Ρέθυμνο
Μπήκαμε στο σπίτι του Βαγγέλη Κουνδουράκη στο Μιξόρρουμα κι αντικρίσαμε ένα πραγματικό… μουσείο! | ΦΩΤΟ
Στα χωριά της Κρήτης, συχνά μπορεί να βρεθεί κάποιος ντόπιος ή και επισκέπτης μπροστά σε πολύ ευχάριστες εκπλήξεις. Μια τέτοια έκπληξη βρέθηκε μπροστά μου, όταν αντίκρισα έναν χώρο με παραδοσιακά αντικείμενα, στο χωριό Μιξόρρουμα του δήμου Αγίου Βασιλείου στο νομό Ρεθύμνου.
Γράφει η Ιωάννα Καψάλη
Ο συγκεκριμένος χώρος, ανήκει στον Βαγγέλη Κουνδουράκη, μόνιμο κάτοικο του χωριού, που έχει καταφέρει με την πάροδο των χρόνων, να συλλέξει αντικείμενα μιας άλλης εποχής, που όμως κυρίως αποτελούν αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας από την κληρονομιά της οικογένειάς του.
Για όποιον επισκεφθεί το χωριό Μιξόρρουμα, καλό είναι να γνωρίζει, ότι η περιοχή, έχει μεγάλη παράδοση στην κατασκευή καλαθιών, καθώς και στην άλεση σίτου. Μάλιστα, υπήρχαν μύλοι που σήμερα αποτελούν ένα όμορφο αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη, που την εποχή εκείνη, επισκέπτονταν από τα γύρω χωριά για να αλέσουν το σιτάρι που είχαν καλλιεργήσει. Όσο για την κατασκευή καλαθιών, υπάρχει ήδη το αντίστοιχο αφιέρωμα με τον Βαγγέλη Κουνδουράκη να πλέκει καλάθι, όπως συνήθως κάνει κάθε καλοκαίρι, για να γνωρίζουν οι επισκέπτες του χωριού τις παραδόσεις του, αλλά και να μαθαίνει η νέα γενιά με σκοπό να μην χαθεί η όμορφη αυτή τέχνη.
Σχετικά με τον λαογραφικό χώρο που έχει διαμορφώσει ο Βαγγέλης Κουνδουράκης, υπάρχουν πολλά αντικείμενα με αρκετό ενδιαφέρον, όπως είναι ο παραδοσιακός αργαλειός που κάποτε ύφαιναν οι γυναίκες τα κεντητά τους, η ραπτομηχανή χειρός, προτού εφευρεθούν οι σύγχρονες που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ή το παλιό σίδερο που την τότε εποχή λειτουργούσε με αναμμένα κάρβουνα, διότι δεν υπήρχε γενικότερα ηλεκτρικό ρεύμα στην ύπαιθρο της Κρήτης.
Σε μια γωνιά βλέπουμε σκαπτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι αγρότες για να φέρουν εις πέρας τις εργασίες τους, αλλά και παλαιού τύπου ζυγαριές, προτού εφευρεθούν οι καινούριες με μπαταρίες που εμφανίζουν αυτόματα τη ζύγιση του κάθε αντικειμένου.
Στον χώρο, μπορεί να δει ακόμα κάποιος, πως ήταν οι παλαιότερες ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, ο παραδοσιακός δίσκος σερβιρίσματος που σέρβιραν τον ελληνικό καφέ, ίσως και κανένα γλυκό κουταλιού συνοδευόμενο με ένα ποτήρι νερό, έως και ένα σχολικό θρανίο και μια βιβλιοθήκη. Ωστόσο, όλα όσα έχει τοποθετήσει μέσα στο χώρο αυτό ο Βαγγέλης Κουνδουράκης, δεν παύει να αποτελούν προσωπικά αντικείμενα της οικογένειάς του, αλλά και του ίδιου. Έτσι, μπορεί να βρει κάποιος εκεί μέσα, ακόμη και φωτογραφίες του ίδιου από τα ταξίδια που έχει κάνει, αλλά και τα πτυχία και τις διακρίσεις που κατάφερε να αποκτήσει μέχρι τώρα.
Όλα αυτά τα αντικείμενα έχουν αποκτήσει πλέον ανεκτίμητη αξία, αφού μέσα από αυτά, παρουσιάζεται και η ιστορία τους. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα από τα αντικείμενα που διαθέτει ο Βαγγέλης Κουνδουράκης σε αυτόν τον χώρο, σχετίζονται άμεσα και με επαγγέλματα που πλέον τα εργαλεία τους έχουν αντικατασταθεί με άλλα πιο σύγχρονα.
Μια επίσκεψη στον χώρο προκαλεί συγκίνηση σε ηλικιωμένους ανθρώπους που βαστούν όλες τις αναμνήσεις βαθιά χαραγμένες στη μνήμη τους, όμως παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον και σε νεότερες γενιές που διαπιστώνουν, πόσο εύκολα γίνονται σήμερα οι εργασίες, ακόμη και μέσα σε ένα νοικοκυριό, σε σχέση με παλαιότερα χρόνια.