημιουργία της προήλθε από ένα ασβεστολιθικό σπήλαιο πριν από εκατοντάδες χρόνια κατά την διάρκεια της εποχής των Παγετώνων.

 

Πηγή: tilestwra

0 Shares

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ