Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά στον Σχίνο: Ήχησε το 112 – Φτάνουν στα Μέγαρα οι φλόγες | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

φωτιά
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πυρκαγιά στο Σχίνο αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, ωστόσο υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες και ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Στη μάχη λαμβάνουν μέρος 17 αεροσκάφη που κάνουν ρίψεις νερού, καθώς και ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Έως την Ικαρία έφτασαν στάχτες και καπνοί

Στον ουρανό της Αττικής αλλά και στις Κυκλάδες και στην Ικαρία έχουν φτάσει ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά ου εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (19 Μαΐου) σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχινού, στην Κορινθία. Όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στις φωτογραφίες του meteo.gr, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών, βορειοδυτικών ανέμων, έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας και τις Κυκλάδες.

Ο καπνός από τη φωτιά στον Σχίνο σε Αλεποχώρι, Παλαιό Φάληρο, Ικαρία και Σύρο

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

 

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

 

 

Εκκενώνονται οικισμοί στα Μέγαρα -Μήνυμα από το 112

Το μεσημέρι, καθώς η φωτιά κινείται προς τα Μέγαρα ο δήμαρχος της περιοχής, Γρ. Σταμούλης ζήτησε να εκκενωθούν όλες οι γύρω περιοχές.

112

«Προσοχή! Λόγω των ισχυρών ανέμων και της δυσμενούς εξελίξεως της πυρκαγιάς που μαίνεται στα Γεράνεια, πρέπει άμεσα να εκκενωθούν όλες οι περιοχές από τον αέρα μέχρι τα Μέγαρα, Αέρας, Χάνι,Τουτουλη, Ζαχουλη, Πευκενεας, Μαυρατζας κλπ», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό. Μάλιστα στους κατοίκους στάλθηκε και μήνυμα από 112.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω της φωτιάς

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά και ηλεκτρικό δίκτυο

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

 

 

 

Επίσης, από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χθες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

 

 

 

Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ. Το πρωί που πέταξαν τα εναέρια μέσα η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες το βράδυ, στον τόπο της πυρκαγιάς έχει μεταβεί με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών που την προκάλεσαν.

 

 

 

Ο καπνός έφτασε έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

 

 

 

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Πηγή: real

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ