Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Αυτό είναι το μαγικό χωριό στην Κρήτη όπου οι πινακίδες αντί για δρόμους αναγράφουν τις γειτονιές | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Και τι δεν έχει αυτό το χωριό για να δεις: πληθώρα σπηλαίων με υπέροχο διάκοσμο, γαλαρίες των Ναζί, όμορφες εκκλησίες και μοναχικές, ονειρεμένες παραλίες.

Ο λόγος φυσικά για το Κόκκινο Χωριό στον Αποκόρωνα Χανίων, ένα γραφικό χωριό, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική όπου δυστυχώς, χρόνο με το χρόνο οι ντόπιοι κάτοικοι περιορίζονται σε μια μικρή μειοψηφία καθώς οι περιουσίες τους αγοράζονται από αλλοδαπούς, με τις σύγχρονες βίλες να ξεπηδούν σαν μανιτάρια γύρω από τον οικισμό.

Χτισμένο σε ύψωμα, το Κόκκινο Χωριό από ένας άγονος και άνυδρος οικισμός που ήταν στο παρελθόν, εξελίσσεται σε τουριστικό προορισμό μια και διαθέτει ότι ονειρεύεται κανείς για τις διακοπές του ή για να αποκτήσει εκεί παραθεριστική κατοικία: Μοναδική θέα προς τον κόλπο της Σούδας, μικρές και άγνωστες παραλίες, ιστορία κι ότι αποζητά η ψυχή ενός φυσιολάτρη.

Από που πήρε το όνομά του το Κόκκινο Χωριό

Έχοντας πάρει το όνομα του από τα ποτάμια αίματος που έβαψαν κόκκινο το χωριό επί Τουρκοκρατίας, αποτέλεσε λόγω της θέσης του, βάση για να στήσουν τα πολυβόλα τους οι Γερμανοί στη διάρκεια της Κατοχής με το παρελθόν του να χάνεται επί Ενετοκρατίας κι ακόμα πιο πίσω.

 

Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του χωριού διατηρεί κάτι από τα παλιά, με τα στενά του δρομάκια, τα μικρά σπίτια με τις αυλές και τις γειτονιές του.

Μάλιστα σε μια ιδιαίτερα αξιέπαινη κίνηση οι κάτοικοι του φρόντισαν να τοποθετήσουν σε σημεία του χωριού πινακίδες με τα παλιά τοπωνύμια κάθε γειτονιάς, ώστε στην πορεία του χρόνου, και λόγω της αλλοίωσης του πληθυσμού του από τους ξένους που το επιλέγουν για να φτιάξουν μόνιμες ή παραθεριστικές κατοικίες, να μην χαθούν αυτά τα ονόματα.

Πάνω από το Κόκκινο Χωριό δεσπόζει ο λόφος Δραπανοκεφάλα, με το ιδιαίτερο σχήμα του που επί Ενετοκρατίας ονομάστηκε  Calapodha, ονομασία που που διατηρεί ακόμα και σήμερα.

Σε χαμηλότερο σημείο του χωριού διατηρούνται οι παλιές στέρνες, όπου οι κάτοικοι στο παρελθόν συγκέντρωναν το βρόχινο νερό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα λειψυδρίας που υπήρχε στην περιοχή τους.

Τα πολλά σπήλαια που υπάρχουν εκεί, λειτούργησαν ως καταφύγια για τους αντάρτες αλλά και τους καταδιωγμένους Κομμουνιστές την περίοδο του Εμφυλίου στη χώρα μας.

Πηγή: e-storieskritis.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ